StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNACIONALNI STOŽER

U zadnja 24 sata 18 novooboljelih, najviše u Zagrebu, nitko nema teže simptome

Piše Jutarnji.hr
21. lipnja 2020. - 14:28
Nacionalni stožer civilne zaštite danas ponovno, nakon dužeg vremena, održava press konferenciju vezano uz novo povećanje broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je najnovije podatke, prenosi Jutarnji list.

- Na današnji dan ukupan broj oboljelih je 2317. Trenutno je aktivno oboljelih 71. U 24 sata imamo 18 novooboljelih, jednu osobu manje nego jučer. U Zagrebu ih je 10, u Zagrebačkoj županiji 1, u Splitsko-dalmatinskoj 1, Osječko-baranjskoj 5 i Dubrovačko-neretvanskoj 1. Nema teže oboljelih. Hospitalizirano je 9 osoba, na respiratoru nije nitko, testirano je 276 osoba. Među turistima nema zaraženih osoba, a trenutno ih je iz inozemstva više od 150.000.

Od zadnjeg značajnijeg porasta do danas imamo 55 novooboljelih, 20 direktno i 35 kontakata. Za 9 oboljelih nemamo povezanost s putovanjima. Moramo i dalje biti svjesni da je to bolest sa mogućim opasnim posljedicama. Društveni i gospodarski život mora ići dalje, ali zdravlje i život su najvažniji, stoga ćemo donositi mjere potrebne da bi zdravstvena situacija bila stabilna', rekao je Beroš.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš izvijestila je o epidemiološkim mjerama.
- O mjerama koje bismo uveli, one prate trenutno epidemiološku situaciju i odnose se na pojedine dijelove funkcioniranja sustava koji imamo, a koji su najosjetljiviji: sustav socijalne skrbi i zdravstveni sustav. U smještaju socijalne skrbi se nalazi najranjiviji dio populacije. Mjere koje bismo uveli su selektivne i odnose se samo na županije s većim brojem novih slučajeva: Splitsko-dalmatinsku, Osječko-baranjsku i Grad Zagreb. Zabranjuju se posjeti korisnicima i izlasci korisnika izvan domova. Detaljne upute će biti iskomunicirane s lokalnim stožerima, oni su nadležni za implementaciju tih mjera i pravodobno reagiranje, izjavila je pa iznijela mjere koje se odnose na zdravstveni sustav.

- U ustanovama se nalaže obvezno nošenje maske za sve zdravstvene djelatnike. Selektivno, u županijama s većim brojem slučajeva ukidaju se posjeti bolesnicima u KBC-u Osijek, KBC-u Split i bolnicama u Zagrebu. Uvodi se testiranje onih zdravstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija, a preporuča im se da ne odlaze u zemlje gdje je loša epidemiološka situacija osim u slučaju prijeke potrebe. Esencijalno je da lokalni stožeri prate situaciju na svom terenu, da epidemiolozi prate situaciju, izrađuju analize. Mora se reagirati selektivno, nekad će u nekoj županiji neke mjere biti na snazi, a negdje neće, rekla je Bubaš, prenosi Jutarnji list.
20. travanj 2024 02:21