StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODLAZAK BARDA GLUMIŠTA |

TUŽNA VIJEST Nakon duge i teške bolesti preminuo je Mustafa Nadarević, jedan od naših najvećih glumaca

Piše DV
22. studenog 2020. - 16:08
Omiljeni bosanskohercegovači glumac Mustafa Nadarević preminuo je u nedjelju nakon duge borbe s karcinomom pluća.
Da je voljeni i cijenjeni glumac Mustafa Nadarević, nezaboravni Izet Fazlinović izgubio bitku sa zloćudnom bolešću dao je natuknuti njegov kolega iz serije 'Lud, zbunjen, normalan', Moamer Kasumović koji je tužnu vijest objavio na Facebooku.

Nadarević je preminuo nakon duge borbe sa teškom bolešću u dobi od 77 godina, javlja Radio Sarajevo. Dijagnosticiran mu je bio karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji, nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

image
Sjajni momci - Lud, zbunjen, normalan - Mustafa Nadarević; Moamer Kasumović; Senad Basić
 
Željko Tutnjević


Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine, a zbog ratnih bombardiranja grada, zajedno s obitelji, seli u Zagreb.

U Zagrebu je pohađao prvi razred osnovne škole, zatim seli u Bosanski Novi gdje ostaje sedam godina, a potom seli u Rijeku, gdje je završio gimnaziju. Prve glumačke korake napravio je u kazališnoj grupi 'Viktora Cara Emina'. Na studij odlazi u Zagreb gdje je i diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti.

image
U Vrdoljakovu filmu General glumio je generala Bobetka


 
CROPIX


Kazališnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Od 1969. do 2018. godine član je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Gostuje u HNK 'Ivan pl. Zajc' u Rijeci, HNK u Splitu i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Ostvaruje značajne uloge u domaćem (Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima i drugim) i stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda).

Ostvario je i cijeli niz uloga u televizijskim filmovima i serijama, a na filmu se posebice proslavio ulogom ujaka u Kusturičinom filmu 'Ocu na službenom putu' te ulogama u filmovima 'Miris dunja', 'Već viđeno', 'Glembajevi', 'Praznik u Sarajevu', 'Gluvi barut' i drugima.
23. travanj 2024 13:32