StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEVOLJE VOZAČA UBERA

Vlada veliko nezadovoljstvo. Hoće li i dubrovački vozači u štrajk?

Piše Ahmet Kalajdžić
18. listopada 2021. - 10:31
Zbog dvotjednog kasnjenja isplate zaradjenog novca jutros je počeo štrajk dijela vozača UberaDragan Matic/Cropix

Jutros su vozači platforme Uber u Zagrebu počeli s najavljenim prosvjedom, a mnogo je naznaka kako će se, ako se iz središnjice Ubera ne uplate novci na račune partnera, odnosno vozača angažiranih preko spomenute platforme, tom prosvjedu priključiti i vozači iz većih i poznatijih turističkih središta na Jadranu,

Naime, sve je češća pojava da ova multinacionalna kompanija kasni s uplatama zarade vozačima. Istina, od dijela dubrovačkih vozača UBER-a doznali smo kako se proširio glas o tome da je jutros na račune "legao" znatan dio uplata, ali nam to nisu mogli potvrditi i na osobnom primjeru jer novci nisu legli i na njihove račune.

image
Vozaci Ubera na tri sata, od 7 do 10 sati, isključili aplikaciju i prestali voziti na području Zagreba i okolice
Damjan Tadic/Cropix

Iz razgovora s Androm Bancem koji je jedan od poznatijih i cjenjenihih partnera platforme Uber na krajnjem jugu Hrvatske, doznali smo kako se iz Dubrovnika, štrajku koji je u tijeku zasad nitko nije priključio:

- Još uvijek nitko ne štrajka, ali je zamjetno nezadovoljstvo vozača te platforme. Osobno s Uberom poslujem već četiri godine i nadam se kako će kompanija ispoštovati svoje preuzete obveze. Točno je: problem je veliki, samo je posredstvom moje tvrtke u jeku ove turističke sezone poslovalo i više od 160 vozača. No, izvan sezone taj se broj svede na tridesetak vozača. Osobno, mislim da je pozitivno što su se u ovoj situaciji uključili i mediji koji nam, vidim, daju potporu u ostvarenju naših prava. Istina je kako ovo nije prvi put da su nastali problemi s isplatama ali su to, uglavnom, bili pojedinačni a ne ovako masovni problem kao sada- rekao nam je Banac.

Inače, iz razgovora s dijelom ostalih vozača Ubera doznajemo kako im je unatoč porukama o tome da se strpe još malo, strpljenje pri kraju. Oni ne kriju kako će i osobno prosvjedovati ako im teško zarađeni novci ne legnu na račun te tako dođe u pitanje osobna ali i egzistencija obitelji o kojima skrbe.

20. travanj 2024 07:08