StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPolicajac Jacob Bradley na ‘privremenom radu‘ u Hrvatskoj

‘U Americi ne izlazim bez pancirke i oružja, ovdje mi to ne treba. Vaši policajci nekome kažu da mora poći s njima i on bez otpora pođe. To je meni nestvarno!‘

Piše Gabrijela Radanović/SD
2. kolovoza 2022. - 21:35

Prvi put na prostoru Hrvatske ove sezone našao se i policijski službenik iz Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je o 30-godišnjem Jacobu Bradleyju, angažiranom na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, koji sudjeluje u međunarodnoj policijskoj suradnji u sklopu projekta "Sigurna turistička destinacija 2022".

Jacob je policijski službenik posljednjih 11 godina, a tijekom svog rada djelovao je pri odjelu migracija, droga, ali je radio i s lokalnom zajednicom. Osim njegova radnog iskustva, posebno je zanimljiva bila njegova usporedba rada u Hrvatskoj i u SAD-u.

image
Duje Klaric/Cropix

- Ovdje je potpuno drukčije. Kada patroliram, nemam oružje, uopće ga ne trebam. U Americi ne izlazim u javnost bez pancirke i oružja. Ovdje samo razgovaram s ljudima, rukuju se s nama, a našim državljanima je zbilja drago što nas vide. U Americi se nosimo s više nasilja i oružanih sukoba, a ovdje nismo ni čuli za takvo nešto, a kamoli da smo sudjelovali u takvoj intervenciji - priznao je Jacob. Poseban je dojam na njega ostavilo sudjelovanje u uhićenju jedne osobe u Hrvatskoj.

- Ovdje policajci nekome kažu: "Morate poći s nama" i on bez otpora pođe. Naravno, ne svi, ali meni je samo pogled na takvu situaciju bio nevjerojatan. Ovo je vrlo sigurno mjesto, jedno od mjesta koje bih posjetio s obitelji - uz osmijeh je kazao Jacob, koji će u Splitu provesti ukupno dva tjedna. Najčešće je pomagao pri razbijanju jezične barijere između gostiju iz Amerike i ovdašnjeg stanovništva ili policajaca, donosi Slobodna Dalmacija. 

image
Duje Klaric/Cropix

- Puno je lakše meni razgovarati s američkim državljanima i vrlo brzo dođem do rješenja problema te razumijevanja što je dovelo do problema. Tu smo da budemo tu, da promoviramo činjenicu da smo tu i da je Split odlično mjesto za posjet. Bilo je tu nekoliko intervencija, a dijelu njih uzrok je bio samo nesporazum - rekao je policijski službenik iz SAD-a te je naglasio kako uživa u vremenu provedenom ovdje i planira se vratiti iduće godine.

Predstavnica Veleposlanstva SAD-a Amy Davison naglasila je kako su jako zadovoljni što su postali dio programa koji traje već 17 godina.

- Naše sudjelovanje ove godine nastavak je 30 godina duge suradnje s vašom državom, zato je ovo baš lijep način da se okruni okrugla obljetnica. Jacob mi je kazao da je ovdje puno naučio, zato je ovo iskustvo dragocjeno za njega i iznimno nam je drago što je došlo do ove suradnje - kazala je Davison te naglasila kako je njihov policijski službenik zahvalan na dobrodošlici i što je jako lijepo primljen. Sa sigurnošću može reći da je Split Jacobu najdraži grad u Hrvatskoj.

Inače, na području ove policijske uprave trenutno je 20 službenika iz deset država svijeta.

image
Duje Klaric/Cropix

- Sva njihova dosadašnja iskustva za nas su potvrda da je projekt dobro osmišljen i da se realizira i ove godine na način koji nam daje optimum iskoristivosti onog što smo planirali. Pomažu nam izgraditi, potvrditi i održati imidž Hrvatske kao sigurne destinacije, a upravo je to cilj ovog projekta - zaključio je Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

18. travanj 2024 22:28