StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat u Ukrajini

Uzbune u cijeloj Ukrajini: Počela je ruska ofenziva, rakete proletjele kroz zračni prostor dvije europske države!

Piše Hina, Vijesti SD
10. veljače 2023. - 07:56

Putin najavio obraćanje Saveznoj skupštini 21. veljače

Kremlj je najavio da će se predsjednik Vladimir Putin obratiti Saveznoj skupštini 21. veljače, neposredno prije godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Reuters. Savezna skupština u Rusiji sastoji se od Državne dume, odnosno donjeg doma, i Vijeća federacije, tj. gornjeg doma, prenosi Slobodna Dalmacija.

Moldavija potvrdila da je projektil prešao njezin zračni prostor

Ministarstvo obrane Moldavije potvrdilo je da je raketa jutros prešla njezin zračni prostor.

"U 10.18 projektil je preletio zračni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mocra u Pridnjestrovskoj regiji, a kasnije i iznad grada Cosauți u okrugu Soroca, idući prema Ukrajini.

Ministarstvo obrane, s nadležnim tijelima u zemlji, pažljivo prati situaciju u regiji, te oštro osuđuje narušavanje zračnog prostora Republike Moldavije."

U priopćenju se konkretno ne spominje da je projektil bio ruski. Rumunjska tek treba potvrditi sugestiju ukrajinskih oružanih snaga da je projektil također prešao njezin teritorij.

Ruske rakete prošle kroz moldavski i rumunjski zračni prostor

Reuters javlja da su dvije ruske rakete ispaljene s Crnog mora prošle kroz moldavski i rumunjski zračni prostor u petak prije nego što su ušle u Ukrajinu.

Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da su dvije rakete Kalibr lansirane s Crnog mora ušle u moldavski zračni prostor, a zatim odletjele u rumunjski zračni prostor prije nego što su jutros ušle u Ukrajinu.

Ranije je guverner Mikolajeva Vitalij Kim također objavio putem Telegrama da je ruska raketa bila u moldavskom zračnom prostoru.

U Harkivu ranjeno sedam ljudi, dvoje u teškom stanju

Sedam ljudi je ozlijeđeno nakon još jednog napada na kritičnu infrastrukturu u Harkivu.

Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov rekao je da je još jedan napad pogodio regiju danas oko 10 ujutro po lokalnom vremenu.

"Mogući su prekidi u opskrbi električnom energijom i drugim komunalnim uslugama danas", priopćio je.

Oleg Sinegubov, šef regionalne državne uprave u Harkivu, rekao je: "Prema preliminarnim informacijama, sedam osoba je ranjeno kao rezultat posljednjeg napada okupatora. Dvoje od njih je u teškom stanju."

Protuzračna obrana se čuje u Kijevu

Ukrajinska zastupnica Lesia Vasilenko objavila je na Twitteru da se zvuk protuzračne obrane može čuti u Kijevu, no da je grad izuzev toga ‘ekstremno tih‘. ‘Kao prije oluje‘, naglasila je.

Rusi napadaju, sirene za zračnu uzbunu diljem Ukrajine

Ruske snage pogodile su kritičnu infrastrukturu u nekoliko dijelova Ukrajine u napadima tijekom noći, a najmanje 17 projektila pogodilo je jugoistočni grad Zaporižju u petak rano ujutro.

Zračne sirene zavijale su diljem zemlje tijekom jutarnje špice, a lokalni dužnosnici pozvali su civile da se sklone, upozoravajući na moguće nove udare. "Neprijateljska avijacija je u zraku, a brodovi koji mogu nositi projektile Kaliber su na moru. Neprijatelj je lansirao projektile. Zračna uzbuna će trajati dugo", rekao je Maksim Marčenko, regionalni guverner južne regije Odese.

"Molimo vas da ne ignorirate sirene za uzbunu i idite u skloništa."

Napad na Zaporižju bio je najteži otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine, rekli su lokalni dužnosnici.

Kritična infrastruktura također je pogođena u Hmelnickom u zapadnoj Ukrajini, Harkovu na sjeveroistoku i regiji Dnjepropetrovsk u središtu zemlje, rekli su regionalni dužnosnici.

Glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je za ukrajinsku televiziju da je ukrajinska protuzračna obrana oborila pet od sedam bespilotnih letjelica i pet od šest projektila Kaliber lansiranih na Ukrajinu.

Zračne snage također su priopćile da je 35 projektila S-300 lansirano u regijama Harkiva i Zaporožje. Ukrajinska protuzračna obrana nije u stanju oboriti ove vrste projektila.

Dužnosnici su također rekli da su naredili hitna isključenja električne energije u cijeloj zemlji nakon napada na infrastrukturu.

"Postoji velika prijetnja od raketnog napada. Ponovno želim naglasiti - ne ignorirajte sirene za zračnu uzbunu", rekao je Serhij Popko, šef vojne uprave grada Kijeva.

Britanski obavještajci poslali novi izvještaj

Najnoviji obavještajni izvještaj o situaciji u Ukrajini Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva sugerira da su "ruske snage vjerojatno ostvarile taktičke uspjehe u dva ključna sektora" nakon 7. veljače.

"Na sjevernoj periferiji grada Bahmuta u Donbasu, snage Wagner grupe su se probile 2-3 km dalje prema zapadu, kontrolirajući područje u blizini glavne rute M-03 u grad. Ruske snage sve više dominiraju sjevernim prilazima Bahmutu.

Na jugu su ruske jedinice napredovale oko zapadnog ruba grada Vuledar, gdje su ponovno pokrenule ofenzivne operacije krajem siječnja 2023.

