StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROMJENA POLITIČKE SLIKE

| TRUMP, VUČIĆ I HOTI U BIJELOJ KUĆI: Potpisan sporazum između Srbije i Kosova

Piše Jutarnji list
4. rujna 2020. - 19:08
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su u Bijeloj kući sporazum s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o normalizaciji ekonomskih odnosa, javlja RTS, a prenosi Jutarnji list.

Nakon potpisivanja sporazuma Vučić i Hoti su "svoj" primjerak proslijedili Trumpu, koji je na sporazum stavljao svoj potpis.
Srbija i Kosovo pristale su na normalizaciju gospodarskih odnosa, rekao je američki predsjednik Donald Trump u petak i pohvalio "veliko postignuće" do kojeg je došlo 12 godina nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije.

Judd Deere, glasnogovornik Bijele kuće, na Twitteru je napisao da se radi o "povijesnom sporazumu".
- Još jedan povijesni sporazum koji je ovaj predsjednik (Trump) postigao da svijet učini mirnijim, prosperitetnijim mjestom - napisao je Deere.

Trump je izjavio kako su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut napredak ka ekonomskoj suradnji, javlja RTS. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da između Beograda i Prištine postoji mnogo razlika, ali da je ovo veliki korak naprijed.

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da bi postignut sporazum sa Srbijom veliki korak naprijed koji bi "trebao voditi uzajamnom priznanju dviju zemalja".

Trump je, govoreći u Ovalnom uredu prije susreta s liderima Srbije i Kosova, također rekao da se Srbija obvezala preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem te da su Kosovo i Izrael pristali uspostaviti diplomatske odnose. 
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u petak navečer objavio da će Srbija preseljenjem svog veleposlanstva u Jeruzalem postati "prva europska zemlja" koja će poći za primjerom Sjedinjenih Država.

"Zahvaljujem mom prijatelju, predsjedniku Srbije (...) na odluci da prizna Jeruzalem prijestolnicom Izraela i da onamo preseli veleposlanstvo svoje zemlje", navodi se u Netanyahuovu priopćenju na hebrejskom, dodajući da će se veleposlanstvo preseliti "do srpnja 2021."

Također, Vučić je Trumpa pozvao u posjet Srbiji. Predsjednik Kosova Hashim Thaci na svom Twitteru pozdravio je potpisivanje ekonomskog sporazuma te se zahvalio Bijeloj kući. 

Kako doznaje Blic, Priština će prema sporazumu, između ostalog, pristupiti inicijativi Mini Schengen, bez odgađanja će početi izgradnja mreža novih cesta i pruga koje će bolje povezati regiju, a u Beogradu će biti otvoren ured Američkog fonda za razvoj. 

Prema sporazumu postignut je i dogovor vezan za imovinu Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština formalno i pisano pred predsjednikom SAD-a obavezala da će početi poštovati presude koje se odnose na imovinu SPC-a.

Također, obje strane će početi primjenjivati najsuvremenije procedure za uklanjanje sigurnosnih prijetnji za putnike na graničnim i administrativnim prijelazima, čime će Srbija biti značajan korak bliže uvođenju bezviznog režima između građana Srbije i SAD-a.


Na Vučićevom Instagram profilu uoči potpisivanja objavljena je fotografija gdje on, sa svojim suradnicima provjerava što se nalazi na sporazumu koji će uskoro biti potpisan.

Podsjetimo, Vučić je u četvrtak, nakon prve runde pregovora u Washingtonu, novinarima potvrdio da mu je tijekom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se spominjalo obostrano priznanje, što je on odbacio, i uvjeren je da ta točka više neće biti u dokumentu nazvanom "Ekonomska normalizacija", a kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je postignut napredak u ekonomskim pitanjima.

Ranije danas, Trumpov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell kazao je da se agenda pregovora koncentrira prvenstveno na ekonomska pitanja, kreiranje poslova u regiji, ostvarivanje konkretnih sporazuma koji će omogućiti širenje zapadnih tvrtki u, kako je rekao, "dvije države".

Kosovo i Srbija potpisali su u siječnju ove godine pismo namjere o ponovnoj uspostavi zračne linije između Beograda i Prištine, koja je u prekidu 21 godinu, a kasnije i o razvoju željezničkog i cestovnog prometa.

To je postignuto u vrijeme blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Europske unije, vode od 2011.
Zastoj u dijalogu počeo je u studenom 2018, kada su kosovske vlasti uvele stoostotne carine na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je novi kosovski premijer Avdulah Hoti ukinuo u lipnju.

Iako stalno naglašava da je spreman na kompromis, službeni Beograd ustraje u tome da nikada neće priznati neovisnost Kosova, koju je bivša srbijanska pokrajina, uz snažnu potporu Zapada, jednostrano proglasila 2008. godine, donosi Jutarnji list.
18. travanj 2024 15:34