StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE VIŠE ZARAŽENIH |

U ONLINE NASTAVI I VIŠI RAZREDI OSNOVNIH ŠKOLA? Ravnatelji traže da se to dogodi barem posljednji tjedan prije zimskih praznika

Piše slobodna dalmacija
11. prosinca 2020. - 09:13
U većini županija od ponedjeljka, 14. prosinca, nastava u srednjim školama seli se u virtualni svijet pa će srednjoškolci u online nastavi ostati sve do kraja prvog polugodišta, 23. prosinca, i odlaska na zimske praznike, piše Slobodna Dalmacija.

Za model C, online/nastave na daljinu, lokalni su se stožeri uglavnom odluči(va)li zbog rastućeg broja zaraženih koronavirusom u općoj populaciji, ali i činjenice da velik broj srednjoškolaca sudjeluje u međumjesnom i lokalnom prijevozu te se tako povećava mogućnost širenja zaraze osobito u (pred)blagdansko vrijeme, kad je i mobilnost veća.

No što je s osnovnim školama? Hoće li i trebaju li barem učenici predmetne nastave – viših razreda od 5. do 8. – posljednje dane prvog polugodišta odraditi online?

Zasad su takvu odluku donijele Istarska i Međimurska županija, u kojima svi učenici viših razreda od ponedjeljka do Badnjaka prelaze na model nastave C, dok se za najmlađe, od 1. do 4. razreda, koji nisu rizična skupina, preporučuje ostanak u modelu A, odnosno nastavi uživo. U ostalim županijama još nema općenitih odluka za osnovce, pa se odluke i dalje donose pojedinačno na razini razreda i/ili škole.

Lokalni stožeri

"Škole nisu žarišta", ponavljaju od prvog dana prosvjetne vlasti, a u prilog tome govore i brojke. Zadnji podaci pokazuju kako trenutačno najviše osnovnih škola (57 posto) i dalje provodi A model nastave "licem u lice", dok je u cijelosti zatvoreno, odnosno provodi C, online oblik nastave, 3,14 posto, ili svega 29 osnovnih škola iz 13 županija. U odnosu na ukupan broj škola u pojedinoj županiji, najviše ih je u Varaždinskoj (12,2 posto) i Istarskoj županiji (10,2 posto).

U Dalmaciji je na modelu C ukupno šest škola, od kojih četiri u Splitsko-dalmatinskoj (3,96 posto), te po jedna u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok u Šibensko-kninskoj sve osnovne škole rade ili uživo ili kombinirano.
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) i dalje su stajališta kako postojeća mjera prema kojoj o modelu nastave odlučuju lokalni stožeri u suradnji sa školama, osnivačima i lokalnim epidemiolozima, treba ostati na snazi.

Analiza Ministarstva za proteklih mjesec i pol dana, od 26. listopada do 9. prosinca, pokazala je kako je u osnovnim školama doista zabilježen mali broj zaražene djece, ali da je, kao i u općoj populaciji, od listopada do danas njihov broj rastao. Tako je u promatranom razdoblju od 26. listopada do 9. prosinca ukupno bilo zaraženo 5152 učenika osnovnih škola, što je 1,64 posto od njihova ukupnog broja, ali i upola manji postotak nego u srednjim školama, gdje je u istom razdoblju evidentirano 3,61 posto zaraženih učenika.

Stanje sve složenije

Ipak, kao i na razini Hrvatske, i u osnovnim školama u posljednjih mjesec i pol dana rastao je broj zaraženih osnovaca na tjednoj razini. Tako smo u posljednjem tjednu listopada, od 26. 10. do 1. 11., imali 543 pozitivna učenika osnovnih škola, a dnevni rast u prosjeku je bio 78.

Do proteklog tjedna, od 30. studenoga do 6. prosinca (za ovaj tjedan podaci još nisu potpuni), njihov se broj udvostručio: imali smo ukupno 1151 zaraženog učenika osnovnih škola, uz prosječan dnevni broj novozaraženih 164.

Mišljenja ravnatelja osnovnih škola o tome treba li i osnovce, prije svega one u višim razredima, u zadnjim danima prvog polugodišta također prebaciti u virtualnu nastavu, ipak su još uvijek podijeljena.

– Dokle god se može, nastava uživo najbolji je model. Ipak, situacija iz dana u dan postaje sve složenija i kako rastu brojke oboljelih u općoj populaciji, sve više učitelja i učenika ide u samoizolaciju. Stoga bi možda bilo dobro da se barem posljednji tjedan prije zimskih praznika i učenici viših razreda osnovne škole prebace na online nastavu, osobito ondje gdje je situacija teža – smatra Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj zagrebačke OŠ dr. Ante Starčevića.

– Odluke se trebaju donositi na lokalnoj razini, isključivo poštujući procjene epidemiologa. Osobno, podržavam postojeći regionalni model zatvaranja škola. Naša je škola prešla na rad u dvije smjene i imamo vrlo malo djece pozitivne na koronavirus – kaže, pak, Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika.

Dalmatinske brojke: Dubrovnik najbolje stoji

U proteklih mjesec i pol dana, od 26. listopada do 9. prosinca, u osnovnim školama Splitsko-dalmatinske županije ukupno je evidentirano 757 (2,11 posto) učenika pozitivnih na koronavirus, u Zadarskoj županiji njih 162 (1,2 posto), Šibensko-kninskoj 122 (1,73 posto) te Dubrovačko-neretvanskoj 104 (oko jedan posto), piše Slobodna Dalmacija.
19. travanj 2024 01:18