StoryEditorOCM

Ukrajinski inženjeri u tajnoj tvornici kamione pretvaraju u opasno oružje kojim uništavaju Ruse: ‘Veliki bacači raketa brzo se uoče, ali ovo...‘

Piše PSD
31. listopada 2022. - 12:04

Kad se uspiju prikrasti neprijatelju, Pavelu i njegovom artiljerijskom timu ne treba više od dva pokušaja da unište rusku metu, piše Jutarnji list. 

Sposobna da izvrši udar iz daljine, njegova tročlana postrojba uzdrmala je improvizirane stožere i skladišta streljiva ruskih snaga diljem Hersonske oblasti.

No oni nisu opremljeni preciznim sustavima raketnih bacača Himars ili nečim sličnim.

Umjesto toga, Pavel i njegovi drugovi ispaljuju svoju smrtonosnu baražu s kamioneta opremljenog raketnim sistemima BM-21 Grad - jednim od oružja koje ukrajinskim snagama pomaže osigurati ravnopravnu vatrenu moć protiv Rusa.

Iza prvih crta južne bojišnice nalazi se tajna tvornica gdje inženjeri rade od jutra do mraka kako bi svojim sunarodnjacima na fronti osigurali sve što im je potrebno da ponovno zauzmu Herson.

Telegraph je dobio ekskluzivni pristup pogonu kad je Pavel došao provjeriti kako napreduje izrada novog improviziranog kamionet s bacačem raketa koji će se pridružiti protuofenzivi.

U radionici stoje dva netaknuta kamiona Nissan i Mitsubishi, već prebojana ukrajinskim maskirnim šarama i izvađenom zadnjom klupom.

Daleko je to od visoko tehnološke proizvodne linije, no inženjeri objašnjavaju da uspiju preurediti barem jedan kamion tjedno.

Pavel nadgleda mehaničare, koji se inače bave proizvodnjom alata za farmaceutsku industriju, kako na šasiju vozila zavaruju nosač na koji će kasnije biti pričvršćen sistem za ispaljivanje raketa.

Po prostoriji leže cijevi za ispaljivanje koje će na kraju odašiljati projektile od 122 milimetra.

S obzirom da su vrlo okretne, ukrajinske snage mogu te preuređene kamionete dopremiti na lokacije do kojih drugi raketni sistemi ne mogu doći, ispaliti rakete na neprijatelja i pobjeći prije nego Rusi uspiju uzvratiti.

Pavel kaže da su im ovi improvizirani sistemi možda i korisniji od Himarsa, koji su promijenili odnose snaga u ovom ratu otkako su dopremljeni u Kijev iz SAD-a.

‘Ovakva oprema je jako korisna kad ste locirani tek nekoliko kilometara od neprijatelja‘, kazao je Pavel.

‘Dopremati veće Gradove, Himarse i ostale bacače raketa je opasno jer ih se lako može uočiti. No s ovim kamionetima brzo dođete i otiđete i nije potrebno ostaviti velike sustave bacača raketa koje neprijatelj često primijeti dvogledom čak i prije nego ste ispalili raketu.‘

Sustav je sposoban pucati s udaljenosti od 10 kilometara, a Pavel objašnjava da najiskusniji topnici mogu pogoditi u radijusu od 5 do 10 metara od svoje mete.

Svaki streljački tim sastoji se od vozača, operatera bespilotne letjelice za nadzor i ciljnika koji postavlja lansere.

Pavel, vozač, rekao je da se njegov tim jednom prilikom približio neprijateljskim trupama na samo dva kilometra prije nego što je otvorio vatru.

Ne radi se samo o tome da se ovo vrlo mobilno oružje prepravlja u tvornici koju financira vlada Krivji Riha.

U susjednoj radionici nalazi se dovršen, puno veći četverocijevni sustav Grad postavljen na stražnji dio Mercedes Unimoga spreman za slanje na prvu liniju.

Vraćen je timu na dodatnu prilagodbu nakon što je prvotno prepravljen ovog ljeta, ali sada inženjeri vjeruju da će ogromni transporter biti smrtonosniji nego ikad.

Tvornica također proizvodi kamionske nosače za mitraljeze tipa MG42 proizvedene u Jugoslaviji, koje i danas koristi ukrajinska vojska.

Na početku rata Rusija je imala veliku prednost u vatrenoj moći nad Ukrajinom, s topništvom koje je brojčano nadmašivalo Kijevske snage 10 prema jedan.

No posljednjih se mjeseci situacija promijenila.

Ukrajinska domišljatost i zapadne donacije znače da vojska Volodimira Zelenskog u južnoj regiji Herson sada ima prednost u topništvu, raketama i dronovima.

Za razliku od Rusa, koji štedljivije koriste topništvo, Ukrajina na ravnim južnim stepama može iskoristiti svoju zračnu i dalekometnu nadmoć.

Količina ruske vatre se u nekim područjima smanjila i do tri puta, što je dovelo do pretpostavke da je njihovim snagama ponestalo streljiva.

Kijevske snage sada se približavaju gradu Hersonu, jedinoj regionalnoj prijestolnici koju je Moskva zauzela od početka rata.

‘Naša ofenziva je nezaustavljiva‘, rekao je Pavel i naglasio kako im treba još opreme kako bi obavili posao.

Ali general Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je da bi moglo potrajati još najmanje mjesec dana da se ponovno zauzme Herson.

Naime, Moskva je poslala svoje najobučenije i najspremnije trupe koje čekaju da ukrajinske snage uđu u grad, rekao je.

17. travanj 2024 00:17