StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVAC UPRAVLJA PROCESOM

Vodeći znanstveni časopisi podilazili kineskoj ‘istini‘ o virusu jer su ovisni o novcu kineskih znanstvenika

Piše jutarnji list
24. lipnja 2021. - 09:11

Je li više uglednih znanstvenih časopisa pod utjecajem Kineza vodilo uređivačku politiku koja nije poticala znanstvenu radoznalost kad je u pitanju istraga o porijeklu SARS-CoV-2 virusa? Prema detaljno dokumentiranim tezama u analizi koju je napravio ozbiljni CAPX činjenica je da znanstveni časopisi koji objavljuju znanstvene radove sve više ovise o naknadama koje im plaćaju timovi kineskih znanstvenika za objavljivanje tih radova. Kina ima ogromnu zajednicu znanstvenika raznih profila i za znanstvene časopise oni su izuzetno važni izvor prihoda, piše Jutarnji.

Još prije nekoliko godina uočeno je kako je u znanstvenim časopisima praćenje vijesti iz Kine manje kritično nego ranije. Springer-Nature – englesko-njemački izdavač vodećeg znanstvenog časopisa Nature - objavio je još 2017. godine ispriku jer je cenzurirao članke koji su se printali u Kini. Izbacivali su riječi kao što su Tajvan, Tibet ili kulturna revolucija. U ožujku 2020. Nature je pak objavio uredničku ispriku u vezi praćenja vijesti iz Wuhana vezanih u pandemiju. Intrigantno je što je praktično istovremeno Nature dodao uredničku bilješku uz stare članke u kojima se spominju coranavirusi i laboratorijski inženjering. Ovo je bilješka:

„Mi smo svjesni da se ova priča koristi za nepotvrđene teorije kako je novi coronavirus  koji uzrokuje COVID-19 stvoren inženjeringom. Ne postoje dokazi da je to istina; znanstvenici vjeruju da su životinje najvjerojatniji izvor coronavirusa“.

Ta bilješka stavljena je, primjerice, naknadno i uz članak iz 2015. s naslovom „Inženjering virusa šišmiša pokreće debatu o rizičnim istraživanjima“, a odnosio se na zabrinjavajuće eksperimente u kojima je sudjelovao i tim znanstvenika s Instituta za virologiju u Wuhanu.

Nadalje, primijećeno je kako su znanstveni časopisi žurili objavljivati članke koji su podržavali teoriju o životinjskom porijeklu virusa, dok su one koji su sumnjali na proboj virusa iz laboratorija odbijali objaviti ili im odgađali objavu.

Postavlja se i pitanje pristranosti vodećih novinara znanstvenih časopisa. Amy Maxmen koja radi za Nature prvo je porekla da je ikada srela znanstvenika dr. Petera Daszaka, čovjeka koji je surađivao s Institutom za virologiju iz Wuhana te se prometnuo u jednog od najgorljivijih i najutjecajnijih pobornika teorije o prirodnom porijeklu virusa. Međutim, novinarka Maxmen uhvaćena je na fotografiji s Daszakom. Tu fotografiju opisala je prvo kao podvalu desničarskih medija. Kasnije je obrisala tweet u kojem je insinuirala da je fotografiju proizveo Breitbart News.

Ekstremno je zanimljivo i što je dr. Peter Daszak, suradnik wuhanskog Instituta za virologiju, govorio na znanstvenim skupovima nekoliko godina prije pandemije. Na konferenciji 2016. godini rekao kako „…moji kolege u Kini rade posao u kojem stvoriš pseudočestice, pa umetneš vrške proteina iz tih virusa, vidiš da li se vežu na ljudske stanice i svakim si korakom sve bliže i bliže: ovaj virus doista može biti patogen kod ljudi“. Radilo se o ozbiljnom skupu koji je organizirao Pulitzer Center u New York Academy of Medicine. Naziv eventa glasio je „Otkuda će se pojaviti sljedeća pandemija?“ Prema tvrdnjama CAPX-a čak je i Pulitzer center privremeno prikrio participiranja Daszaka u digitalnim internet arhivama. Kasnije je ponovo vratio podatke. Na intrigantnom panelu 2016.  sudjelovali su i Peter Daszak i Amy Maxmen, koja je tvrdila kako ga nikada nije srela.

Inače, drugi ozbiljni mediji, The Financial Times, danas prenosi priču u kojoj postavlja pitanje zbog čega su iz američke baze podataka izbrisane sekvence najranijih primjeraka coronavirusa koji su tamo bili pohranjeni na zahtjev kineskih znanstvenika. Sequence Read Archive primio je rane sekvence SARS-CoV-2 virusa u ožujku 2020., a kineski istraživači zatražili su njihovo povlačenje tri mjeseca kasnije, na što imaju pravo. Znanstvenik koji je zatražio povlačenje podataka objasnio je to potrebom da „izbjegne pitanja kontrole verzija“.

Raste broj političara i znanstvenika frustriranih kineskim sprečavanjem istrage o porijeklu coronavirusa, pogotovo ako se radi o teoriji da se virus probio iz laboratorija u Wuhanu, piše Jutarnji.

19. travanj 2024 19:17