StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStrava u Slavoniji

Vinkovčani su u šoku: ‘Ubijeni A.P. je bio ugledan u gradu! Galantan, s obrazom, imućan, a znate kako se obogatio?‘

Piše Nikola Patković/JL
29. ožujka 2023. - 22:17

Strašna obiteljska tragedija dogodila se u utorak navečer u Vinkovcima, gdje su izgubljena dva života, a pravo je čudo i sreća što žrtava nije bilo više. Ante P. (22) prvo je u automobilu ispred njihove obiteljske kuće usmrtio svoga oca Antuna P. (63), nakon čega je tražio i svoga starijeg brata vjerojatnom s namjerom da usmrti i njega, a kad ga nije našao, pobjegao je s mjesta događaja i ubrzo ušao u okršaj i razmjenu vatre s policijom, u kojem nitko od policajaca nije ozlijeđen, ali je skončao napadač, piše Jutarnji list. 

Je li pri tome izvršio samoubojstvo, čime je prijetio dok ga je policija pozivala na predaju ili je poginuo od hitaca koje su prema njemu u samoobrani ispalili policajci, pokazat će obdukcija koju je naložila zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru, koja rukovodi očevidom.

Sve je navečer oko 22.30 sati u Vinkovcima bilo mirno i uobičajeno. Puno građana je uz TV ekrane pratilo završnicu utakmice između Turske i Hrvatske. No, Ante P. u to je vrijeme, sada je jasno, već bio pred realizacijom svog opakog plana koji je najavio u snimljenom videu, ali i navodno oproštajnoj poruci koju je poslao prijateljima.

Do nas je, naime, došla snimka na kojoj se čuje upravo Ante P. Video je brutalan i potresan, a čuje se glas mladića koji sjedi u automobilu, snima oružje koje ima pokraj sebe i najavljuje što će učiniti. Uz njega je i maska lika iz videoigara, rukavice i pištolj, kao i boca konjaka, a spominje i tablete za smirenje.

Oproštajno pismo i poruka

"Ne radim ja to bez razloga, ne radim ja to zato što sam šupak, što sam loša osoba, vjerujte mi, ja sam obrnuto od toga...," citat je kojim počinje šokantan video koji je snimio ubojica prije počinjenog zločina. Do nas je došlo i njegovo, navodno, oproštajno pismo, koje je napisano prilično konfuzno, ali u kojem je jasno iskazana namjera da iza sebe ostavi krvavi trag te usmrti članove svoje obitelji, policajce koji će doći na intervenciju, a onda i sebe.

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su da su u 22.39 sati zaprimili ‘‘dojavu 37-godišnjeg muškarca da je u Ulici Dragutina Žanića Karle usmrćen član njegove obitelji. Dojavitelj je također naveo da je drugi član obitelji uputio ozbiljne prijetnje usmrćenjem njemu i njegovoj obitelji‘‘. Policija je već u 22.49 sati na šetnici uz Bosut, odmah nasuprot njihove obiteljske kuće, zatekla beživotno tijelo 63-godišnjeg Antuna P., koji je ležao pokraj svog automobila. Jutro poslije taj je Mercedes i dalje bio na istome mjestu, ali ograđen policijskom trakom. Na vozačkim vratima jasno se vidjela rupa od metka koji je, prema viđenome, ispaljen s druge strane, odnosno sa suvozačeva mjesta, a pokraj staze na travi i šljunku bile su vidljive mrlje i kapljice krvi.

Dok su policajci došli na mjesto događaja, počinitelj je pobjegao. Prije toga provalio je u kuću svoga starijeg brata, koja je pokraj roditeljske kuće, i od njegove žene i djece tražio da mu kažu gdje je te rekao da njima neće učiniti ništa. Žena mu je rekla da ne zna, a on se udaljio automobilom. Stariji brat policiji je rekao koji automobil vozi Ante pa ga je ophodnja vrlo brzo uočila u Ulici Matije Gupca i krenula u potjeru za njim.

