StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOfenziva na jugu

Ukrajinci u žestokom protuudaru: ‘Nad Hersonom se diže crni dim, nestalo je struje i vode, ne rade semafori… Ruse smo blokirali, ne mogu dovući novu vojnu opremu, mostovi na Dnjepru su neprohodni!‘

Piše Anita Belak Krile/sd
30. kolovoza 2022. - 21:07

Nakon tjedana granatiranja vitalnih prometnica za opskrbu ruske vojske i mostova preko rijeke Dnjepra, ukrajinske snage počele su jučer napadati Putinove trupe duž široke fronte oko Hersona s ciljem da odsjeku ruske snage uz rijeku ili ih barem natjeraju da ostave velike količine streljiva i opreme ako budu prisiljeni spašavati glavu vodenim putem, piše Slobodna Dalmacija.

Ratna izvješća pokazuju intenzivnu ukrajinsku raketnu vatru, koja cilja ruske položaje duž pritoka Dnjepra, rijeke Ingulec. Na tom području Ukrajinci su koncentrirali velik dio svog najboljeg topništva i američkih raketnih bacača HIMARS i MLRS.

Vojni analitičari ističu kako današnji i jučerašnji dan predstavljaju najveću koncentraciju vatre, cijevne i raketne artiljerije koju je provela vojska Ukrajine od početka ruske agresije 24. veljače ove godine.

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju crne oblake dima koji se uzdižu iznad grada Hersona usred intenzivne pucnjave. Došlo je i do djelomičnog nestanka struje u regiji Herson, objavile su ruske okupacijske vlasti. Prijavljeno je i djelomično obustavljanje opskrbe vodom, kao i gašenje semafora i rasvjete na zgradama, prenose ruske agencije TASS i RIA Novosti.

"Raketne i topničke jedinice izvele su više od 220 vatrenih misija, uključujući napade na most Antonovski, željeznički most, te Darjivski most preko rijeke Ingulec kojim se ruske snage koriste za opskrbu – objavila je vojska Volodimira Zelenskoga, a prenosi Ukrajinska Pravda. Napadi koji su izazvali eksplozije i požare vidljive satelitima, tumače se kao prva faza šire ukrajinske protuofenzive koja bi, uz malo sreće, mogla promijeniti zamah rata u korist Kijeva.

„Neprijatelj pokušava povući rezerve s lijeve obale Dnjepra", rekla je Natalia Humeniuk, glasnogovornica Operativnog zapovjedništva Jug ukrajinske vojske, na brifingu u utorak.

- To se pokazalo nemogućim, dodala je, "jer smo pažljivo i precizno radili na tim mostovima: oni su glavne prometne arterije preko Dnjepra, postali su neprohodni za tešku opremu."

"Možda će nastaviti pokušavati postaviti pontonski prijelaz, ali cijelo područje gdje se to može napraviti također je pod našom vatrenom kontrolom i bit će pogođeno", dodala je Humeniuk.

Prvi put u kombiniranom napadu koriste se moćni američki raketni bacači HIMARS za udare po neprijateljskoj pješadiji. Njima je do sada pripreman teren za protunapad, gađana su skladišta municije duboko u ruskoj pozadini, njihovi zapovjedni centri i mostovi. Poznato je da su HIMARS-i dosad utjerali strah u kosti Rusima kao ni jedno drugo oružje i teško je ne imati problema s moralom vojske kad znate da su zalihe streljiva koje vam moraju stići uništene 40 km iza vaše linije.

Oleksij Arestovič, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskoga u videu objavljenom na društvenim mrežama izjavio je kako je ruska obrana probijena na nekoliko mjesta oko Hersona.

Vojni analitičar Forbesa David Axe smatra kako je ovo bio zadnji trenutak da Ukrajinci krenu ako ove godine žele osloboditi Herson. 

- Jesen donosi kiše, a one donose blato. Blato usporava kamione, tenkove i pješaštvo. Nije bez razloga što tradicionalno vojske izbjegavaju operacije velikih razmjera u Ukrajini u listopadu i studenome — i umjesto toga čekaju da se tlo smrzne oko Nove godine – ocjenjuje Axe.  Uz to, puno je znakova  da Putin raspoređuju nove trupe u Ukrajinu. Na tisuće njih. Stoga je trebalo djelovati. 

Sir Alex Younger, šef MI6 od 2016. do 2020., za BBC je kazao kako su u Ukrajini „snage postigle neku vrstu ravnoteže, što je krajnje neočekivana i iskreno dobrodošla situacija. Dugoročni trend je postupno slabljenje ruske vojne sposobnosti i postupno jačanje ukrajinske sposobnosti uz zapadnu pomoć."

19. travanj 2024 18:17