StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet600 DANA EPIDEMIJE|

VRHUNAC ČETVRTOG VALA? Epidemiologinja: Očekujemo rast još nekoliko tjedana, nadamo se da neće bit prestrm. Imamo žarišta među učenicima

Piše DV
17. listopada 2021. - 14:00

Iza nas je 600 dana epidemije izazvane koronavirusom, završava još jedan tjedan u četvrtom valu. U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 1301 novi slučaj zaraze koronavirusom. Preminulo je 19 osoba. U bolnicama se liječe 903 pacijenta, od kojih je na respiratoru 116. U ovom tjednu gotovo je 10 posto novozaraženih više i preminula je 31 osoba više nego prošloga tjedna.

Epidemiolozi spominju vrhunac četvrtog vala. Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel kazala je za Dnevnik HTV-a kako rast broja novozaraženih očekuju još možda nekoliko tjedana, do kraja ovog mjeseca.

- Nadamo se da taj rast neće biti prestrm. Što se tiče hospitaliziranih njihov broj raste sa zadrškom od dva do tri tjedna od porasta broja novozaraženih. Tako da ćemo taj porast vjerojatno imati još neko vrijeme, kazala je.

Dodala je i da je broj preminulih i dalje vrlo visok. Tzv. žarišta najčešća su u školskoj dobnoj skupini, od 10 do 19 godina, kazala je.

- Drugi dio osnovnoškolske i srednjoškolka dob skupina su s najviše zaraženih, što je očekivano, s obzirom na to da oni mnogo sati provedu zajedno. Apeliramo na njih i na sve ostale, posebno pripadnike rizičnih skupina, ako se slučajno nisu cijepili, da se cijepe, kazala je.

Liječnica iz Klinike "Dr. Fran Mihaljević": Nikad toliki broj bolesnika na ECMO-u, na respiratoru i trudnica

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u protekla 24 sata preminule su dvije osobe. Preminula je jedna starija osoba te 67-godišnjak, bez kroničnih bolesti koji nije bio cijepljen. U Klinici su trenutačno hospitalizarana 84 bolesnika različite životne dobi te devetero djece. 

- Među hospitaliziranima s težom kliničkom slikom nitko nije cijepljen. U našem Zavodu za intenzivnu medicinu čak 12 osoba priključeno je na ECMO uređaj, odnosno na aparat za izvantjelesnu oksigenaciju. To su teški bolesnici, neposredno životno ugroženi. Također, nitko od njih nije cijepljen, kazala je za HRT prof. dr. sc. Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Poručila je da je situacija u Intenzivnoj ozbiljna.

- Nikad dosad u našoj klinici nije bio toliki broj bolesnika priključen na ECMO aparat. Imamo, nažalost, i mladu trudnicu (31) u 21. tjednu trudnoće koja je na respiratoru. Za sada je stabilno i nadamo se da će tako i ostati, dodala je.

U riječkom KBC-u situacija pod nadzorom

Nakon što se na Odjelu gastroenterologije riječkog KBC-a pojavio koronavirus te je zaraženo 19 pacijenata i troje djelatnika bolnice, situacija je pod nadzorom, rekao je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra. Širenje zaraze na odjelu zaustavljeno je.

- Svi podaci govore da je uspješno zaustavljeno širenje infekcije. Danas nemamo nijednog novog pozitivnog bolesnika ni djelatnika pa smatramo da smo brzom, stručnom reakcijom u skladu s načelima pravodobno prevenirali neku veću štetu. Također je važno reći da nitko od zaraženih nema težu kliničku sliku, rekao je jučer prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med., ravnatelj KBC-a Rijeka.

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu Luka Čičin Šain komentirao je lijekove protiv COVID-a, među njima molnupiravir tvrtke "Merck" koji se uzima oralno. Njegova primjena moguća je i tijekom predbolničkog liječenja.

18. travanj 2024 07:59