StoryEditorOCM

U Crnoj Gori zrak je jako zagađen, polovici stanovnika preporučeno da ne izlazi van! Jedan grad je posebno pogođen, za građane organiziran izlet na čisti zrak

Piše Hina
3. siječnja 2023. - 19:21

Crnogorska Agencija za zaštitu životne sredine preporučila je u utorak stanovnicima četiri najveća crnogorska grada da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom zbog zagađenosti zraka koja je danima iznad normalne vrijednosti.

Ta preporuka, kako se navodi, posebno se odnosi na starije osobe, kronične bolesnike, djecu i trudnice u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Pljevljima.

"Najalarmantnija i najkritičnija situacija je u Pljevljima. Tu smo u ponedjeljak navečer izmjerili preko 600 mikrograma po metru kubičnom satnu koncentraciju PM 10 i PM 2,5 čestica, dok je dozvoljena gornja granica 50 mikrograma po metru kubičnom", kazala je za Radio Crne Gore Gordana Đukanović iz crnogorske Agencije za zaštitu životne sredine, istaknuvši da su te vrijednosti u utorak ipak značajno niže.

Đukanović je kazala da je zagađenje zraka u općinama u kojima živi skoro polovica stanovništva Crne Gore u najvećoj mjeri uzrokovano vrlo nepovoljnim meterološkim uvjetima.

"To su temperaturne inverzije, visok atmosferski tlak, odsustvo padalina i magla, tako da kompletna količina emisije zagađujućih tvari koje se emitiraju iz kotlovnica i sustava za grijanje domaćinstava, ostaje zarobljena u tom donjem sloju atmosfere tako da su koncentracije u pojedinim djelovima dana zaista visoke", rekla je Đukanović.

U Pljevljima, gradu s trenutno najzagađenijim zrakom u Crnoj Gori nalazi se jedina crnogorska termoelektrana koja je dio državne Elektroprivrede i koja trenutno radi punim kapacitetom, ali i rudnik ugljena.

Za stanovnike Pljevalja organiziran je izlet na čisti zrak

U Elektroprivredi Crne Gore tvrde da termoelektrana nije vodeći zagađivač zraka u Pljevljima, već da su to kotlovnice i individualno grijanje na ugljen.

Ta crnogorska državana energetska kompanija, koja se nedavno pohvalila da zarađuje milijun eura dnevno od izvoza struje, zbog velikog zagađenja zraka u Pljevljima organizairala je u ponedjeljak za stanovnike te općine izlet na planinu Durmitor kako bio udahnuli čisti zrak.

Pozivu se odazvalo oko 150 stanovnika koji su dan proveli u zimskom turističkom centru Žabljak.

Također, u želji da stimulira stanovništvo Pljevalja da se tijekom zime grije na struju, Elektroprivreda Crne Gore smanjit će im račune za siječanj za 50 posto.

Rudnik ugljena u tom gradu donirao je aparate za pročišćavanje zraka lokalnim vrtićima, te osnovnim i srednjim školama i bolnici u Pljevljima.

 

17. travanj 2024 15:12