StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKON INCIDENTA NA SUBOTNJEM PROSVJEDU

Uhićeni maloljetnik ostavio oproštajna pisma: ‘Ne žalite za mnom i ne zovite me teroristom‘

Piše Marin Dešković/JL
13. rujna 2022. - 14:53

Maloljetnik koji je na subotnjem prosvjedu uhićen s Molotovljevim koktelima, a kasnije i osumnjičen za pripremanje terorizma, prije odlaska na prosvjed roditeljima i članovima obitelji ostavio je 20-ak oproštajnih pisama. U njima je napisao kako ne želi da se za njime žali ni da ga se spominje kao terorista.

Nakon njegova uhićenja policija je ta pisma pronašla u pretrazi njegova stana te su ona sada zapravo glavni dokaz policije i tužiteljstva da je on na prosvjedu te Molotovljeve koktele htio upotrijebiti, da ih nije samo nosio u ruksaku. Upravo zbog tih pisama, ali i snimljenih poruka na kanalu na messengeru Telegram te iz komunikacije koja je pronađena na njegovu WhatsAppu, policija i tužiteljstvo su ga optužili za pripremanje terorizma, a ne samo za posjedovanje nedozvoljenog oružja.

image

Uhićenje kod zagrebačke Džamije

 

Dragan Matic/Cropix

"Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja te naknadno provedenom analizom privremeno oduzete dokumentacije utvrđeno je da postoji sumnja da je maloljetnik, uz kazneno djelo iz članka 314. st.1 Kaznenog zakona "Prisila prema službenoj osobi", počinio i kazneno djelo "Pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom" iz članka 103., a u vezi s kaznenim djelom iz članka 97. "Terorizam" st. 1. t. 1.,2. i 7.", izvijestila je zagrebačka policija, a prema informacijama Jutarnjega lista, "dokumentacija" o kojoj policija govori u najvećem se dijelu odnosi upravo na pisma, donosi Jutarnji list. 

image

Uhićenje kod zagrebačke Džamije

Dragan Matic/Cropix

Premda sa sigurnošću nitko ne može reći, policija je sedamnaestogodišnjaka navodno uhitila kada je iz ruksaka počeo vaditi boce sa zapaljivom tekućinom, a budući da je na prosvjedu bio angažiran popriličan broj policajaca u civilu, među kojima je bilo kriminalista zagrebačke policije, pripadnika Interventne policije, pa čak i pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, policajci su ga odmah okružili i savladali želeći ga razdvojiti od ruksaka jer nisu znali što još možda ima kod sebe.

Usprkos činjenici da ga je savladalo najmanje petero vrlo snažnih policajaca, čitavo vrijeme se grčevito opirao te su ga morali doslovce unijeti u maricu, što se vidi na videosnimkama.

No, i na putu prema policijskoj postaji sedamnaestogodišnjak se, premda su mu ruke lisicama bile vezane iza leđa, nastavio agresivno ponašati. Zbog toga su ga, pak, osumnjičili za prisilu prema službenoj osobi.

19. travanj 2024 05:05