StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetborba živaca

Zapadni vojni izvori tvrde kako sve navodi na zaključak da Putin sigurno gubi rat, evo zašto su tako uvjereni u to. A Rusija velikim pričama pokušava zamaskirati očigledno?

Piše dv
1. kolovoza 2022. - 22:56

Dok ruski predsjednik Vladimir Putin prijeti da će napasti nove mete u Ukrajini ako joj Zapad nastavi pružati vojnu pomoć, zapadni analitičari sugeriraju da Rusija postaje sve očajnija i da bi na kraju mogla izgubiti rat, donosi Slobodna Dalmacija.

Ovoga su tjedna i američki i britanski vojni analitičari i obrambeni dužnosnici analizirali kako raketni sustavi HIMARS koje im isporučuje SAD pomažu Ukrajini u borbi protiv ruskih osvajača. Britanski stručnjaci kažu da je Rusija "na izdisaju" i da Kremlj zbog svega "postaje očajan".

U službenoj objavi britanskog ministarstva obrane na Twitteru koja sadrži prizore uništenih stambenih područja u Ukrajini i spaljenih vojnih vozila, tvrdi se kako je ruska kampanja "samljevena" i "neučinkovita", te da se ruska vojska sve više oslanja na zastarjele raketne sustave koji su neprecizni i imaju veću vjerojatnost da će ozlijediti nedužne civile.

image

Putin je Dan ruske mornarice proslavio bez entuzijazma

Olga Maltseva/AFP

“Putinov rat izgrađen je na lažima. Rusija neće dobiti ovaj sukob”, tvrde državni vojni analitičari u Londonu. Govore i o tome kako je Rusija dosad izgubila "desetke tisuća vojnika". Tu objavu britanskog Ministarstva obrane podijelio je i sir Richard Moore, šef britanske tajne obavještajne službe MI6. Moore je na Sigurnosnoj konferenciji u Aspenu ranije ovog mjeseca rekao da je Rusija nedavno pretrpjela "epske neuspjehe" i da je rusko-ukrajinski rat došao u slijepu ulicu.

Samo koji dan ranije, demokratska zastupnica u američkom Kongrsu Elissa Slotkin rekla je za CNN kako su obaviješteni da je čak 75.000 ruskih vojnika poginulo ili ozlijeđeno u ukrajinskome ratu, te da je 80% Putinovih kopnenih snaga trenutačno "zaglavljeno i umorno".

Na briefingu za novinare viši dužnosnik Ministarstva obrane SAD-a kazao je da, iako je Rusija nedavno postigla neke uspjehe u Luganskoj oblasti, postoji sve više dokaza da su mnoge ruske vojne jedinice loše pripremljene i nesposobne za učinkovitu borbu. Rusija ne uspijeva na bojnom polju, plaća visoku cijenu za vrlo malo dobitaka i ta politika trpi očigledne neuspjehe kod kuće.

Ruska ekspanzionistička retorika iz Moskve protekli tjedan samo je pokušavala maskirati ove gubitke, istaknuo je visoki američki dužnosnik. Putinov šef diplomacije Sergej Lavrov pokušava poreći prethodne zahtjeve da Kremlj traži promjenu režima u Kijevu, a Dmitrij Medvedev objavljuje na svom Telegram kanalu lažne karte koje pokazuju da je Ukrajina gotovo u potpunosti pokorena od strane Rusije.

image

Raketni sustav HIMARS donio je preokret na ukrajinskom bojištu

Fadel Senna/AFP

Američki obrambeni dužnosnici tvrde da Rusija velikim pričama pokušava zamaskirati ono očigledno: da Ukrajina vrlo učinkovito koristi 8,2 milijarde dolara vrijednu opremu koju su im SAD dosad osigurale za suzbijanje ruskog napredovanja.

17. travanj 2024 15:40