StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORONA RADI PROBLEME |

U AUSTRIJI NOVA KARANTENA I POLICIJSKI SAT: Na znatno strože mjere ide i Srbija: sve se zatvara u 21 sat, razmatraju i zabranu kretanja

Piše Slobodna dalmacija
17. studenog 2020. - 07:36
U Austriji su od ponoći na snazi nove, još strože mjere. Da će do novih mjera doći objavio je austrijski kancelar, Sebastian Kurz još u subotu. Nove mjere će na snazi biti najmanje do 6. prosinca, donosi Index.hr, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Osim Austrije, na nove mjere se tijekom vikenda odlučila i vlada Srbije.

Uvodi se djelomična karantena

Austrijska vlada je objavila kako od 17. studenog zatvara škole i trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne kućanske potrepštine, i to dva tjedna nakon uvođenja djelomične karantene koja nije zaustavila naglo širenje koronavirusa u zemlji.
Kurz je, kada je predstavljao mjere rekao kako se kontakti moraju što više ograničiti. Izlasci će biti odobreni samo u točno određenim okolnostima (kupnja hrane, poslovni i medicinski razlozi, športske aktivnosti i šetnja).

"Moj zahtjev za iduća četiri tjedna je: ne susrećite se ni s kim", rekao je Kurz na press-konferenciji dodajući kako nitko ne želi zatvaranje, ali da je to jedino sredstvo za koje pouzdano znaju da će funkcionirati te se pozvao na primjer Izraela.
I trgovine će se zatvoriti, osim prehrambenih, ljekarni, banaka, pošte i važnih djelatnosti.

Nastava na daljinu, na snazi i policijski sat

Što se tiče prosvjete, osnovne i srednje škole osigurat će nastavu na daljinu. Dosad nastave u školama nije bilo samo za više razrede srednje škole i za sveučilišta.
Djelomična karantena s policijskim satom tijekom noći uvedena je početkom studenog. Restorani, muzeji, koncertne dvorane i sportski objekti bili su zatvoreni, ali epidemija se i dalje brzo širila.
Austrija koja ima 8,8 milijuna stanovnika i bila je razmjerno pošteđena u prvom valu, prijavila je u petak gotovo 10.000 slučajeva u 24 sata i još 7000 u subotu, nakon čega je uslijedilo donošenje novih mjera.
Danas je Austrija imala 4657 novih slučajeva, dok je još 58 osoba preminulo.

Srbija od utorka uvodi zatvaranje od 21 sat do pet ujutro, za sve osim ljekarni, benzinskih crpki i kućne dostave hrane, a ta će mjera trajati do 1. prosinca, odlučila je u nedjelju srpska vlada na izvanrednoj sjednici Vlade.
Od 17. studenog do 1. prosinca radno vrijeme ugostiteljskih objekata, trgovina, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, kazališta i kina, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radnog vremena ljekarni, benzinskih postaja u obavljanju djelatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata za dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do pet sat narednog dana, navedeno je u uredbi srpske vlade, donosi Index.hr.
Sljedeća mjera bi, kako je ocijenila premijerka Ana Brnabić, mogla biti zabrana kretanja, premda vlada nije za tu opciju, ali će, bude li nužno, posegnuti i za tom mjerom.

Novom vladinom uredbom je ograničen rad i noćnih klubova koji su prethodnih dana okupljali veliki broj ljudi, na što su članovi
Kriznog stožera upozoravali kao na najveći rasadnik infekcije.
Pratit ćemo primjenu i učinke ovih mjera, a sljedeća mjera mogla bi biti zabrana kretanja, rekla je Brnabić na tiskovnoj konferenciji, navodeći da vlada nije za to, ali će, bude li nužno, biti donesena i ta mjera.
"Moje mišljenje je da to neće biti potrebno u ovih 15 dana, ali ako se ne znam kako dramatično pogorša stanje, bit ću otvorena za sve prijedloge", odgovorila je Brnabić.

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 2813 novozaraženih koronavirusom, a 21 je osoba umrla, objavili su u ponedjeljak službeni izvori, prenosi Slobodna Dalmacija.
18. travanj 2024 19:33