StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČuvarica podmorja

Ukrajinci su imali podmornicu koja je prilično neslavno okončala karijeru. Stručnjaci sada ne isključuju nabavku nove

Piše D.K./sd
8. veljače 2023. - 17:09

Ukrajina je primila brojne dijelove vojne opreme od saveznika diljem svijeta, a najavljene su joj i donacije brojnih tenkova, pa i zrakoplova. Dosad joj još nitko, međutim, nije poklonio, a niti ponudio – podmornicu, premda je itekako pomorska zemlja, donosi Slobodna Dalmacija.

Paradoksalno zvuči da je jedinu podmornicu kojom je dosad u povijesti raspolagala Ukrajini zapravo bila poklonila Rusija. Riječ je o podmornici klase Foxtrot koju joj je opremila i donirala Ruska Federacija 1997. godine, ali je i uzela sebi natrag 2014., kad je anektirala Krim. Ova podmornica isprva je služila u sjevernoj floti Sovjetskog Saveza. Prije raspada Sovjetskog Saveza prebačena je u Crnomorsku flotu, a 1997. poklonjena je ukrajinskoj mornarici. Navodno su je Rusi donirali Kijevu samo zato jer je nisu mogli popraviti, a i morali su im nešto ustupiti u procesu sukcesije sovjetske Crnomorske flote.  

image

Podmornica klase Foxtrot na reparaciji

-/Afp

Tek je 2003. ukrajinska vlada uspjela kupiti nove baterije za podmornicu u inozemstvu i osigurati joj djelatan opstanak, premda se i kasnije često kvarila. Nazvali su je Zaporižja, po pokrajini i gradu u južnoj Ukrajini, piše Newsweek.

Jedina ukrajinska podmornica zarobljena je od strane ruskih snaga 22. ožujka 2014., u vrijeme krize na Krimu. Polovica ukrajinskog osoblja, a među njima i kapetan podmornice, otišla je na ukrajinsku stranu, a ostatak posade odlučio je započeti svoju službu u ruskoj crnomorskoj floti, na istoj podmornici. Ona je, inače, brojala posadu od 78 ljudi a zapovjednik joj je bio satnik 1. klase Oleh Orlov. Za današnje pojmove ova dizelsko-električna podmornica je prilično zastarjela, te ne predstavlja velik ukrajinski gubitak. No, nabavka nove i modernije podmornice Ukrajini bi svakako dala novu dimenziju u odmjeravanju snaga s Rusijom u Crnom moru.

image

Ukrajinski časnik u utrobi ‘Zaporižja‘ nekad

-/Afp

Premda je s Ruskom Federacijom dosad vođen isključivo kopneni rat, podmornica bi uz projektile Neptun i Harpoon itekako pojačala ukrajinsku prijetnju u zoni priobalja. Mark Cancian iz britanskog Centra za strateške i međunarodne studije smatra da bi ukrajinska podmornica "imala veliki utjecaj u Crnom moru", no glavni problem u njezinom nabavljanju ostaje vremenski okvir. Potrebna je najmanje godina ili dvije da se izabere adekvatan model podmornice i uvježba posada. To je prilično dug proces, a podmornice su rijetke i vrlo skupe ratne igračke.

image

‘Zaporižje‘ snimljena 2014. između dvije ruske ‘sestre‘ 

Viktor Drachev/Afp

Mnogi obrambeni stručnjaci na Zapadu tvrde da se "ne bi iznenadili" da Ukrajina zatraži podmornicu za svoje potrebe u nekakvom poslijeratnom svijetu. Iako će vjerojatno imati puno drugih pitanja o kojima će se tad trebati pobrinuti i koja bi mogla imati prioritet nad formiranjem podmorničke flote, takvo što nije za isključiti i predstavljalo bi logičan strateški odabir.

24. travanj 2024 02:16