StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJESTE LI PRIMIJETILI? |

TRGOVCI PODIGLI CIJENE ZAŠTIĆENIH PROIZVODA: toaletni papir 35 kuna, pileća prsa 85, salata 15, paprike 25...

Piše Slobodna Dalmacija
20. ožujka 2020. - 20:12
Nagađanja kupaca pokazala su se točnima - pojedini su trgovci, potpuno nemoralno, iskoristili strah i paniku ljudi zbog epidemije koronavirusom, podižući cijene upravo onim artiklima koji su se najviše kupovali, a koji spadaju u skupinu tzv. zaštićenih proizvoda, piše Slobodna.

Vlada je, podsjetimo, 14. ožujka donijela odluku o iznimnoj mjeri kontrole cijena (koja se počela primjenjivati dva dana nakon toga op.a.), i to za ukupno 27 skupina proizvoda među kojima su se našli meso, povrće, voće, brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, voda za piće, dječja hrana, dječje pelene, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni...

Trgovci su imali obvezu držati cijene spomenutih proizvoda na razini onih koje su bile na snazi 30. siječnja 2020. godine, budući da je tog dana Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19.
Pojedini gospodarski subjekti su se na to oglušili i radi toga će biti novčano kažnjeni, informirali su nas danas iz Državnog inspektorata.

Svi oni koji su, dakle, u korona-krizi, preciznije od 16. ožujka, dizali cijene zaštićene robe, bit će kažnjeni s peterostrukim do dvadeseterostrukim iznosom cijene zaračunate iznad propisanih cijena. Kazna se plaća na svu količinu prodanih proizvoda sa skupljom cijenom, a tržni inspektori bi, navodno, trebali propisivati najstrože kazne koje im stoje na raspolaganju. To je, dakle, iznos 20 puta veći od razlike u cijeni.

- Tržišni inspektori Državnog inspektorata su, zaključno s 19. ožujka 2020. godine, obavili 233 inspekcijska nadzora gospodarskih subjekata na području Republike Hrvatske. U 48 inspekcijskih nadzora se utvrđuju činjenice, a kod 14 gospodarskih subjekata utvrđene su povrede Odluke i Zakona, odnosno utvrđeno je povećanje cijena za proizvode iz kategorije: dječja hrana, dječje pelene, tjestenina, brašno, jestivo ulje, šećer, sol, riža, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku - kaže sc.dr. Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

Zbog nepoštene prakse trgovac može biti kažnjen i s 10.000 do 100.000 kuna, odgovorna osoba u trgovini s još 10.000 do 15.000 kuna, te, na koncu, fizička osoba u trgovini s 5000 do 15.000 kuna.

Tržnoj inspekciji je, inače, posljednjih dana upućeno 16 prijava potrošača vezanih uz poskupljenje zaštićenih proizvoda - svježeg mesa, dječje hrane, te brašna.

U Inspektoratu smo pokušali doznati i koji su gospodarski subjekti uhvaćeni u prekršaju, te kojim su artiklima najviše podignute cijene (protivno Vladinoj odredbi) no odgovor na ova pitanja, do zaključenja teksta nismo dobili.

S terena su nam, međutim, sami čitatelji dojavljivali najdrastičnije primjere podizanja cijena - jedan je trgovački lanac pakiranje wc-papira od 10 rola koje, inače, košta 20 kuna, prodavao za 35 kuna. Kilogram pilećih prsa u jednoj se trgovini prodavao za 85 kuna, a inače je maksimalno 70 kuna. Komad vakuumirane pancete od 30 dkg kupci su plaćali i po 100 kuna!
Cijene povrća, također, su otišle u nebo - paprike su se prodavale za 25 kuna, a zelena salata za 15 kuna.
Svi navedeni primjeri poskupljenja odnose se na zaštićene proizvode.

- Što uopće reći na sve ovo osim da se radi o jednom amoralnom i bezobraznom ponašanju koje su nadležne službe, a to mi je jako drago, počele sankcionirati. Kao potrošač sam i sama primijetila da cijene posljednjih dana divljaju, kao i da su praktički svi trgovci ukinuli "normalne" akcije. Po njihovim reklamnim letcima možete vidjeti da su spustili cijene samo onim proizvodima za kojima uopće ne vlada potražnja. I to je licemjerno od njih - smatra Iskra Maras Jelavić, savjetnica za financije u udruzi "Splitski potrošač", piše Slobodna.
15. travanj 2024 18:15