U izvješću se dalje tvrdi da su usprkos napretku "Rusi vjerojatno pretrpjeli posebno teške gubitke oko Vuledara jer su napadnute neiskusne jedinice" i sugerira da su "ruske trupe vjerojatno pobjegle i napustile najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila u jednom incidentu nakon neuspjelog napada".

Rusi tijekom noći granatirali Harkiv i Zaporižja

Ruske snage tijekom noći pokrenule su niz napada na Harkiv, drugi ukrajinski grad po veličini, u čijim dijelovima je došlo do prekida u opskrbi strujom, a granatiran je i grad Zaporižja, objavili su u petak lokalni dužnosnici.

"Okupatori su pogodili kritičnu infrastrukturu. Bilo je oko deset eksplozija", objavio je guverner Harkivske oblasti Oleh Sinehubov na komunikacijskoj platformi Telegram, dodajući i da su hitne službe na terenu.

Zasad nema informacija o žrtvama u Harkivu.

Najmanje 17 ruskih projektila pogodilo je jugoistočni ukrajinski grad Zaporižja u u petak ujutro, izvijestio je vršitelj dužnosti gradonačelnika Anatolij Kurtiev.

Napadi su bili usmjereni na energetsku infrastrukturu, objavio je putem Telegrama, dodajući da se prikupljaju podaci o šteti i žrtvama.

Rusija se boji da će Ukrajina zapadnim oružjem udariti duboko u ruski teritorij

Moskva ne vjeruje obećanjima Kijeva da neće koristiti zapadno oružje dugog dometa za udare duboko u ruski teritorij, objavila je u petak državna novinska agencija RIA, citirajući dužnosnika ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je ovog tjedna da će Kijev oružje koje im Sjedinjene Države planiraju osigurati koristiti samo za napade na ruske snage na ukrajinskom teritoriju.

"Ne može biti povjerenja u takve izjave jer su ukrajinske vlasti više puta pokazale svoju nepouzdanost i nesposobnost za postizanje dogovora", rekao je za RIA-u voditelj odjela u ruskom ministarstvu Aleksej Polišjuk.

Napadi na jugu i istoku Ukrajine

Niz ruskih napada bespilotnim letjelicama i projektilima pogodio je ciljeve na jugu i istoku Ukrajine, prema dužnosnicima i lokalnim stanovnicima koji su izvijestili da su čuli glasne eksplozije.

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se u većem dijelu zemlje u četvrtak kasno navečer. Serhij Ljisak, vojni upravitelj u regiji Dnjepropetrovsk, rekao je da su dronovi Shahed otkriveni na putu do tog područja.

Ukrajinski dužnosnici kažu da je očekivana ruska ofenziva na istoku već započela

Ukrajinski dužnosnici na istoku zemlje, poprištu najžešćih borbi u ratu s Rusijom, ocijenili su da je očekivana nova ofenziva Moskve već u tijeku.

Kako se bliži 24. veljače i godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, Kijev je predvidio agresivan napad iz Moskve koji bi imao za cilj zaokružiti jednogodišnje ratno postignuće, a nakon više mjeseci s malo pomaka, piše Reuters.

Upitan u četvrtak na ukrajinskoj televiziji slaže li se da je ruska ofenziva već počela, guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko rekao je: "Da, definitivno".

"Oko gradova na istoku kao što su Bahmut, Avdivka i Vuhledar, koji su bili svjedoci nekih od najkrvavijih bitaka u ratu, eskalacija neprijateljskih snaga i sredstava se svakodnevno intenzivira. Oni pokušavaju (...) zauzeti ta područja i ključne gradove (...) te postići nove uspjehe", izjavio je Kirilenko.

Donbas na istoku Ukrajine, s pokrajinama Luhansk i Doneck, jedan je od glavnih ciljeva Rusije, a Kremlj je u jesen to područje proglasio među anektirane teritorije, nakon referenduma koje je Zapad proglasio lažnim, podsjeća Reuters.

"Tijekom prošlih desetak dana učestalost granatiranja se povećala. Dnevni broj napada je porastao. To je dio sveobuhvatne ofenzive koju planiraju Rusi", izjavio je u četvrtak guverner Luhanska Serhij Hajdaj za ukrajinski Radio NV.

Rekao je da je došlo do novog velikog ruskog napada oko grada Kreminne, duž sjevernog dijela istočnog fronta, ali da ruske snage koje pokušavaju probiti obranu "nemaju značajnijeg uspjeha".

Za ukrajinsku TV u četvrtak kazao je da su ruske trupe krenule u napad i da pokušavaju napredovati prema zapadu kroz snijeg i šumu.

"Došlo je do "maksimalne eskalacije" i velikog porasta pucnjave i granatiranja", rekao je. "Do sada nisu imali uspjeha. Naši branitelji uspjeli su ih potpuno obuzdati."

Institut za proučavanje rata potvrdio je u svom najnovijem izvješću "značajno povećanje" operacija na tom području tijekom prošlog tjedna.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te tvrdnje.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je u Bruxellesu prvi put osobno sudjelovao na samitu čelnika EU-a, gdje je između ostalog izjavio da je nekoliko europskih zemalja spremno Ukrajinu opremiti i borbenim zrakoplovima, no ne otkrivši koji su mu europski čelnici to obećali.

Također, kazao je kako je Ukrajina presrela planove ruskih tajnih službi da unište Moldaviju.

Obraćajući se čelnicima Europske unije u Bruxellesu, Zelenski je upozorio da su njegove službe presrele dokument koji "pokazuje tko je, kada i kako namjeravao slomiti demokraciju Moldavije i uspostaviti kontrolu nad Moldavijom", dodajući da je o tome odmah upozorio predsjednicu Moldavije Maiu Sandu. Njegovu tvrdnju nije bilo moguće neovisno provjeriti.

18. travanj 2024 15:49