StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVA EUROPSKA PRAVILA

U povijest odlazi obavijest ‘isključite svoje mobilne uređaje‘! Uskoro ćemo telefonirati i tijekom leta

Piše dv
3. prosinca 2022. - 08:41

Europska komisija će odrediti posebne frekvencije 5G mreže uz koje će putnici u zrakoplovima moći telefonirati i tijekom leta

Takva usluga biti će dio mrežne opreme koje nudi superbrzo povezivanje velikog kapaciteta preko satelita, nazvane picocell, satelita, donosi El Pais.

Trenutačno propisi zahtijevaju da putnici isključe svoje mobitele ili aktiviraju način rada u zrakoplovu prije polijetanja i tijekom cijelog leta. To je sigurnosna mjera za izbjegavanje smetnji u električnim i telekomunikacijskim sustavima zrakoplova. Povezivanje s internetom putem bežičnih uređaja poput mobitela, tableta i prijenosnih računala moguće je samo putem interne Wi-Fi mreže koju zrakoplovna kompanija nudi, obično kao uslugu koja se plaća.

Međutim, kada se odredi frekvencijski pojas za korištenje 5G, korištenje mobitela neće ometati niti jedan elektronički uređaj u zrakoplovu. No i tu će biti ograničenja. Naime, upotreba mobitela u zraku kao na zemlji, moći će se osigurati samo na malim visinama i u povoljnim vremenskim uvjetima, a kapetan aviona u svakom trenutku moći će narediti može narediti da se mobilni telefoni isključe, piše El Pais.

I naravno, ova usluga vjerojatno neće biti besplatna jer će je mobilni operateri i zračni prijevoznici vjerojatno zasebno naplaćivati ​​obzirom da će, posebice prijevoznici morati uložiti u opremu koja će povezivati mobilne mreže sa zrakoplovom u letu.

24. travanj 2024 23:52