‘‘U bijegu vozilom udario je u metalni stup i time ga onesposobio za daljnje upravljanje pa je napustio vozilo i trčeći se udaljio prema rijeci Bosut, gdje se sakrio u visoko raslinje. Policijski službenici su ga pozivali na mirnu predaju, međutim, osumnjičena osoba je u prvom trenutku počela prijetiti da će počiniti samoubojstvo, da bi odmah potom iz vatrenog oružja počela ispaljivati hice u smjeru policijskih službenika‘‘, navodi policija, čiji su službenici zatim ispalili više upozoravajućih hitaca u zrak, a nakon što je on nastavio pucati na njih, oni su mu uzvratili.

Susjedi u šoku

‘‘Osumnjičeni potom ulazi u rijeku, ponovno izražavajući namjeru da će počiniti samoubojstvo te nastavlja ispaljivati hice prema policijskim službenicima, zbog čega oni ponovno uzvraćaju uporabom vatrenog oružja. Nakon prestanka razmjene hitaca policijski službenici uočavaju tijelo osobe kako pluta u rijeci‘‘, izvijestila je policija. Antino tijelo iz rijeke su izvadili pripadnici JVP Vinkovci. Motiv za ubojstvo oca i tragediju još je nepoznat.

Obitelj o kojoj je riječ, inače, u Vinkovcima slovi kao prilično imućna i situirana. Pokojni Antun i njegova supruga imali su četvoricu sinova, od kojih je 37-godišnjak bio s ocem u obiteljskom poslu s prijevozom i trgovinom vezano uz drvene trupce. Antun se svojevremeno bavio iznajmljivanjem poker aparata, ali taj je posao napustio davno.

S trupcima su se, pak, planirali i širiti, pa su s Vukovarskom gospodarskom zonom nedavno potpisali ugovor o kupovini 11.000 kvadrata zemljišta vrijednog 55.000 eura na prostoru nekadašnjeg kombinata Borovo, gdje su kanili pokrenuti pogon za obradu trupaca i proizvodnju briketa u koju bi uložili 1,3 milijuna eura. Kako nam je rekao David Vlajčić, direktor VGZ u Vukovaru, uskoro su trebali dobiti i građevinsku dozvolu te početi sa izgradnjom pogona u sklopu kojeg je predviđena i solarna elektrana, a planirali su zaposliti 11 radnika. Susjedi i drugi ljudi u Vinkovcima s kojima smo razgovarali o obitelji nemaju ništa loše za reći.

- Ubijeni je bio jedan od viđenijih Vinkovčana Znam ga kao galantnog čovjeka i gospodina s obrazom, koji je stekao novac baveći se privatnim poduzetništvom s aparatima za igre na sreću, a onda je odlučio ući u posao s trupcima, prijevoz, trgovine, usluge i dobro im je išlo. Strašno je to što im se dogodilo – kazao nam je jedan Vinkovčanin. Šokirani su i susjedi.

- Čuo sam pucanj, ali sam mislio da netko slavi pobjedu Hrvatske i nisam na prvu obratio pažnju dok nas susjeda nije nazvala i pitala što se događa. Onda sam došao do prozora i vidio da policija trči vamo-tamo... Jedno sat vremena je tu bila strka, gore-dole se tu trčalo s oružjem u rukama, Hitna pomoć je tu dugo stajala, ulica je bila blokirana, ispričao im je Slavko Radić, koji živi dvije kuće dalje.

- S ubijenim sam se svakodnevno susretao u šetnji prema Sopotu. Dobri ljudi. Najmlađeg sina se sjećam kao dečkića od 10-11 godina, a sada da ga vidim ne bih ga prepoznao. Jedan sin je u Zagrebu, jedan na Kanovcima, a treći po starosti sa svojom obitelji živi u kući pokraj roditeljske. Strašna tragedija. U ovoj našoj ulici nikada nitko nije mačku udario, a kamoli ovako nešto da se dogodi. Nitko ne zna što je posrijedi, rekao je susjed. U obitelji ranije bilo zabilježenih slučajeva nasilja, niti bilo kakvih drugih postupanja.

20. travanj 2024 00:54