StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠokantne scene

Uhićen ruski bračni par koji je u restoranu kritizirao rat, prijavio ih konobar. Procurila snimka: Neću umuknuti!

Piše S.Pg./sd
1. veljače 2023. - 18:27

U današnjoj Rusiji još su moguće "epizode" poput one iz Kunderina romana "Šala" ili Kusturičina filma "Otac na službenom putu", kada čovjek zbog benigne kritike vlasti na javnom mjestu ili u osobnoj komunikaciji završi na robiji ili u izgonu, donosi Slobodna Dalmacija.

Nekad su priče o tome bile pričane u (disidentskim) knjigama ili scenarijima, s umjetničkom nadgradnjom, a danas ih je moguće vidjeti instantno, u videu na društvenim mrežama, samu sirovu i surovu stvarnost.

Tako je engleski Daily Mail objavio snimku šokantnog trenutka kada je ruski bračni par uhićen jer je govorio protiv Putiniva rata dok su bili na večeri u restoranu.

Naoružani časnici Nacionalne garde vezali su lisicama Olesju Ovčinikovu (42) i njenog supruga Alekseja Ovčinikova (40), bacajući ih na pod. Njihov privatni razgovor policiji je očito prijavio zaposlenik restorana "Na drovakh" ("Na drva") u Krasnodaru.

Nakon što su im policajci stavili lisice, Ovčinikova je glasno i prkosno dala svoju punu podršku Ukrajini u videu zbog kojeg bi mogla biti osuđena na do pet godina zatvora, prema drakonskim zakonima koji zabranjuju kritiziranje Putinova rata:

"Ići ću do kraja", rekla je neustrašivo, ustajući s poda s lisicama na rukama. "Živjela Ukrajina! Ne, neću umuknuti. Neću zatvoriti usta. Slava Ukrajini! Slava herojima! Slava Zelenskom...!"

Rugala se mladom policajcu dok je snimao video kao dokaz protiv nje. "Zeko, samo snimaj, tvoja mama će biti ponosna na tebe, tako si ******* dobar…", rekla mu je na snimci koju su objavile vlasti. "Ti si superjunak... Znam da se tako mlad sramiš, znam koliko te je sram. Znam koliko te ******* sram svega što radiš."

Supružnici Ovčinikov, koji imaju dvije maloljetne kćeri, odvedeni su u policijsku postaju. Sutradan je njezinom suprugu sud odedio pritvor od 15 dana, rekao je njihov njihov odvjetnik, a ona je kažnjena s tisuću rubalja. No, također će se suočiti s budućim kaznenim mjerama nakon što je policija protiv nje podnijela prijavu zbog navodnog diskreditiranja ruske vojske davanjem podrške Ukrajini. Maksimalna kazna je pet godina zatvora.

Putinov bivši glasngovornik Abas Gljamov rekao je da je ta epizoda dokaz da Rusija tone u totalitarizam. "Bitna razlika između autoritarizma i totalitarizma je u tome što se u prvom slučaju može zabraniti javno izražavanje oporbenih raspoloženja, ali nikoga nije briga za osobno mišljenje izneseno u privatnim razgovorima", rekao je. "U totalitarizmu su kažnjive i riječi izgovorene u osobnom razgovoru, a nisu namijenjene tuđim ušima. "Rusija se kreće prema totalitarizmu."

Disident Gljamov očekuje lov na vještice u kojem će ljudi okrivljavati svakoga tko im se ne sviđa da je protiv rata u Ukrajini. "Sudeći po onome što se dogodilo u restoranu u Krasnodaru, bilo koga se može proglasiti "kritičarem režima" samo na temelju privatne izjave nekog budnog građanina".

25. travanj 2024 05:58