StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdiverzija u moskvi

U bombaškom napadu raznesena kći Aleksandra Dugina, Putinovog ‘Rasputina‘ i ideologa ruskog napada na Ukrajinu. Meta je bio otac koji je u zadnjem trenutku promijenio plan

Piše PSD.
21. kolovoza 2022. - 09:01

Ruska novinska agencija TASS u nedjelju je izvijestila kako je u eksploziji autobombe ubijena tridesetogodišnja Darja Dugina, kćer čuvenog i utjecajnog ruskog ultranacionalista, geopolitičara, filozofa i sociologa Aleksandra Dugina. Poginula je u subotu navečer, u 22 sata kad je u zrak dignut automobil Toyota Land Cruiser Prado. Smrt Darje Dugine potvrdio je i Andrej Krasnov, lider društvenog pokreta “Ruski horizont”.

„Kada je Darja skrenula na autocestu u blizini sela Boljšije Vjazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio“, rekao je Krasnov za TASS  te objasnio kako je automobil koji je vozila pripadao njezinom ocu. Krasnov nema dileme oko toga da je  Aleksandar bio prava meta eksplozije, ili možda oboje. 

“Daša, inače vozi drugi auto, ali je ona sinoć vozila njegov automobil, a Aleksandar je otišao odvojeno – izjavio je.

Dugin i njegova kći bili su na festivalu koji se održao nedaleko Moskve i zajedno su se trebali vratiti u grad, no u zadnjem trenutku su odlučili da će ići odvojeno. Na video snimci koja se proširila društvenim mrežama vidi se Dugin kako u očaju stoji pokraj zapaljenog automobila. Darja Duginova rođena je 1992. i studirala je filozofiju na Moskovskom državnom sveučilištu. Kao i otac, bila je vrlo aktivna zagovarateljica ruske invazije i Putinovog 'ruskog svijeta'.  

Aleksandar Dugin poznati je publicist ultrakonzervativnog smjera. Ideja koju zastupa, zasniva se na stvaranju obnovljene moćne Rusije koja će između ostalih uključivati Ukrajinu i Gruziju, a također negira postojanje ukrajinske nacije i ukrajinske povijesti. Slične stavove je prije nekoliko mjeseci iznijela i njegova kćerka koja je kazala da su "Ukrajinci podljudi i da Ukrajina mora biti uništena“. 

Na ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dugin ima izniman utjecaj pa ga nazivaju i Putinovim "Rasputinom". Svojom dugom bradom i fizički podsjeća na poznatog mistika Grigorija Rasputina. Ekstreman je ruski nacionalist i zagovornik ruskog imperijalizma. Još u ljeto 2014., on je za BBC izjavio kako je rat između Rusije i Ukrajine neizbježan i pozvao je Putina da vojno intervenira u istočnoj Ukrajini "kako bi spasio moralni autoritet Rusije". Na aneksiju Krima pozivao je još 2008. godine. Zaslužan je za davanje novog života izrazu Novorosija (Nova Rusija), koji je usvojio Putina kako bi opravdao svoju aneksiju Krima.

Bio je i organizator i prvi vođa ultranacionalističke Nacional-boljševičke stranke od 1993. do 1998. i Euroazijske stranke, čija filozofija spaja neopaganizam, slavenski nativizam, gnosticizam i istočno-pravoslavne tradicije te se oslanja na određene mistične tradicije. Njegova ideološka povezanost s Putinom uvelike podsjeća na odnos pokojnog srbijanskog vožda Slobodana Miloševića i njegovih ratnih huškača: srpskih akademika članova SANU-a. Autor je više od 30 knjiga, među kojima su "Osnove geopolitike" i "Četvrta politička teorija". Ove su knjige teorijska podloga ruske invazije na Ukrajinu te Putinovih pokušaja obnove ruskog carstva na prostorima koje je nekoć kontrolirao Sovjetski Savez.

image

Aleksandar Dugin 

SHUTTERSTOCK

Predsjednik Ruske Federacije inzistirao je da “Osnove geopolitike” postanu službeni udžbenici Akademije Glavnog stožera ruske vojske i na neki način se smatraju ruskom verzijom Hitlerovog “Mein Kampfa”.

Denis Pušilin, čelni čovjek Donjecke Narodne Republike, samoproglašene paradržave na području Donječke oblasti, napisao je na svom kanalu na platformi Telegram da je Darja Dugina ubijena, a za njezino je ubojstvo okrivio Vladu Ukrajine.

- Gnjusni zločinci! Teroristi ukrajinskog režima, pokušavajući eliminirati Aleksandra Dugina, raznijeli su njegovu kći... u automobilu. Blagoslovljeno bilo sjećanje na Darju, ona je prava Ruskinja! - napisao je Pušilin.

Ubijena Darja, Duginova je kći iz drugog braka sa konzervativnom filozofkinjom Natalijom Melentijevom. Iz prvog braka Dugin ima sina, a prvu suprugu Evgeniju Debrijansku nikad ne spominje, s njom se potpuno razišao i emotivno i ideološki.

25. travanj 2024 09:10