StoryEditorOCM

Trgovci stavljaju dvojne cijene, mijenjaju se etikete u dućanima, fizičkim i internetskim. Iz Konzuma poručuju: ‘Kupci će moći odmah sve vidjeti‘

Piše Gordana Galović/JL
14. srpnja 2022. - 11:55

Konzum je krenuo s dvojnim iskazivanjem cijena pa ih kupci već mogu vidjeti u kunama i eurima za sve proizvode u internetskoj prodavaonici, a ovaj tjedan kreću i u zamjenu cijena u fizičkim trgovinama. U svih 600 trgovina Konzuma zamjena svih etiketa s dvojnim cijenama biti će, najavljuju, gotova do kraja srpnja, piše Jutarnji list.

Nakon ovotjedne odluke Vijeća Europske unije o fiksnom tečaju konverzije od 7,53450 kuna za euro, potvrđen je i ranije predviđen rok o obveznom dvojnom iskazivanju cijena za sve poslovne subjekte od 5. rujna ove godine. Konzum je tako prvi od velikih trgovačkih lanaca počeo s dvojim iskazivanjem cijena i prije zakonskog roka.

Iz Konzuma poručuju da je dvojni prikaz cijena i prije zakonske obveze nastavak politike otvorenog i transparentnog odnosa kompanije prema kupcima. Jedan od sličnih primjera je i Konzumovo sniženje cijena preko tisuću artikala u veljači ove godine u skladu s odlukom Vlade o smanjenju PDV-a.

"Transparentan odnos prema kupcima imperativ je našeg poslovanja na temelju kojeg iz dana u dan zaslužujemo i jačamo njihovo povjerenje. Uvijek nastojimo biti otvoreni u svemu što radimo pa tako i u ovom izazovnom razdoblju uvođenja eura. Na vrijeme smo krenuli s pripremama i naši su zaposlenici spremni nastaviti sa svim fazama implementacije ovih povijesnih promjena kako bismo pomogli svojim kupcima da se što lakše prilagode tranziciji na novu valutu“, izjavio je Zoran Mitreski, predsjednik Uprave Konzuma.

Tri faze uvođenja eura

Proces uvođenja eura podijeljen je u tri faze. Prva se odnosi na prikaz dvojnih cijena i fiksnog tečaja. Dvojne cijene će se iskazivati do 31. prosinca 2023. na svim proizvodima u svim Konzumovim prodavaonicama, uključujući i internetsku prodavaonicu. Pritom će se cijene u objema valutama prikazivati kroz cijeli proces odabira i kupnje artikala – na policama u prodavaonicama, u online košaricama, tijekom checkouta i potvrde narudžbe prilikom online kupnje te na izdanim računima. Druga faza će početi 1. siječnja 2023. s uvođenjem eura, s tim da će se u kunama moći plaćati do 14. siječnja, uz povrat novca u eurima. Treća faza odnosi se na razdoblje od 15. siječnja 2023. kad će euro biti jedina valuta kojom će kupci moći plaćati.

20. travanj 2024 04:05