StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMOZAK OPERACIJE

Upoznajte ‘doktora za svemir‘: Ovo je čovjek koji svojim špijunskim balonima izluđuje Amerikance

Piše DV/JL
18. veljače 2023. - 09:30

Tjedan dana nakon što je američka vlada oborila navodni kineski špijunski balon Ministarstvo trgovine sankcioniralo je pet kineskih kompanija i jedan istraživački institut za koje tvrde da su povezani s pekinškim programom nadzora.

Više od polovice tih sankcioniranih organizacija povezano je s jednim čovjekom - Wu Zheom, nagrađivanim kineskim znanstvenikom za kojeg se sumnja da je mozak koji stoji iza kineskog programa nadzora, prenosi jutarnji.hr.

image

Prikupljanje ostataka oborenog balona u Južnoj Carolini

Petty Officer 1st Class Tyler Th/Afp

Wu je jedan od četiri izumitelja imenovana u odobrenoj patentnoj prijavi za "uređaj za smanjenje težine na velikim visinama" za stratosferske zračne brodove, koju je podnijela Dongguan Lingkong Remote Sensing Technology, jedna od šest organizacija koje je SAD sankcionirao.

Povezani s kineskom vojskom

Prema pisanju The New York Timesa, Wu je suosnivač ili dionik u još najmanje tri tvrtke na "popisu subjekata" za kontrolu izvoza: Eagles Men Aviation Science & Technology Group (EMAST), Shanxi Eagles Men Aviation Science and Technology Group i Beijing Nanjiang Aerospace Technology. EMAST na svojoj službenoj stranici opisuje Wua kao osnivača tvrtke i bivšeg člana znanstveno-tehnološkog povjerenstva Odjela za naoružanje Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLA).

Wu i njegovi poslovni partneri "imaju složenu mrežu tvrtki uključenih u tehnologije balona i zrakoplovne tehnologije, od kojih su neke blisko povezane s kineskom vojskom, ali nisu sankcionirane od američke vlade", navodi The Wire China u izvješću o Wuovim poslovnim interesima.

image

Sumnjivi leteći objekt

Str/Afp

Wu Zhe rođen je 1957. godine u sjevernoj kineskoj pokrajini Shanxi. Stekao je doktorat iz područja strukturalne mehanike 1988. godine na Tehnološkom institutu u Harbinu, koji je 2020. SAD sankcionirao zbog potpore modernizaciji kineske vojske. Wu je 1991. počeo predavati na sveučilištu Beihang koje je američka vlada iz istog razloga sankcionirala 2010. godine.

Već tri desetljeća Wu je uključen u istraživanje "bliskog svemira" - područja iznad ruta komercijalnih zrakoplova, ali ispod satelita u orbiti. Na web stranici sveučilišta Beihang Wu Zhea se opisuje kao istaknutog profesora i dobitnika najviših državnih priznanja koji se odrekao pozicije potpredsjednika sveučilišta kako bi nastavio istraživanje i podučavanje, piše jutarnji.hr.

15. travanj 2024 23:21