StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEDNICA VALDE RH|

Zaraza se ubrzano širi, za najugroženije županije najavljenje oštrije mjere

Piše dv
25. ožujka 2021. - 12:44

- Imamo ubrzanje širenja zaraze. Pandemija ne jenjava i ta situacija zahtjeva veliki stupanj opreza i pridržavanja mjera u što većoj mogućoj mjeri. To je ključ osobne odgovornosti da svatko pridonese. Sutra će Stožer detaljnije o mjerama, posebno o školskoj nastavi. U desetak županija ide se na model C. Vlada je jučer odlučila prihvatiti zaključak kojim ćemo zadužiti HZZ da nastavi s mjerom za očuvanje radnih mjesta i za travanj: 4000 kn fiksnih troškova, skraćeno radno vrijeme... Nastavljamo s našom najuspješnijom mjerom u proteklih godinu dana na koju smo do sada izdvojili 10 mlrd kuna. Ona se odnosila na 120.000 poslodavaca i 680.000 radnika koji su zahvaljujući ovoj mjeri Vlade dobivali plaću u proteklih godinu dana. Ta činjenica je omogućila da bismo prema projekcijama do kraja ožujka trebali imati više zaposlenih nego prošle godine u ožujku, a vrlo dobro idu i uplate za doprinose. Država je stala iza svojih građana, radnika i njihovih obitelji, poslodavaca..., rekao je među ostalim premijer Andrej Plankivć na sjednici Vlade RH koja je u tijeku, donosi Jutarnji list.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u nastavku sjednice Vlade najavio postroženje nekih mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije.

- Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Nacionalni stožer je donio četiri odluke na prijedlog županijskih stožera civilne zaštite kojima se pooštravaju postojeće mjere. To su županijski stožer Primorsko-goranske županije, Karlovačke županije, Zagrebačke županije i Dubrovačko-neretvanske županije, gdje od danas stupaju na snagu strože mjere za područje cijele županije. Mjere se odnose na ograničenje broja osoba na javnim događanjima i okupljanjima i obustavu rada ugostiteljskih objekata osim onih iz skupine hoteli, kampovi, učenički i studentski domovi, a dozvoljena je dostava hrane, piće i slastica uz pridržavanje epidemioloških mjera, rekao je Božinović, piše Jutarnji list.

Podsjetimo Stožer CZ Dubrovačko-neretvanske županije jučer je donio nove mjere za dolinu Neretve koje su u utorak već stupile na snagu.  

Tako je na području gradova i općina u dolini Neretve, u Metkoviću, Opuzenu i Pločam te općinama Slivno, Zažablje, Pojezerje i Kula Norinska nastava u svim osnovnim i srednjim školama prelazi na online model i to do 1. travnja ove godine.

Izuzetak od ove odluke su završni razredi srednjih škola na području spomenutih gradova i općina, za koje je dana preporuka da i dalje nastavu pohađaju redovno, u školskim učionicama, poručuju iz Dubrovačko-neretvanska županija je koja je osnivač osnovnih i srednjih škola.

19. travanj 2024 15:13