StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBrutalnost rata

Umjesto razmjene, prijeti im robija: branitelje Mariupolja deportiraju u Rusiju, spremaju se spektakularna suđenja. Za borce pukovnije Azov izgledne i smrtne kazne

Piše Davor Krile/sd
8. lipnja 2022. - 23:07

Više od tisuću ratnih zarobljenika i stranih boraca iz čeličane Azovstal u Mariupolju deportirano je u Rusiju kako bi se suočili s pravnim postupkom, objavila je jutros ruska državna novinska agencija TASS. Objavljeno je da će deportacija u danima što slijede biti još, piše Slobodna Dalmacija.

Ovime gotovo prestaju sva nagađanja da će borci pukovnije Azov, ukrajinski marinci i pripadnici ostalih jedinica koji su iz podzemlja čeličane pružali grčevit otpor ruskim okupatorima Mariupolja biti grupno razmijenjeni za zarobljenike koji se nalaze u ukrajinskim rukama, ili za Putinova političkog tajkuna Viktora Medvedčuka, o čemu se također špekuliralo. U Kremlju su se očito odlučili za skori estradno-pravosudni spektakl za rusku publiku, tijekom kojega će sigurno potencirati navodnu 'neonacističku' dimenziju otpora tijekom njihove višemjesečne opsade.

image

Među zatočenima su i brojni ranjenici

Dmytro ‘orest‘ Kozatskyi/Afp

Branitelji Mariupolja su po predaji najprije bili odvezeni u tzv. filtracijske logore, poput Olenivke, na području Putinovih 'SAO Krajina', odnosno Donjecke i Luganske republike. Neki od objekata u koje su smještani zarobljenici su se nalazili i u selu Bezimene, u neposrednoj blizini Mariupolja. Nakon kontakata putem Crvenog križa ili kratkih telefonskih poziva obiteljima tih prvih dana zarobljeništva, o njima se više ništa ne zna: ni gdje su, ni u kakvom su stanju. Poslije saslušanja, isljeđivanja, te vjerojatnoga mučenja i izdvajanja 'nacista' od običnih boraca stižu vijesti o deportacijama dijela zarobljenih na teritorij Ruske Federacije. Strahovi u obiteljima ukrajinskih boraca su vjerojatno na vrhuncu, jer su brojni ruski političari već zatražili da se borcima pukovnije Azov i ostalim 'nacistima' uskrati mogućnost razmjene i da se za njih iznova uvede smrtna kazna. Nije utješno da je drakonske kriterije za neke od branitelja Mariupolja nagovijestio i glavni ruski državni odvjetnik.

image

Predaja ruskim okupatorima

/Sputnik Via Afp

Zanimljivo je da je iz Azovstala nakon završetka njegove opsade u svibnju u Rusiju među prvima deportirano oko stotinu 'stranih plaćenika', kako su objavili u ruskoj državnoj agenciji. Nekima od zarobljenih Britanaca u uniformama ukrajinske vojske već su otpočela i instant-suđenja na okupiranim teritorijima u Ukrajini. BBC je izvijestio da su se dvojica državljana Ujedinjenog kraljevstva, Aiden Aslin (28) i njegov suborac Shaun Pinner (48), u utorak zajedno s Marokancem Saaudunom Brahimom našli na optuženičkoj klupi na proruskom teritoriju. Budu li osuđeni temeljem pročitanih optužnica, prijeki sud samoproglašene države, bez ikakva međunarodnog legitimiteta, izreći će im uskoro svima smrtne kazne. Suđenje je od samog početka farsa, bez iskaza ikakvih svjedoka, tek s nizanjem beskrajnih floskula o 'monstruoznim zločinima' koje su navodno počinili. Britansko ministarstvo vanjskih poslova pokušava intervenirati u korist svojih državljana, no bez ikakvog uspjeha.

image

Zarobljeni branitelji Mariupolja

Alexey Kudenko/Sputnik Via Afp

Brojni Ukrajinci strahuju da uskoro slijede takva ista masovna suđenja tisućama njihovih boraca u Ruskoj Federaciji. Putin se svojim podanicima ne može baš pohvaliti ostvarenim ratnim ciljevima, pa gnjev nacije zbog masovnih ruskih pogibija mora ponijeti dežurni Pedro.

image

Ukrajinski branitelj snimljen u vrijeme dok su branili i čelianu Azovstal

Dmytro ‘orest‘ Kozatskyi/Afp
17. travanj 2024 18:47