StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAOS OKO NADOKANADA IZGUBLJENE NASTAVE U ŠTRAJKU

U Dalmaciji nastava tjedan dana dulje nego u Zagrebu<br />  <br />  

Piše JL
13. prosinca 2019. - 14:07
Škole i predstavnici osnivača ovih dana kraju privode prijedloge nadoknada nastavnih dana propuštenih zbog štrajka, budući da je ponedjeljak, 16. prosinca, zadnji dan do kada su nadležni županijski uredi za obrazovanje dužni Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslati objedinjene prijedloge na odobrenje, donosi Jutarnji list.
Međutim, iako su na razini županija i Grada Zagreba, kako smo već pisali, doneseni načelni vremenski okviri u kojima škole s toga područja trebaju planirati nadoknade, a sukladno uputama Ministarstva, u praksi se čini da će se rješenja čak i unutar istih županija različito provoditi.
70 škola nije štrajkalo
Činjenica je, naime, da nisu sve škole jednako dugo sudjelovale u štrajku, primjerice, 70 njih izjasnilo se u anketi Ministarstva da ne trebaju nadoknaditi niti jedan jedini dan, što znači da će njihovi učenici normalno imati trotjedne zimske praznike, a nastava će završiti, kako je i planirano, 17. lipnja iduće godine, odnosno 22. svibnja za maturante. Sve ostale morat će ‘otkinuti’ dio praznika ili neradnih dana kako bi ispunile zakonski minimum od 175 nastavnih dana (160 za maturante), a čak 992 su se izjasnile da će morati produljiti školsku godinu iza 17. lipnja. Podsjetimo, Ministarstvo je rok za produljenje ograničilo na 26. lipnja.
Škole su u štrajku maksimalno mogle sudjelovati 16 nastavnih dana, a, kako se može zaključiti iz razgovora s ravnateljima od Slavonije do Dubrovnika, Rijeke i Zagreba, jest da će u većini Hrvatske te škole kao jedan od dana za nadoknadu uzeti ponedjeljak, 23. prosinca. Prema aktualnom školskom kalendaru, prvo je polugodište trebalo završiti u petak, 20. prosinca, međutim, iz škola nam kažu kako će od Ministarstva tražiti da se to izmijeni te da odobre rješenje prema kojemu će 23. prosinca biti nastavni dan.
Većini učenika drugo će polugodište biti najduže dosad i bez većih praznika, budući da škole planiraju tri tjedna zimskog odmora skratiti na dva, djeca će se u školu vratiti 7. siječnja iduće godine, neće biti proljetnih praznika, mnogi će na nastavu i subotama, što je Ministarstvo također navelo kao mogućnost i to, prema zakonu, u tjednu koji nema pet radnih dana, odnosno kada u njemu postoji neki praznik ili blagdan.
Rad već 11. siječnja
Neke škole najavljuju radnu već subotu 11. siječnja. Za velik broj učenika škola će trajati do 26. lipnja, odnosno 29. svibnja za maturante, a to se odnosi gotovo na cijelu Dalmaciji, izuzev Dubrovačko-neretvanske županije, ali i za škole u Slavoniji, Primorju... U Splitu dio škola najavljuje kako će raditi i za blagdan sv. Duje 7. svibnja iduće godine, koji je planiran kao nenastavni dan.
- U našoj županiji gotovo 80 posto škola uopće nije održavalo nastavu u vrijeme štrajka. Objedinit ćemo sve zahtjeve škola i pokušati usuglasiti jedinstveni kalendar nadoknada na razini županije te ga uputiti Ministarstvu na davanje suglasnosti. Naša će preporuka biti da se nastava ne nadoknađuje subotama jer to stvara nepotrebne dodatne troškove zbog prijevoza i rada nastavnika, te da se nastavna godina produlji najviše do 26. lipnja.
Stvorit ćemo uvjete da sva djeca, kako su jednako krenula, tako jednako i završe školsku godinu - kaže Tomislav Đonlić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije. Učenici u toj županiji neće imati treći tjedan zimskih praznika, u klupe se iza Božića vraćaju 7. siječnja, neće biti proljetnih praznika. Iako neke škole, osobito srednje, u Splitu najavljuju da će raditi subotama, Đonlić kaže kako im osnivač to ne može zabraniti, ali apelira da se postigne dogovor na razini županije.
Zanimljiv je slučaj u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, koje su ove godine izabrale različit (četvrti) model školskih praznika i već su ‘odradile’ jesenske praznike. Puno prostora za nadoknade nemaju, budući da prema tome modelu nisu planirani proljetni praznici, nego su oni trebali biti samo na Veliki četvrtak i petak (9. i 10. travnja) te na uskrsni ponedjeljak. Sada neke škole planiraju nastavu održati i na Veliki četvrtak, a većina škola u tim županijama ukinut će treći tjedan zimskih praznika krajem veljače te planira rad do 26. lipnja.
- Pitanje je kako će se naši učenici u Dalmaciji osjećati u školi do 26. lipnja, ali to je ono što je moguće. Doduše, većina škola u Zadru ima klima-uređaje, vidjet ćemo - kaže Rade Šimičević, ravnatelj gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra.
U Šibeniku će dio osnovnih škola raditi do 19. lipnja, a dio do 26. lipnja.
- Nekoliko škola u gradu dogovorilo se da će raditi subotama, pa će u nas škola završiti 19. lipnja, a u drugima tjedan dana kasnije. Ali, odluka je da subotama nećemo raditi provjere i ispitivati učenike - najavljuje Ivana Rupić, ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića iz Šibenika.
- Subote nećemo raditi jer imamo puno učitelja putnika, ali i djece koja putuju sa sela. U obje osnovne škole u Kninu nastava će završiti 26. lipnja. Nadamo se da neće biti vruće - kaže Marija Stojanović, ravnateljica OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina.
U Zagrebu do 19. lipnja
Glavni grad Hrvatske uglavnom se odlučio pratiti preporuku gradskog Ureda za obrazovanje tako da su nam sve škole, bilo osnovne ili srednje, dale isti odgovor - nastava će se u Zagrebu zaključiti 19. lipnja.
- Skraćujemo zimske i proljetne praznike, po potrebi će se raditi i subote. Ovo je neobična školska godina i moramo se prilagoditi. Nekako je stav da svi u Zagrebu završimo u isto vrijeme jer neke obitelji imaju djecu u različitim školama - kaže ravnateljica OŠ Tituš Brezovački Mirjana Torer.
U Osijeku nam kažu kako se pridržavaju uputa resornog ministarstva i njihovog roka za zadnji dan škole.
- Stava smo da je djeci predugo drugo polugodište bez praznika, stoga smo se odlučili da školska godina završi 26. lipnja. Skraćeni su zimski praznici, ali proljetne ćemo zadržati. Također, subotama djeca neće ići u školu. To smo smatrali nepotrebnim - rekla je ravnateljica OŠ Franje Krežme, Jadranka Jurić.
Ravnateljica riječke OŠ Brajda, Jasminka Mataja, rekla je kako nastavna godina završava 19. lipnja te da će do tog datuma pokriti nadoknade.
- Skratili smo zimske i proljetne praznike, radit ćemo 23. prosinca i odraditi dvije subote - pojasnila je i dodala kako se dio škola odlučio za takva rješenja dok je dio produljio nastavu do 26. lipnja, donosi Jutarnji list.
16. travanj 2024 13:00