StoryEditorOCM

Wagner zarobio ruskog potpukovnika jer im je minirao put za bijeg iz Bahmuta. Girkin tereti Prigožina za državni udar

Piše D. K. /sd
5. lipnja 2023. - 16:26

Nervoza u ruskim redovima je sve bliže točki vrenja kako se primiče dan velike ukrajinske protuofenzive. Prigožinovi plaćenici iz Wagner Grupe zarobili su aktivnog potpukovnika ruske vojske i objavili snimku njegova saslušanja. Ista je prilično neodoljivo nalik na svojedobno filmsko isljedništvo slavnoga Ilije Čvorovića i njegova brata Đure, piše Slobodna Dalmacija.

U videu pretučeni potpukovnik priznaje svoje navodne zločine protiv Prigožinovih plaćenika. Riječ je o zapovjedniku 72. streljačke brigade Romanu Genadijeviču Venevitinu koji potvrđuje da je otvorio vatru na jedno vozilo Wagnera dok je, navodno, bio pijan. Pritom priznaje i da je naredio razoružavanje skupine boraca Wagner grupe. Venevitin tvrdi da je to učinio “iz osobne nesklonosti”, a na pitanje kako se može okarakterizirati njegov postupak sam krotko odgovara kako je “kriv”.

image

Jevgenij Prigožin udara na Kremlj

Handout/Afp

Neovisni mediji potvrdili su autentičnost identiteta ruskog časnika; Roman Genadijevič Venavitin, rođen 1978., završio je rusku vojnu akademiju. Sudeći prema objavi Prigožinove službe za odnose s javnošću, wagnerovci su ga zarobili nakon obračuna s redovnim ruskim trupama u blizini sela Semigorje, nedaleko od Bakhmuta. To se navodno dogodilo još 17. svibnja, kad su Prigožinovi plaćenici navodno otkrili da redovna ruska vojska minira putove za izvlačenje boraca Wagnera. Kad su pripadnici Wagnera pokušali očistiti cestu, na njih je pucano s položaja ruskih regularnih jedinica, pa su plaćenici „poduzeli mjere za eliminaciju agresije i zadržavanje vojnog osoblja ruskog Ministarstva obrane”.

Činjenicu da je Ministarstvo obrane Ruske Federacije miniralo putove za povlačenje Wagnera iz Bahmuta prvi je objavio utemeljitelj Wagnera Jevgenij Prigožin 2. lipnja. Prema njegovim riječima, na oko desetak mjesta identificirali su položene protutenkovske mine i tone plastičnog eksploziva. To je očito poduzeto nakon što je Prigožin najavio povlačenje svojih boraca iz Bahmuta nakon ruskog ovladavanja tim bivšim gradom.

Nekadašnji proruski zapovjednik u Donbasu i moskovski specijalac Igor Girkin jučer je otvoreno  optužio ​​Wagner grupu za provociranje sukoba s regularnim ruskim snagama. Premda, kao i Jevgenij Prigožin, pripada ešalonu ruskih nacionalističkih jastrebova i žestokih zagovornika rata u Ukrajini, Girkin je utemeljitelja Wagnera zbog zadnjih kritičnih komentara prozvao za planiranje državnoga udara protiv Kremlja. Nakon što je najavio da će se njegove snage uskoro povući natrag u Rusiju i preuzeti obranu Belgorodske oblasti, Prigožin je dao izjave kojima je oštro kompromitirao vojne sposobnosti Moskve i zaključio da se cijeli rat u Ukrajini naprosto izjalovio. Girkin je u kontraoptužbi Prigožinu predbacio da sa svojim snagama koje povlači iz Bahmuta zapravo planira pobunu i puč protiv aktualne ruske vlade.

image

Igor Girkin Prigožina tereti za državni udar

Bulent Kilic/Afp

"Ako Prigožin ostane šef Wagnera, pobuna i građanski rat u Rusiji će uslijediti vrlo brzo i radikalno", zaključio je Igor Girkin u videu koji je podijelila Watchdog grupa WarTranslated. Prema Girkinu, borci Wagnera se po Prigožinovoj zapovijedi povlače iz Ukrajine s očitom namjerom rušenja i preuzimanja  vlasti u Moskvi.

20. travanj 2024 01:32