StoryEditorOCM

U Rusiji se proširila glasina da će Apple isključiti sve njihove iPhone mobitele

Piše S.Pg./sd
10. siječnja 2023. - 16:42

Glavna urednica Russia Todaya, Margarita Simonian, 7. siječnja je
napisala na svom Telegram kanalu da će Apple navodno onemogućiti korištenje iPhonea svim Rusima, javlja nezavisni portal Meduza, šaleći se kako se proširila glasina da će se popularni telefoni, poput kočije u bajci o Pepeljugi, "pretvoriti u bundevu". I da hitno treba negdje pohraniti vrijedne podatke, fotografije i videozapise izvan tih aparata ili iClouda, donosi Slobodna Dalmacija.

Meduza objašnjava zašto bi ostaviti Rusiju bez iPhonea za Apple odnosno SAD "bilo bi prilično glupo", budući da bi time Sjedinjene Države bile lišene najučinkovitijeg alata za praćenje ikada.

Glasina se brzo proširila prokremaljskim i žutim medijima. Novinar Dmitrij Smirnov, kao i brojni drugi, podsjetio je na riječi voditeljice InfoWatcha Natalije Kasperske da se "svi pametni telefoni u Ruskoj Federaciji hipotetski mogu isključiti". Ona, doduše, takvu pretpostavku nije iznijela ne sada, već u Ministarstvu obrane u kolovozu prošle godine.

“Oni (SAD - op.), ako žele, mogu srušiti ne samo pametne telefone, već i bankovnu enkripciju i internetsko usmjeravanje”, rekao je Igor Ašmanov, IT poduzetnik i član Putinova Vijeća za ljudska prava.  O tome je govorio i prije, primjerice u  travnju i  kolovozu 2022., kada su se već pojavile slične glasine.

Takvi strahovi na prvi pogled zvuče uvjerljivo zbog masovnog odlaska stranih tvrtki s ruskog tržišta nakon početka rata u Ukrajini. Na primjer, isti Apple zaustavio je prodaju u Rusiji, ograničio rad Apple Paya i niza drugih usluga u toj zemlji, a također je blokirao aplikacije RT i Sputnik (obje su dio medijske grupe Russia Today) u App Storeu izvan Ruske Federacija.

Ali blokiranje iPhonea u cijeloj Rusiji još se nije dogodilo. Može li se, uostalom, iPhone stvarno isključiti na daljinu? Teoretski je moguće, ali je gotovo nezamislivo.

Apple ima mogućnost daljinskog zaključavanja i brisanja iPhonea, Maca, iPada, Apple Watcha i iPod toucha. No ova je funkcija osmišljena isključivo za zaštitu korisničkih podataka u slučaju gubitka uređaja, implementirana je u aplikaciji Find My Device i radi samo ako je ta funkcija bila omogućena prije gubitka. Bez naredbe vlasnika, primjerice, iPhone neće moći brisati podatke - barem nema izvješća o slučajevima kada je Apple to učinio sam.

image
AFP

Dakle, postoji li razlog vjerovati da će iPhone stvarno biti blokiran u Rusiji u bliskoj budućnosti? Meduza svoje čitataelje uvjerava da nema.

Tako nešto - gašenje uređaja od strane IT korporacije na razini cijele zemlje - nikada se prije nije dogodilo. Apple i čitava industrija u cjelini jako dobro su svjesni posljedica takve odluke, a tu se čak ne radi niti o hipotetskom gubitku ruskog tržišta. 

Naime, Apple već godinama gradi svoj pozitivni image oko snažne zaštite privatnosti korisnika i sigurnosti osobnih podataka. Iako tvrtka ipak ponekad sklapa kompromise s vlastima različitih zemalja, uključujući države s autoritarnim režimima, teško da je spremna preuzeti takve reputacijske rizike, idući protiv vlastite strategije.

Ako svi iPhone uređaji u Rusiji odjednom budu blokirani, tada će se vlasnici pametnih telefona u drugim zemljama upitati što sprječava Apple i druge IT korporacije da njihov uređaj pretvore u "kamen".

Osim toga, glavni izvor vijesti o mogućem “blokiranju iPhonea” bio je Telegram kanal glavne urednice Russia Todaya, a ona redovito - bilo osobno ili putem repostova - izražava stav Kremlja o ratu s Ukrajinom i drugim pitanjima. Logičnije se o Appleovim planovima informirati - ne od predstavnika prokremaljskih medija, već od same korporacije ili od zapadnih medija koji izvještavaju iz Silicijske doline. A samo ograničeni broj američkih novinara - napominjeMeduza - može dobiti ili provjeriti informacije o Appleovim planovima. Na primjer, Mark Gurman iz Bloomberga, analitičar TF International Securitiesa Ming-Chi Kuo, kao i The Wall Street Journal, The Information, Reuters. Niti oni niti drugi mediji s insajderskim informacijama o Appleu nisu pisali o njihovim namjerama da blokiraju iPhone u Rusiji. 

Nije bilo dokaza - čak ni neizravnih - da Apple doista razmatra blokiranje svih iPhonea u Rusiji. Možd je tehnološki bloger Valentin Petukhov (Wylsacom), koji se specijalizirao za Appleove proizvode, progovorio najkonkretnije o ovim glasinama:

"Provladini Telegram kanali i influenceri počeli su forsirati temu blokiranja iPhonea u Rusiji odmah nakon božićnih blagdana. Ali, nema usklađenosti u protoku tih informacija: ili će sam zli Apple blokirati sve svoje pametne telefone, ili će možda Kremlj zabraniti neprijateljsku opremu. Gotovo sam siguran da je sve ovo neutemeljeno naklapanje. Svatko tko je bio u Apple Store Dubai Mallu zna da je tamo 95% Rusa, 4% Kineza i 1% ostalih, uključujući domaće. Kakvu bi korist imao Apple od tog prekida tog priljeva novca? Za Kremlj također nije jasno kakav bi bio njihov profit, kako bi iz tog izvukao korist, ne razumijem. Stoga se kladim da je sve ovo mutna stvar."

19. travanj 2024 07:59