StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTOKA NA PUTU

Vlasnica krava koje su nedavno ometale promet u Zatonu prekršajno sankcionirana, a pitali smo stručnjaka za osiguranja tko bi platio štetu na vozilu da je naletjelo na životinju

Piše Bruno Lucić
23. studenog 2021. - 15:12

Vozači koji su u petak tijekom prijepodneva prolazili kroz Zaton imali su što vidjeti – najmanje jednu odbjeglu kravu koja lunja po magistrali i ometa promet. Upozorenje s pratećom slikom objavljena je na društvenim mrežama i portalima, a predsjednik Mjesnog odbora Zaton Emilio Puljizević svjedočio je događaju.

- Sam sam to objavio na Facebooku jer sam vidio krave na putu iznad moje kuće. Facebook je praćen i htio sam upozoriti sudionike u prometu da su krave na cesti, možda je to nekome malo smiješno, međutim, vjerujte mi, da s osobnim vozilom naiđete na kravu od 250, 300 kila, bilo bi to neugodno iskustvo, velika šteta i tko zna kako bi to sve skupa završilo. Vidio sam da je intervenirala policija, došao je neki momak koji je navodno vlasnik ili pozna vlasnika, međutim, tu se trebaju uključiti veterinarske službe ili inspekcije jer svaka ta krava ima svoju markicu u uhu i zna se kako se stoka uopće može čuvati, u kojim uvjetima, ali u svakom slučaju nije dobro da izlaze na cestu, govori Puljizević te dodaje:

image
Predsjednik Mjesnog odbora Zaton Emilio Puljizević
Tonći Plazibat/cropix

- Svatko bi trebao odraditi svoj dio posla jer je ovaj put to prošlo bez posljedica, ali nije ovo prvi put da se događa u Zatonu. Nadležni trebaju provjeriti čije su krave, policija je bila tu i sve je mogla utvrditi, a najvažnije je da se te nesretne životinje više ne nađu na cesti i da netko ne strada jer, radio sam u prometnoj policiji i obavljao očevide prometnih nesreća, iz mog iskustva, nije niti malo ugodan nalet na tako velike životinje, posljedice znaju biti puno teže nego što ovako izgleda, napominje Puljizević.

Iz PU dubrovačko-neretvanske su potvrdili da su intervenirali i da je utvrđeno da su životinje u vlasništvu 58-godišnjakinje.

- Utvrđeno je da je vlasnica stoku ostavila bez nadzora, odnosno nije poduzela sve mjere da stoka ne iziđe na cestu bez nadzora vlasnika. Zbog opisanog propusta 58-godišnjakinja je prekršajno sankcionirana sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, pojasnili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Postavlja se pitanje tko bi platio štetu da je netko od vozača udario u životinju.

- Da je riječ o divljoj životinji, odšteta se naplaćuje iz polica osiguranja Hrvatskih cesta, a ovdje je riječ o domaćoj živini koja ima svog vlasnika i vlasnik je odgovoran za tu stoku i znači da bi se tužbom protiv vlasnika nadoknadila šteta. Da postoji prometni znak koji upozorava da je stoka na putu onda vlasnik ne bi odgovarao, a koliko znam, na tom dijelu cestu koji spominjete, nema tog znaka na putu, objašnjava stručnjak iz Grawe osiguranja

image
Ilustracija
Tom Dubravec/Cropix

Iz Hrvatskih cesta se pozivaju na Zakon o cestama upozoravajući kako je na javnoj cesti zabranjeno, između ostalog, puštati domaće životinje bez nadzora, napajati životinje u cestovnom jarku, te ići sa stokom na ispašu ili graditi pojilišta na cesti.

- Vezano za uklanjanje žive stoke s ceste, ako pravna osoba koja upravlja javnom cestom, odnosno koncesionar ne može zapreku ili nastalo opasno mjesto na javnoj cesti ukloniti odmah, do uklanjanja je mora osigurati propisanom prometnom signalizacijom, naveli su iz Hrvatskih cesta.

Ulje na putu

Često se na dubrovačkim prometnicama događa izlijevanje veće količine ulja te može doći do proklizavanja, pa i prometne nesreće.

- Ako se dogodio izljev ulja na cesti i auto se prokliže, to pokriva kasko osiguranje ako vlasnik vozila ima ugovorenu policu pa tako može prijaviti štetu, a Hrvatske ceste tu ne mogu znati tko je prolio ulje. Ako nemate kasko osiguranje, onda plaćate iz vlastitog špaga, objašnjava stručnjak za osiguranja.

 

image
Ilustracija
Vlado Kos/Cropix
Što učiniti kad naletite na divljač?

- Kad vozač naleti na divljač, treba obavijestiti policiju koja će kontaktirati nadležno mjesto stalnog dežurstva, a dežurna osoba će obavijestiti ophodara koji će doći na mjesto događaja. Skupljanje lešina životinja obavljaju samo pravne ili fizičke osobe registrirane za skupljanje nusproizvoda s javnih površina, napominju iz Hrvatskih cesta.

17. travanj 2024 17:34