StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetInvesticija u mladost

U ‘korona godini‘ rasla ulaganja u obrazovanje; evo koliko je u ovu svrhu uložio Dubrovnik i ostali gradovi u Hrvatskoj

Piše Marijana Cvrtila/ sd
3. prosinca 2021. - 17:27

Možda javna percepcija ne govori tome u prilog, ali hrvatski gradovi sve više ulažu u znanje: u teškoj „korona“ 2020. godini četiri naša grada više od polovice sredstava u svom proračunu namijenila su ulaganjima u obrazovanje, dok je, primjerice, u odnosu na 2017. godinu grad Kutjevo u Požeško-slavonskoj županiji do 2020.-e izdvajanja za obrazovanje povećao za čak 50 puta, piše Slobodna Dalmacija.

Ne daju se ni dalmatinski gradovi – upravo je Split grad koji je u odnosu na 2017. godinu u mandatu 2017.-2020. ostvario najveći rast ukupno izdvojenih sredstava za obrazovanje i to za čak 100 milijuna kuna, a odmah iza njega je Zadar gdje to povećanje iznosi više od 67 milijuna kuna. Zadar je i grad koji je u 2020.-oj godini osigurao najveći rast sredstava za obrazovanje u odnosu na godinu ranije, dakle 2019.-u, i to za gotovo 35 milijuna kuna, dok je Split na toj ljestvici treći u zemlji s povećanjem od 30,6 milijuna kuna. Split je tako lani za obrazovanje izdvojio ukupno 451,3 milijuna kuna, a Zadar oko 221,8 milijuna kuna.

To su samo neki od podataka opširne analize o ulaganjima u obrazovanje na lokalnoj razini koju je proveo portal gradonacelnik.hr, a koja se, kažu s tog portala, temelji na podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2020. godinu, odnosno na temelju podataka o ulaganju u obrazovanje u konsolidiranim proračunima.

- Naša analiza proračunskih izdvajanja gradova u 2020.-oj godini pokazuje nastavak trenda rasta izdvajanja za obrazovanje. Za razliku od mandata 2013.-2017., u kojemu su gradovi za obrazovanje izdvajali ispod trećine ukupnog proračuna, situacija se u prošlome mandatu značajno popravila pa je gotovo polovica gradova ta izdvajanja podigla na razinu iznad 30 posto, devet gradova na iznad 40 posto, a tri grada čak iznad 50 posto. Brojke za prošlu godinu pokazuju nastavak trenda pa imamo čak četiri grada koja su za obrazovanje izdvojila preko polovice svog proračuna, a iznad 40 posto proračuna u obrazovanje je uložilo njih 20 – izvijestili su s portala gradonacelnik.hr.

image
Ante Čizmić/Ilustracija/Cropix

Vodice, Zadar...

Grad Vrbovec u Zagrebačkoj županiji apsolutni je rekorder kada je riječ o izdvajanju sredstava za obrazovanje u 2020.-oj godini – taj grad gotovo 60 posto svog proračuna lani namijenio je za ovu stavku, slijedi ga Pazin u Istarskoj županiji s 52,14 posto, Kutjevo u Požeško-slavonskoj županiji s 51,17 posto te Klanjec u Krapinsko-zagorskoj županiji s 50,44 posto. Kada je riječ o izdvajanju za obrazovanje po stanovniku u prošloj godini, tu prednjači Pazin s oko 6700 kuna po stanovniku, a među prvih deset u zemlji su i dalmatinski gradovi Vodice u Šibensko-kninskoj županiji s 3525 kuna po stanovniku za obrazovanje te Komiža (Splitsko-dalmatinska županija) s 3453 kune. Vodice su se, uz već spomenute Zadar i Split, našle i među prvih deset na listi gradova koji su lani, u odnosu na 2019.-u godinu, zabilježile jedan od najvećih porasta sredstava za obrazovanje u proračunu: oko 20 milijuna kuna ili čak 177 posto više nego godinu ranije.

Kada se povećanje sredstava za obrazovanje u proračunu u 2020.-oj u odnosu na 2019.-u prelije u postotke, vrijedi spomenuti kako je na toj listi Komiža drugi grad u zemlji, odmah iza Kutjeva u Slavoniji: Komiža je tako u samo godinu dana sredstva za obrazovanje podigla za 620 posto to jest s oko 732 tisuće kuna na gotovo 5,3 milijuna kuna. S visokim rastom na toj listi našli su se, uz ostale, i Obrovac (povećanje u godinu dana za 277 posto) te grad Vis s porastom od 174 posto.

image
Nikola Vilić/Cropix

Kada se gledaju mandatna razdoblja, osim Splita i Zadra koji su u mandatu od 2017.-2020. godine u odnosu na 2017. godinu najviše podigli ukupna izdvajanja iznosa za obrazovanje, na listi među prvih deset našao se od dalmatinskih gradova još i Dubrovnik s povećanjem od oko 35 milijuna kuna. Ali, treba spomenuti i druge dalmatinske gradove koji su, gledano u postocima, također bitno unaprijedili izdvajanja za obrazovanje u svojim proračunima u tome razdoblju: ta su sredstva u Kninu povećana za 924 posto (za 6,4 milijuna kuna), u Komiži za 589 posto (za 4,5 milijuna kuna), u Ninu oko 445 posto (za milijun kuna) te u Obrovcu za oko 366 posto (7,1 milijun kuna).

- Glavni cilj svih gradova je uvođenje jednosmjenske nastave, pa su stoga u planu gradnje i dogradnje škola, za što će se u novom EU razdoblju otvoriti sredstva. Cilj je i za što više djece omogućiti produženi boravak. Svi gradovi koji su vodeći po ulaganju u obrazovanje sudjeluju u financiranju nabave radnih materijala za učenike, prijevozu učenika, uključene su u projekte besplatne prehrane za najpotrebitije, osiguranju pomoćnika u nastavi, a izdašne su i u stipendijama – navode s portala gradonacelnik.hr.

23. travanj 2024 12:16