StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovo istraživanje

Zaboravljeni antibiotik koji se koristio prije 80 godina mogao bi postati ubojica superbakterija! Evo o čemu se radi

Piše anita belak krile/sd
18. svibnja 2023. - 16:03

Antibiotik koji je razvijen prije otprilike 80 godina, a potom je gotovo posve pao u zapećak i zanemaren je, čini se kako bi mogao biti od velike koristi za rastuću prijetnju superbakterija otpornih na većinu sadašnjih antibiotika. Kao što je poznato pronalaženje alternativa jedan je od velikih izazova za farmaceutsku industriju. Neke su bakterije prirodno otporne na određene antibiotike, no veći je problem stečena rezistencija. To se događa kad bakterije postaju otporne na antibiotike te se nastavljaju razmnožavati u organizmu, uzrokujući dulje trajanje bolesti pa čak i smrt, donosi Slobodna Dalmacija.

Glavni uzrok rezistencije je prekomjerna i nepravilna upotreba antibiotika do koje dolazi zbog njihova pogrešnog ili nepotrebnog propisivanja, posebice u liječenju virusnih infekcija, predugog ili prekratkog trajanja antibiotske terapije, odnosno nepridržavanja uputa liječnika. Unatoč tome što su antibiotici dostupni samo na liječnički recept, mnogi građani ih samoinicijativno uzimaju, a u susjednoj BiH mogu se kupiti i bez recepta.

image
Digicomphoto/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Gotovo polovica antibiotika koje danas koristimo za uništavanje bakterija varijacija su spojeva pronađenih prije gotovo jednog stoljeća, tijekom takozvanog zlatnog doba antibiotika. Jedan od njih, streptotricin, izoliran je 1940-ih, a pozornost je privukao zbog velikog potencijala u liječenju infekcija uzrokovanih gram-negativnim bakterijama. Za razliku od gram-pozitivnih bakterija, ovim mikrobima nedostaje čvrsta stanična stijenka na koju ciljaju mnogi antibiotici. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 2017., objavila popis najopasnijih patogena koji su otporni na lijekove, a većina su bile gram-negativne bakterije.

No, unatoč potencijalu za ubijanje bakterija, streptotricin nije dobio zeleno svjetlo farmaceuta. Početna istraživanja su sugerirala da je tokisčan za zdravlje ljudskih bubrega i potom je bio zaboravljen u znanstvenoj literaturi. Sad su pak patolog James Kirby sa Sveučilišta Harvard i njegovi kolege nanovo ‘iskopali‘ ovaj zaboravljeni antibiotik, potanko istražili sva njegova svojstva i predstavili ga pod novim imenom – nourseotricin, piše ScienceAlert.

"Sada, s pojavom patogena koji su otporni na više lijekova, za koje postoji malo ili nimalo aktivnih antibiotika za liječenje, vrijeme je da ponovno razmotrimo i istražimo potencijal onoga što smo ranije previdjeli", objasnio je Kirby.

Istraživanje je objavljeno je u časopisu PLOS Biology.

image
Artur Plawgo/Science Photo Lib/Science Photo Library Via Afp

Nourseotricin je prirodni proizvod koji stvaraju bakterije iz tla koje su gram-pozitivne. Zapravo, to je mješavina antibiotika koji imaju pojedinačna imena poput streptotricin F i streptotricin D. I dok nourseotricin i streptotricin D pokazuju toksične učinke na bubrežne stanice u laboratoriju, Kirby i njegovi kolege ustanovili su da to nije slučaj sa streptotricinom F. On naime također vrlo učinkovito ubija gram-negativne bakterije otporne na druge antibiotike i to u koncentracijama koje nisu toksične.

U istraživanju na miševima streptotricin F je uspio ubiti soj bakterija koji je otporan na mnoge postojeće lijekove bez ili s vrlo minimalnom toksičnošću.

image
Jan Woitas/Dpa Picture-alliance Via Afp

"Bakterije koje žive u tlu, u svom naporu da održe svoj teritorij, kroz milijune godina evolucije shvatile su kako proizvesti antibiotike koji mogu prodrijeti u oklop gram-negativnih bakterija. Streptotricini su jedan od rezultata tog stalnog oružanog sukoba. Ti spojevi pružaju posebno rješenje za prodiranje obrambenih mehanizama gram-negativnih patogena, naveo je Kirby. Prema dosadašnjim spoznajama čini se kako se  streptotricin F veže za gram-negativne bakterije i ometa njihovu proteinsku sintezu na drugačiji način od drugih lijekova. Ako znanstvenici shvate mehanizam iza ovog procesa, mogli bi lakše razviti potpuno novu klasu antibiotika koji mogu pomoći u uništenju bakterija otpornih na postojeće lijekove. Kirby i njegovi kolege već su počeli istraživati ​​kako poboljšati prirodne streptotricine, poput SF-a, da još bolje djeluju kao ubojice superbakterija.

Streptotricin i streptomicin 

Streptotricin je antibiotik koji je izoliran iz bakterija iz roda Streptomyces. To je mješavina antibiotičkih spojeva koji su imali pojedinačna imena poput streptotricin F (S-F) i streptotricin D (S-D). Streptomicin je također antibiotik izoliran iz bakterija roda Streptomyces. On je prvi antibiotik koji je pokazao djelotvornost protiv tuberkuloze i bio je od velike važnosti u povijesti medicine. Streptomicin ima širi spektar djelovanja i koristi se za liječenje različitih bakterijskih infekcija. Iako imaju slična imena, streptotricin i streptomicin su različiti antibiotici s različitim svojstvima i primjenama.

22. travanj 2024 20:05