StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdržavne nekretnine

U kakvom komforu žive ministri: Butković se ‘stišće‘ u 66 kvadrata, a Vučković s obitelji živi u 90 kvadratnih metara, kao i Banožić. Jedino se ne zna živi li on u tolikom stanu - sam

Piše Marina Karlović-Sabolić/ sd
11. studenog 2021. - 22:43

U najnovijoj epizodi svađe predsjednika Republike s HDZ-ovcima i HDZ-ovaca s predsjednikom Republike, ministar obrane Mario Banožić ponovno je govorio o svojem stanu. Onom od 90 i kusur kvadrata koje su mu dodijelile Državne nekretnine kako bi, prema pisanju Nacionala, "mogao ići pješice na posao“, donosi Slobodna Dalmacija

- Kao dužnosnik imam pravo na njega, nisam si ga ni dodjeljivao ni uređivao niti je iznos približan onome koji se pojavio u javnosti. Upućujem na tvrtku koja se bavi iznajmljivanjem državnih nekretnina neka potkrijepi to računima. Ružno je kako je to stavljeno da sam u nekoj ekskluzivi u centru Zagreba. Već iz same te teze možete zaključiti da se pokušala raditi isključivo šteta meni kao osobi – izjavio je u četvrtak Banožić. Pritom ne razjasnivši jednu važnu dilemu koja postoji od prvog dana od kada je izbila ova afera.

Ministričin 'skok'

Kao državni dužnosnik prve supine, ministar obrane prema Uredbi o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina ima pravo na stan veći od 60 četvornih metara. I po deset dodatnih kvadrata za svakog člana obitelji koji s njim živi u tom stanu. No što ako Banožić u dodijeljenom stanu živi sam? Što ako njegova obitelj boravi u Vinkovcima, ako njegova supruga radi u Vukovarsko-srijemskoj županiji i u Banožićevu stanu živi s trojicom sinova? Ima li ministar i onda pravo na dodatne kvadrate? Na ta pitanja ministar još nije dao odgovor.

Slobodna Dalmacija istražila je kakvi su stanovi dodijeljeni ostalim Banožićevim kolegama. Ministrima koji, kao i on, nemaju prebivalište u Zagrebu. I koji, slijedom one iste Uredbe, ostvaruju pravo na stan za službene potrebe.

Vrlo je znakovit pritom primjer ministrice poljoprivrede Marije Vučković koja je na funkciju u Vladi došla iz doline Neretve 2016. godine, obnašajući prvo dužnost pomoćnice ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja, a potom i državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede.

image
Oleg Butković i Ivan Malenica 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- U skladu s odredbom čl. 12., čl. 14. i čl. 15. Uredbe o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba dužnosnici Mariji Vučković je 2016. godine dodijeljen stan u Zagrebu od 29 kvadrata koji je koristila do 1. siječnja 2017. godine. Od 1. siječnja 2017. godine, a obzirom na prelazak peteročlane obitelji u Zagreb, dodijeljen joj je na korištenje uz plaćanje sukladno Uredbi stan od 92,64 kvadratnih metara. Prilikom preuzimanja dužnosti ministrice Vučković nije mijenjala stan te u njemu i danas boravi s obitelji – kazali su nam u Ministarstvu poljoprivrede. Što u praksi znači da je Marija Vučković koristila manji stan, gotovo pa garsonjeru, da bi tek po preseljenju čitave obitelji u Zagreb dobila na korištenje veći broj kvadrata. U kojemu se i danas nalazi.

U počeku ona je ipak bila pomoćnica ministra i državna tajnica, pa je slijedom toga dobila manji stan. No što je onda sa Olegom Butkovićem, utjecajnim HDZ-ovcem i jednim od važnijih stranačkih ministara koji je u Zagreb došao iz Novog Vinodolskog? Ni on se, čini se, nije razmetao kvadratima. Koristi stan tek nešto veći od minimalno propisane kvadrature.

- Ministar mora, prometa i infrastrukture koristi državni stan u službene svrhe čija površina iznosi 66,75 m kvadratnih. Navedeni stan se nalazi na Ilici na lokaciji gdje su smješteni i ostali državni dužnosnici – potvrdili su nam iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Horvat putuje do posla

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ima veći stan, ali u njemu živi s obitelji. Prema podacima Ministarstva, ovaj Šibenčanin koristi stan ukupne površine 86,19 četvornih metara.

-Temeljem Odluke o davanju suglasnosti za najam stana Ministarstva državne imovine i prethodne obavijesti o ne raspoloživim stanovima u državnom vlasništvu, ministar koristi stan u najmu – pojasnili su u Ministarstvu pravosuđa.

Ministar graditeljstva Darko Horvat ima kuću u Donjoj Dubravi u Međimurskoj županiji i stan u Zagrebu i ne koristi stan za službene potrebe. U Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova unatoč inzistiranju nismo uspjeli dobiti podatak koristi li ministrica Nataša Tramišak, inače rodom Osječanka, stan za službene potrebe i ako da, o kojoj je kvadraturi riječ.

Ostali ministri u Vladi, uključujući i samoga premijera Andreja Plenkovića, imaju prebivalište u Zagrebu pa slijedom toga ni ne ostvaruju pravo na državne kvadrate.

Oni koji ga ostvaruju nisu uhvaćeni ni u kakvoj dubiozi. Osim Banožića, ako njegova obitelj doista ne živi s njim na njegovoj privremenoj zagrebačkoj adresi, donosi Slobodna Dalmacija

image
Goran Mehkek/Cropix
19. travanj 2024 08:02