StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGdje je nestala?

Vojni analitičar o nestaloj ruskoj podmornici koja može izazvati nuklearni tsunami od 500 metara: Moguće da je u ‘nevidljivom‘ režimu rada, ali mislim da će brzo biti pronađena

Piše Ivica Marković/sd
5. listopada 2022. - 17:25

Prije nekoliko dana Ukrajina je zatražila žurno primanje u NATO savez.

- Posljednja stvar koja bi se sada trebala dogoditi je da Ukrajina bude primljena u NATO savez, jer bi to značilo da se NATO savez direktno uključio u sukob u Ukrajini. Ta moguća odluka o primanju Ukrajine u Savez bila bi pogubna, jer bi tada zaista bili u ogromnoj opasnosti da ne dođe do nuklearnog rata, piše Slobodna Dalmacija.

Stoga mislim da bi se čelnici zapadnih zemalja zaista trebali uozbiljiti i stati na loptu, prije nego donesu jednu tako opasnu odluku. To bi u ovom trenutku bila ozbiljna pogreška, rekao nam je prof. dr. sc. Marinko Ogorec, vojni analitičar.

Svako malo u javnosti pojavi se neka nova snimka ili izjava koja dodatno unosi strah među Europljane kada je u pitanju mogući nuklearni sukob. Plaši se Europljane, ali i cijeli svijet Putinom i njegovim nuklearnim naoružanjem kojeg Rusija ima u izobilju.

Vlak s opremom

Tako je prije dva dana osvanula snimka ruskog vlaka koji navodno prevozi nuklearnu opremu prema ukrajinskom bojištu i koja je dodatno potaknula strahove da bi “ruski car” mogao testirati nuklearno oružje.

Snimka je objavljena na promoskovskom Telegram kanalu Rybar, a snimljena je iznad središnje Rusije. Na njoj se vidi kako vlak, koji se povezuje s 12. glavnom upravom Ministarstva obrane, prevozi transportere i druga oklopna vozila.

Poljski vojni analitičar Konrad Muzika rekao je da je 12. glavna uprava odgovorna za rusko nuklearno oružje, njegovo skladištenje, održavanje i izdavanje jedinicama.

Muzika smatra da će se oklopna vozila koristiti isključivo kao zaštita nuklearnih jedinica i da je objavljivanje snimke vjerojatno neka vrsta upozorenja Zapadu. Naime, uznemirujuća snimka se pojavila kada i izvješće da će Rusija testirati svoje takozvano “oružje apokalipse”, odnosno nuklearni torpedo Posejdon.

image

Podmorničari Belgoroda postrojeni prije isplovljenja

Igor Ageyenko/Sputnik/Profimedia/Igor Ageyenko/Sputnik/Profimedia

Torpedo se nalazi na podmornici K-329 Belgorod koja plovi prema Arktiku gdje ga, prema novinama La Repubblica, ruska vojska namjerava testirati.

Muzika je rekao da prijevoz vojne opreme koja pripada jedinicama s nuklearnim oružjem ne znači nužno da se Rusija priprema rasporediti nuklearno oružje u Ukrajini.

Belgorod je, naime, iščeznuo iz svoje matične baze u Arktičkom krugu i moguće je da je na putu za Karsko more (dio Arktičkog oceana) kako bi testirao nuklearnu bombu Posejdon, ukazuje se u upozorenju NATO-a koje je procurilo u talijanske medije tijekom vikenda.

Sustav iz SSSR-a

Posejdon je dron, odnosno torpedo za koji se navodi da je sposoban prijeći goleme udaljenosti pod vodom prije nego što detonira snagom dovoljnom da izazove nuklearni tsunami visok gotovo pola kilometra, a dizajniran je da uništi i ozrači obalne gradove.

image

Dr. Marinko Ogorec

- Mislim da se neće dogoditi ništa dramatično i da će Rusi, ali i NATO savez vrlo brzo pronaći “nestalu” podmornicu. Svaka od tih nuklearnih podmornica ima mogućnost nevidljivog režima rada i zaista postoji mogućnost da ona sada radi u tom režimu, pa je se zbog toga i ne može pronaći. No, uz takvu podmornicu uvijek plovi još nekoliko njih koje je prate, tako da ona zasigurno nije “izgubljena” ili “nestala” - kaže dr. Ogorec.

Kada je u pitanju vlak koji je snimljen kako prevozi vojnu opremu, za koju se pretpostavlja da može biti i nuklearno naoružanje, Ogorec kaže da su takvi vojni sustavi već postojali u bivšem SSSR-u.

- Željeznički nuklearni sustavi već su postojali u SSSR-u i oni su sada zastarjeli, jer su već početkom ovog stoljeća bili povlačeni iz upotrebe. Ti vlakovi su tada nosili nuklearne rakete koje su na taj način dobivale na mobilnosti.

Mobilnost im je bila potrebna da u trenutku mogućeg nuklearnog napada takvo naoružanje ne bi moglo biti odmah uništeno već u prvom udaru i da bi što prije i u što kraćem roku bilo prebačeno na drugo mjesto. Projektili bi stajali na pojedinim vagonima koje bi vukla lokomotiva. Neki bi vagoni na sebi imali čak i lansirne rampe za ispaljivanje takvih projektila - objasnio nam je Ogorec. 

20. travanj 2024 06:39