StoryEditorOCM

U nas ni nadbiskupi ne prolaze ‘lišo‘ kad je posrijedi govor mržnje, ali Uzinić na objede antikoronaša ne odgovara istom mjerom, već poziva na dijalog

Piše Saša Ljubičić/SD
19. travnja 2021. - 15:55

Nakon novinara, epidemiologa i političara, zagovornici teorija urota okomili su se i na jednog nadbiskupa. I to ne na bilo kojeg. Nakon odluke da zbog teške epidemiološke situacije odgodi slavlja svetih potvrda, na čovjeka za kojeg u javnosti svi imaju samo riječi hvale - msgr. Matu Uzinića, sručila se cijela lavina uvreda i kletvi.

Nadbiskup Uzinić često komunicira s javnošću upravo putem društvenih mreža. I kojeg se god problema dotakne, važe svaku napisanu riječ. Poruke su mu kršćanske, ljudske. Pozitivne. Tako je bilo i kad je upozoravao na neprihvatljivost korištenja pozdrava "Za dom spremni" ali i petokrake koja je u Drugom svjetskom ratu imala jedan kontekst, da bi se na nju u Domovinskom ratu gledalo na sasvim drugi način.

Osudio je i one među protivnicima pobačaja koji žene koje su abortirale, nazivaju ubojicama.

I kad je koronavirus u pitanju, u skladu sa svojim poslanjem, nadbiskup slijedi papu Franju koji i osobnim primjerom u Vatikanu traži od vjernika diljem svijeta poštivanje epidemioloških mjera kako bi se što prije suzbila zaraza koja je do sada odnijela milijune života.

Evo, što je msgr. Uzinić napisao o tome i što je toliko razljutilo hejtere na društvenim mrežama da su mu poručili da "skine sveti prsten i haljine".

"Dragi prijatelji, žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao neke vjernike. Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Ograničenja nisu nikad bila cilj. Ona su uvijek sredstvo. Je li to najbolje sredstvo, ne znam. Ali znam da nam u ovom teškom vremenu to sredstvo omogućuje pokazati svoju kršćansku solidarnost sa svima drugima u društvu kojemu i mi kršćani činimo dio."

Komentari na portalima, Facebooku, kojekakve objave koje su podložne razmjeni mišljenja, prava su blagodat današnje civilizacije, sve dok se sloboda, koju upražnjavamo koristeći digitalne medije - ne zloupotrebljava.

Oni koji smatraju da Crkva ne smije ograničiti okupljanje vjernika unatoč činjenici da COVID-19 posljednjih tjedana divlja do te mjere da Primorsko-goranska županija ima, sukladno broju stanovnika, najviše zaraženih u Europi, imaju pravo izraziti svoje negodovanje i argumentirano ga braniti, ali nipošto vrijeđati.

U odnosu na našu medijsku praksu, drugdje se u tom smislu napravilo puno više. Govor mržnje u komentarima ispod tekstova se briše ili osuđuje od strane komentatora. U nas, naprotiv, ni biskupi više ne prolaze "lišo", što pokazuje da je sve odavno izbjeglo kontroli i da duh mržnje, ma s koje strane dolazio, treba vratiti u bocu.

Iako nas fizika uči da je takvo što nemoguće, jer se govor mržnje raspršio svuda oko nas pa se čini da ga nitko više ne može "pohvatati", vodeći svjetski news portali ponovno utiru put normalnoj javnoj komunikaciji.

Suzbili su "kočijašenje" na njihovim web stranicama, a da istodobno nisu ukinuli demokratski dijalog. To je put kojim trebamo ići, a njime korača i biskup Uzinić koji na objede antikoronaša nije odgovorao istom mjerom, nego pozivom na dijalog. A upravo je u dijalogu spas...      

18. travanj 2024 22:29