StoryEditorOCM

Zabilježeni slučajevi rijetkih srčanih upala nakon cjepiva, EMA šalje upozorenja zdravstvenim ustanovama i traži uvođenje u listu nuspojava

Piše DV
11. srpnja 2021. - 19:37
Osijek, 080521. Tijekom vikenda odrzava se cijepljenje drugom dozom cjepiva Moderna na osam lokacija u gradu Osijeku. Na fotografiji: cijepljenje u dvorani Gradski vrt.Vlado Kos/Cropix

Europska agencija za lijekove EMA upozorila je na moguću poveznicu između nekih mRNA cjepiva protiv Covida BioNTech/Pfizer i Moderne i vrlo rijetkog miokarditisa i perikarditisa, objavila je EMA na svojoj web stranici, a nakon nedavnog redovitog sastanka. Skupina za sigurnost i procjenu rizika (PRAC) zaključila je da moraju preporučiti osobama s rijetkim krvnim poremećajem da se ne cijepe s cjepivom Johnson&Johnson. 

Navedeni slučajevi dogodili su se dva tjedna nakon cijepljenja, češće nakon druge doze, kod mladih odraslih muškaraca, što se poklapa sa zaključcima američkih zdravstvenih dužnosnika koji su to objavili u lipnju.

Osobe koje imaju sindrom kapilarnog curenja (CLS) ne bi se smjele cijepiti Johnson&Johnson cjepivom protiv Covida, a zatražili su da se i CLS doda na popis nuspojava AstraZenecinog cjepiva protiv Covida.

Miokarditis i perikarditis su upalna stanja srca, simptomi mogu varirati ali uključuju nedostatak daha, snažne otkucaje srca najčešće nepravilne poput palpitacija i bol u prsima. Naime, pregledano je 145 slučajeva miokarditisa u Europi među ljudima koji su primili Comirnaty i 19 slučajeva među onima koji su primili Spikevax. PRAC je također zabilježio i 138 slučajeva perikarditisa nakon cjepiva Comirnaty i 19 slučajeva nakon Spikevaxa. Od 31. svibnja, oko 177 milijuna doza Comirnatyja i 20 milijuna doza Spikevaxa iskorišteno je u Europi, ali slučajevi su zabilježeni i na svjetskoj razini.

AstraZeneca i J&J cjepivo koriste različite viruse prehlade za prenošenje uputa za stvaranje proteina koronavirusa kako bi izazvali imunološki odgovor, tvrde u EMA-i.

Agencija se još nije usuglasila hoće li biti i treće doze cjepiva, dok su iz Pfizer/BioNTecha objavili kako će tražiti od američkih i europskih regulatora odobrenje za treću dozu cjepiva jer je šest mjeseci nakon cijepljenja povećan rizik od zaraze zbog jako zaraznog delta soja virusa.

24. travanj 2024 03:34