StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJuriš lake konjice

Wagnerovci ‘izdušili‘ u Bahmutu pa mijenjaju taktiku. Pošalju grupu robijaša, a evo što se dogodi kad oni poginu

Piše Anita Belak-Krile/sd
20. ožujka 2023. - 18:39

Prošlo je gotovo dvadeset dana otkad je šef Wagnerove plaćeničke vojske Jevgenij Prigožin poručio ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskome da kupi prnje iz Bahmuta jer su „kliješta sve čvršća” i da oni, eto samo što nisu opkolili grad i ušli u njega, piše Slobodna Dalmacija.

„Život je kratak u Bahmutu, jedan do dva dana obično. Pusti ih da žive, grad je gotovo u okruženju", derao se iz petnih žila Prigožin u poruci Zelenskome snimljenoj početkom ožujka. No, dvadeset dana kasnije Bahmut i dalje stoji, a Jevgenij Prigožin, svaki dan izmišlja nove izgovore kako bi objasnio zašto njegovi borci i dalje ne uspijevaju okružiti grad koji su pretvorili u ruševinu. Sad opisuje ukrajinske snage kao one koje imaju dovoljno borbene moći da mogu pokrenuti masovnu protuofenzivu dobrim dijelom i kako bi opravdao nesposobnost svojih plaćenika da dovrše opkoljavanje i zauzimanje grada.

Stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW) drže da wagnerovci trenutno idu samo u oportunističke napade na naselja koja je lakše zauzeti sjeverno i sjeverozapadno od Bahmuta jer se njihova sposobnost taktičkih dobitaka u samome Bahmutu smanjuje, a Prigožin nastoji te aktivnosti prikazati kao osiguranje bokova u pripremi za ukrajinske protunapade u budućoj protuofenzvi. Geolocirane snimke objavljene 19. ožujka pokazuju da su ukrajinske snage izvele uspješan protunapad jugozapadno od Ivanivske (6 km zapadno od Bahmuta) i potisnule ruske snage dalje od autoceste T0504 u tom području.

image
Twiter/screenshot/

U nedavnoj reportaži BBC-a iz grada koji je postao klaonica za obje vojske, reporter je opisao kako se na obronku skupina ukrajinskih vojnika okupila oko topničkog položaja. Upitao je vojnike ima li smisla braniti mrtvi grada, s obzirom na to da i njihove jedinice trpe velike gubitke zbog ruskih robijaša. Jedan vojnik mu je odgovorio: "Pitao sam se trebamo li nastaviti braniti Bahmut. S jedne strane, ovo što se sada događa ovdje je užasno. Nema riječi da to opišem. Ali alternativa je da odustanemo od Bahmuta i preselimo se u drugo naselje. Kakva je razlika između obrane Bahmuta ili bilo kojeg drugog sela?". Njegov suborac, snažno građen muškarac s punom tamnom bradom koji se zove Holm, slaže se s njim: "To za nas ovdje nije strateško pitanje. Mi smo obični vojnici. Ali ovo je naša zemlja. Možemo se onda povući u Časiv Jar, pa iz Časiv Jara u Slovjansk, pa se onda povući do Kijeva. Neka prođe godina ili dvije, četiri ili pet - ali moramo se boriti za svaki komad naše zemlje."

Muškarci se bore već više od godinu dana i kažu da se ruske metode razvijaju. Na pitanje o Wagnerovoj robijaškoj vojsci, ukrajinski vojnik je kazao: "Bit ću iskren. To je genijalno. Okrutna, nemoralna, ali učinkovita taktika". 

"Oni uče, postaju pametniji i to me stvarno izluđuje. Pošalju grupu od pet idiota dovedenih iz zatvora. Oni odmah ginu, ali neprijatelj vidi gdje ste, kreće se okolo i vi ste odjednom okruženi s leđa", ispričao je vojnik s nadimkom Patuljak za BBC.

I drugi vojnik je kazao kako Rusija sada učinkovitije koristi dronove naoružane granatama:

"Znali smo ih bacati i izbezumiti neprijatelja. Sada oni bacaju granate iz dronova na naše položaje”.

Borac Wagnera nema opciju povlačenja. Jedina im je šansa za preživljavanje nastaviti se kretati naprijed. To je rat sa zombijima.  

Zarobljeni priručnik 

Nedavno je istraživački centar Instituta za proučavanje rata objavio članak o ruskom vojnom priručniku koji je na bojištu zaplijenio ukrajinski rezervni časnik. Sudeći po tom nalazu, ratna taktika jurišnih odreda koju u Ukrajini provodi plaćenička skupina Wagner koristi se i u regularnim snagama ruske vojske.

U izvješću se navodi da priručnik detaljno opisuje formaciju "jurišnih odreda" u elementarnoj formaciji bataljuna koji je optimiziran za frontalne napade na utvrđena područja. Američki think tank smatra da se vojska Vladimira Putina, temeljem iskustva Wagnerovih plaćenika, okreće toj taktici "kako bi kompenzirala dosadašnja ograničenja borbene moći nakon cijeloga niza neuspjelih ofenziva”. Skica u zarobljenom priručniku pokazuje borbenu formaciju jurišnog odreda nalik Wagnerovom, koje Prigožinovi zapovjednici u valovima šalju na obrambene položaje Ukrajinaca u Bahmutu i Donjecku.

"Taktika jurišnog odreda sugerira da ruska vojska pokušava institucionalizirati praksu koju je Wagner grupa u Bahmutu koristila za marginalni taktički učinak", napisao je ISW.

Veliko je, međutim, pitanje kako bi mogla izgledati Wagnerova taktika u masovnoj primjeni kod ruske vojske. Lako je, naime, bivše robijaše i kriminalce pod prijetnjom oružja slati u samoubilačke juriše na ukrajinske bunkere u valovima, no prilično će teško biti takvu samoubilačku taktiku nametnuti mobiliziranim građanima koji se i bez toga neprestano bune i šalju snimke s bojišnice kako nemaju ljudstva ni oružja. I danas je objavljen snimak na Telegram kanalu u kojem vojnici poručuju Putinu: "Vladimire Vladimiroviču, riješite ovo!" i žale se na nedostatak obuke i iskustva. 

Vojni analitičari smatraju kako će školovani ruski zapovjednici teško samo tako rutinski prepisati priručnik jedne plaćeničke vojske i implementirati ga u rusku vojnu doktrinu. „Jurišni odredi mogu ostvariti manje taktičke dobitke uz visoku cijenu ali će vjerojatno njihov potencijal spasti zbog iscrpljujuće dinamike i gubitaka u takvim borbama. Ruske snage vjerojatno neće napraviti operativno značajnije proboje ni s ovakvom formacijom”, zaključuju u američkom Institutu za proučavanje rata.

A zadnji dani u Bahmutu upravo potvrđuju kako je drastično opao potencijal Wagnerovih kamikaza. Američki dužnosnici procjenjuju da je samo skupina Wagner izgubila preko 30.000 boraca od početka invazije, s tisućama ubijenih u akciji posljednjih tjedana.

 

18. travanj 2024 23:39