StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpolarna hladnoća

U New Hampshireu minus 77 stupnjeva Celzijusa! Pogledajte kakvo je nevrijeme zahvatilo SAD

Piše A.B.K./SD
4. veljače 2023. - 15:52

Dok očekujemo da će se noćas iznad naših krajeva premještati vrlo neugodna hladna atmosferska fronta s olujnim vjetrom koji je već zapuhao po cijeloj zemlji, svjetske agencije javljaju kako je kontinentalni dio Sjedinjenih Država pogodio najhladniji vjetar ikada zabilježen otkad postoje mjerenja, piše Slobodna Dalmacija.

Ledeni udari vjetra na planini Washington u New Hampshireu izazvali su hladnoću od čak minus 77 stupnjeva Celzijusa, što je najniža temperatura ikad zabilježena na tom području! Američka nacionalna meteorološka služba (NWS) je objavila kako je gotovo 100 milijuna ljudi u Sjevernoj Americi pogođeno arktičkom hladnoćom.

- Izgleda kao Sibir - izvještava Storyful News & Weather.

U Bostonu je zbog hladnoće proglašeno izvanredno stanje, a javne škole su zatvorene, kao i u obližnjim Wusteru i Buffalu u New Yorku.

New York, koji je zabilježio temperaturu od minus 23 stupnja Celzijusa, donio je hitnu uredbu kojom se beskućnicima dopušta odlazak u bilo koje sklonište kako bi pobjegli od hladnoće.

Niske temperature zahvatile su i savezne države Michigan, Wisconsin, Indianu, Illinois i Ohio na srednjem zapadu SAD-a.Radi se o “epskom arktičkom hladnom udaru”, situaciji kakvu sjeverni i istočni dio Mainea nije doživio od 1982. i 1988., - navodi  Nacionalna meteorološka služba.

S druge strane granice su izdana upozorenja na polarne hladnoće za istočnu Kanadu, a tamošnje ministarstvo za okoliš upozorilo je na opasnost od ozeblina za nekoliko minuta. U Montrealu je jučer bio osjet temperature od minus 41 stupanj. 

19. travanj 2024 21:48