StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠto nakon Đukanovića

Ugledni crnogorski analitičar: ‘Milatović je kandidat SPC-a i pod kontrolom Srbije, mislim da mu se ne može vjerovati‘

Piše dv
4. travnja 2023. - 13:37

Očekivano je da se građani zasite, a osim toga, mnoge afere su otvorene, naročito iz Srbije, i postojeće i nepostojeće o Crnoj Gori, koje prate Đukanovića i više od dve i pol desetljeća, ističe za beogradski Danas Ranko Đonović, politički analitičar iz Crne Gore i bivši predsjednik Liberalnog saveza.

Kao što je poznato, Milo Đukanović je proteklog vikenda izgubio predsjedničke izbore u Crnoj Gori, i na njegovo mjesto sa 60 posto glasova došao je Jakov Milatović.

Na pitanje kako komentira pad Đukanovića i pobjedu Jakova Milatovića, Đonović odgovara da su ti glasovi bili više "protiv", sada već bivšeg predsjednika, nego što su bili "za" Milatovića, prenosi Slobodna Dalmacija.

Što se tiče buduće politike Crne Gore prema zapadnim zemljama, Đonović smatra da bi trebalo sve ostati isto "ako bismo gledali većinske izjave pobjednika“.

image
Savo Prelevic/Afp

"Znajući kako je Milatović došao, kao kandidat Srpske pravoslavne crkve (SPC), znajući da je on jedan od apostola ministara koji su bili kod Zdravka Krivokapića, znajući njegovo prethodno djelovanje, kao i to tko ga je podržao iz Srbije – vojvoda Šešelj, a iz Crne Gore vojvoda Mandić, mislim da mu se ne može vjerovati“, naglašava Đonović.

U svemu tome, ističe Đonović,, bilo bi dobro da novi predsjendik ostane na europskom kursu crnogorske tranzicije.

"To je mlad čovjek koji je tek započeo bavljenje politikom i odmah je postao šef države. U posljednje dvije i pol godine, mi smo se udaljili od Europe“, kaže Đonović.

Upitan kakva kakva će politika Crne Gore biti zemljama u regiji nakon izbora, Đonović kaže da ne zna, "s obzirom na to da je Milatović i dobar dio njih pod kontrolom države Srbije“.

"I Vučić je dao podršku Milatoviću, tako da će odnos sa Srbijom, vjerojatno, biti bolji“, ukazuje Đonović.

Prema njegovim riječima, Albin Kurti i najugledniji srpski intelektualci i građanske opcije dali su podršku Đukanoviću upravo zbog njegovog opredeljenja. Njemu su dali podršku ljudi vrijedni poštovanja. Ne bi bio problem ni kada bi Milatoviću takvi intelektualci dali podršku. Ali, bogami, kad su dvojica četničkih vojvoda – nije vam svejedno, jer ja u te ljude nemam povjerenja“, ukazuje Đonović za Danas.

image
Savo Prelevic/Afp
20. travanj 2024 05:25