StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRAH PLATFORME |

Vozači Ubera kreću u štrajk zbog sve češćeg kašnjenja plaća: ‘Prevareni smo!‘

Piše Davor Butorac /jl
16. listopada 2021. - 09:38

Najmanje 1500 taksi vozača koji koriste aplikaciju Uber u nedjelju će isključiti aplikaciju prestati voziti na području zagrebačke županije, a razlog je kašnjenje isplate za njihov rad, doznajemo od vozača Ubera. Iva Filipović, tajnica i suosnivačica Sindikata radnika digitalnih platformi potvrdila je tu informaciju, piše Jutarnji list.

- Posljednjih mjeseci sva češće se događa da Uber kasni s isplatama za odrađeni prijevoz putnika. Do ovog ljeta svakog utorka smo dobivali isplatu naše zarade, no unatrag nekoliko mjeseci to više ne funkcionira. Mi vozimo i naplaćujemo, a novac ostaje u Uberu, ogorčen je vozač Ubera iz Zagreba s kojim smo razgovarali.

Sjedište Ubera Hrvatska nalazi se u Radničkoj ulici u Zagrebu, gdje će se vozači okupiti nakon gašenja aplikacije kako bi poručili hrvatskim šefovima te digitalne platforme da se smatraju prevarenima. Prema informacijama od "Uber partnera" (tako nazivaju vozače koji rade na Uber aplikaciji), na području županije aktivno je oko 2200 vozača.

Iva Filipović i sama je višegodišnja vozačica Ubera, a još je u rujnu za portal H-alter najavila borbu za veća prava ljudi koji žive od rada posredovanjem digitalnih platformi.

- Mi osnivači Sindikata radnika digitalnih platformi kroz godine smo vidjeli puno nepravilnosti, pogotovo od strane platformi i agregatora/flotaša koji su posrednici između radnika i platformi. Došli smo na ideju osnivanja sindikata kako bismo udružili radnike i zajednički apelirali na državu i platformu da uvedu promjene. Sindikat je nastao na ideji taksista, proširio se na dostavljače, a želimo se proširiti i na druge digitalne platforme jer je to budućnost poslovanja. Moramo zadovoljiti statistiku otkazivanja i prihvaćanja vožnji, što služi kao svojevrsna ocjena, a nemamo nikakav uvid u metode ocjenjivanja, kao ni u nagrade i kazne koje iz ocjena slijede. Unazad par mjeseci Uber je počeo isključivati veliki broj vozača koji češće otkazuju vožnje. To je razumljivo, ali nisu nam dali informacije kolika je stopa otkazivanja dopuštena i kakve će biti sankcije. Vozači su se našli u situaciji da su sjeli u auto, htjeli početi raditi, ali se nisu mogli spojiti na mrežu. Tada im je došla obavijest da su isključeni na određen broj dana, ispričala je Filipović za H-alter.

Uber: Došlo je do greške u sustavu lokalne banke

Nakon objave članka o najavi štrajka, stigla je reakcija iz Ubera.

"Naši vozači partneri upoznati su sa situacijom kašnjenja uplata zbog greške u sustavu lokalne banke. Još jednom se ispričavamo zbog tehničkog problema, zarade će vozačima biti vidljive na njihovim bankovnim računima najkasnije do ponedjeljka. Potpuno smo predani našoj zajednici vozača i radimo na tome da ovu situaciju riješimo u najkraćem mogućem roku", poručuju iz Ubera.

19. travanj 2024 02:11