StoryEditorOCM

Verdijevom operom ‘Lombardijci‘ u režiji Dubrovčanina Roberta Boškovića otvoreno 66. Splitsko ljeto

Piše Slobodna Dalmacija
15. srpnja 2020. - 08:29
Peristil valjda još nikada na otvaranju Splitskog ljeta nije vidio ovako malo publike - zbog epidemioloških mjera znatno je ograničen broj sjedala a tribine nisu ni postavljene - ali je, s puno srčanosti, festival ipak otpočeo u utorak navečer premijerom Verdijeve opere "Lombardijci", piše Slobodna Dalmacija.

Operom je ravnao mo. Ivo Lipanović a redatelj je Robert Bošković koji je rad s ansablom započeo još u proljeće kada je djelo trebalo biti postavljeno u kazališnoj zgradi. Nekoliko dana prije premijere teatri u Hrvatskoj su zatvoreni, i "Lombardijci" su tako morali pričekati Splitsko ljeto.

Kratak program otvaranja vodili su glumci Zorana Kačić Čatipović i Luka Čerjan, a nastupio je KUD Jedinstvo koji je izveo stari splitski ples Monfrinu. Izvedbom državne himne dirigirao je ravnatelj Opere mo. Jure Bučević, a Paoli De Marchi i Draženu Bošnjaku, članovima "Jedinstva", društva koje je upravo obilježilo stoti rođendan, pripala je čast podignuti uz fanfare festivalsku zastavu.

Zdravlje iznad svega

Jedinstvo je osnovano nakon Prvog svjetskog rata, u okolnostima mnogo težim nego danas - protiv smrti, gladi i gripe španjole borili su se pjesmom i plesom, mnogi njegovi članovi ostvarili su karijere i u HNK Split, a i danas redovito surađuju s nacionalnom kazališnom kućom.

Festival je proglasio otvorenim gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Kazao je kako je sretan što je na Peristilu, i što se ovaj kulturni događaj ipak održava.
- Zdravlje je iznad svega, ali, život mora ići dalje. Koronavirus i socijalna distanca koju moramo održavati dala je još jači impuls umjetnicima i njihovom stvaralaštvu, a operom "Lombardijci" šaljemo i simboličku podršku napaćenom narodu Lombardije. Lani sam na ovom mjestu pozvao na ponovno "osvajanje otetog nam javnog prostora". Nitko nije ni sanjao da ćemo se upravo zbog epidemije vratiti užitku svakodnevnice i pravim vrijednstima, gradu i prirodi koja se oporavlja. Živimo jedno snažno upozorenje, prilagođavamo se, ali nećemo dati virusu da nam ovlada životima, kazao je gradonačelnik.

Pozvao je gledatelje i sugrađane da se pridržavaju zdravstvenih mjera i poštuju jedni druge. Istaknuo je kako su njegovi prethodnici prije stotinu godina brinuli i razmišljali o budućnosti, a u to vrijeme su upravo sportaši i umjetnici regenerirali grad. Potom je svim sudionicima festivala čestirtao na hrabrosti i srčanosti.

Nakon otvaranja - carski se trg preselio u 11. stoljeće, u vrijeme Prvog križarskog rata. Operu "Lombardijci", punog naziva "Lombardijci u Prvom križarskom ratu" mladi Verdi je skladao 1843.,godinu dana nakon "Nabbucca" i dugo su ta dva djela bila gotovo jednako popularna.

Raskošni kostimi

Radnja se zbiva u Milanu, Antiohiji i Jeruzalemu, a fabula je tipično je romantičarski složena, s mnogo dramatičnih obrata motiviranih ljubavlju, ljubomorom iželjom za osvetom.

Nacionalni prvak splitske Opere, bas Ivica Čikeš koji tumači ulogu Pagana, ovom izvedbom obilježio je 30, a redatelj Robert Bošković 20 godina umjetničkog rada. Ostale solističke uloge tumačili su Daniela Schillaci, Max Jota, Antonija Teskera, Bože Jurić Pešić, Mate Akrap, Joško Tranfić, Branka Pleština Stanić i Vinko Maroević, a nastupili su i plesači te plesači, članovi ansambla Baleta HNK Split u ulogama Života i Smrti.Scenograf i autor projekcija je Ivan Lušičić, kostimograf Mladen
Radovniković, koreografiju i scenski pokret ppotpisuje Igor Kirov, zborovođa je Frane Kuss, oblikovatelji svjetla Srđan Barbarić i Ivan Lušičić, koreograf za borbe i mačevanje Alen Čelić, suradnik dirigenta Jure Bučević, suradnica redatelja i glumačka pedagoginja Bruna Bebić, asistentica scenografa Nikolina Kuzmić, te asistentica koreografa Korana Bilan.

Scenske intervencije na Peristilu bile su minimalne a ugođaj je dočaran svjetlom i projekcijama dok su posebno raskošni bili kostimi: Radovniković je koristio mnogo sjajnih tkanina i brokata, i osmislio efektne srednjovjekovne plašteve i križarske tunike.
U publici su se među uzvanicima našli Zdravko Zima, izaslanik predsjednika RH, župan Blaženko Boban u ulozi izaslanika Sabora, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Vili Breoš nadbiskup msgr. Marin Barišić i rektor Dragan Ljutić, piše Slobodna Dalmacija.
16. travanj 2024 20:33