StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLUETIĆ IH TUŽIO

Upravni sud poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koja se tiče zapošljavanja Plenkovićeva šogora

Piše Silvia Rudinović
26. srpnja 2021. - 15:39

Frano Luetić, kojeg Vlada Republike Hrvatske prije četiri dana Skupštini Zračne luke Dubrovnik opet predložila za direktora tog društva, i to najdulje na šest mjeseci odnosno do imenovanja direktora javnim natječajem, nije bio u sukobu interesa zapošljavanjem Plenkovićeva šogora ili šurjaka, Ivana Maslaća, 2018. godine.

Luetić je Upravnom sudu u Splitu tužio Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je u listopadu prošle godine donijelo odluku po kojoj je direktor dubrovaačke Zračne luke počinio povredu članka 5. stavka 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. U tom se članku navodi kako "dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana“.

image
Povjerenstvo za odlucivanje o sukobu interesa
Ranko Suvar/Cropix

Povjerenstvo je svoju odluku u Luetićevom slučaju lani objasnilo na ovaj način: „Dužnosnik koji je imenovan za direktora na vremenski ograničeno razdoblje od šest mjeseci po prijedlogu Vlade Republike Hrvatske od 24. siječnja 2018.g. odlukom Skupštine trgovačkog društva od 2. veljače 2018.g., a u kojem se razdoblju treba provesti natječaj za imenovanje direktora trgovačkog društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o., kada direktora također Skupštini trgovačkog društva predlaže Vlada Republike Hrvatske, nalazi se u podređenom položaju prema dužnosniku Andreju Plenkoviću i time u zavisnom položaju spram njega, a dužnosnik upravo u tom razdoblju dana 19. ožujka 2018.g. diskrecijski odlučuje o zapošljavanju osobe koja je u bliskom tazbinskom srodstvu s dužnosnikom Andrejom Plenkovićem“. Među ostalim, Povjerenstvo je napisalo: „…pod okolnostima kada je dužnosnik Frano Luetić zaključkom Vlade Republike Hrvatske od 24. siječnja 2018.g. predložen za direktora trgovačkog društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o. na vremensko razdoblje od šest mjeseci, dana 19. ožujka 2018.g. diskrecijskom odlukom sklopio ugovor o radu s ......., bratom dužnosnikove supruge, dakle, svega dva mjeseca nakon imenovanja, pod opisanim okolnostima, nastaje dojam da je dužnosnik koristio navedenu diskrecijsku ovlast kako bi s njim zasnovao radni odnos upravo temeljem okolnosti da je navedeni s dužnosnikom Andrejom Plenkovićem u tazbinskom odnosu srodstva, a on osobno u zavisnom položaju u odnosu na dužnosnika koji predlaže njegovo imenovanje“.

Međutim, Upravi sud u Splitu, 28. lipnja ove godine poništio je tu Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i naložio da se Luetiću isplati 6.250 kuna troškova upravnog spora. Povjerenstvo je presudu objavilo na svojim službenim mrežnim stranicama, a u tekstu su zacrnili ime Plenkovićeva šogora.

image
Premijer Andrej Plenković za posjeta Zračnoj luci Dubrovnik 2019.g.
Tonci Plazibat/Cropix

Tužitelj je u ovom sporu tvrdio kako je Vladin zaključak kojim se Skupštini ZL Dubrovnik predlaže njegovo imenovanje došlo na prijedlog ministra državne imovine, uz prethodnu suglasnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te da „sama činjenica da je isti potpisan od Andreja Plenkovića, kao predsjednika Vlade, ne znači da status tužitelja kao obnašatelja dužnosti člana uprave trgovačkog društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o. ovisi o povjerenju Andreja Plenkovića“. Plenković nije izravno sudjelovao u postupku, nije bio ovlašten predlagati ni dati prethodnu suglasnost na Luetićevo imenovanje, pisalo je u tužbi. Tužitelj je tvrdio kako je pogrešno utvrđeno da se nalazi u zavisnom položaju u odnosu na premijera. Povjerenstvo, stoji u tužiteljevom obrazloženju, ne obrazlaže „na koji način i u skladu s kojim ovlastima tužitelj kao zakonski zastupnik trgovačkog društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o. ima pravo istraživati i utvrđivati obiteljske/rodbinske/tazbinske odnose pojedinih kandidata za radno mjesto…“.

Upravni sud je utvrdio osnovanost tužbenog zahtjeva i presudio kako je u ovom slučaju došlo do pogrešne primjene materijalnog prava, odnosno da odredba članka 5. stavka 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa nije pravilno primijenjena. U konkretnom slučaju, navodi sud, nije bilo zakonske osnove za donošenje osporene odluke Povjerenstva kojom se, deklaratorno, bez izricanja sankcije, utvrđuje da je tužitelj počinio povredu zakonske odredbe koja nije navedena u čl. 42. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Frano Luetić je u telefonskom razgovoru rekao kako ne komentira odluke Upravnog suda.

19. travanj 2024 18:33