StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAJGORE VIJESTI

Tragedija i u Osijeku, preminulo novorođenče predano na skrb u dom: ‘Oduzeli su mi dijete da mu ne naštetim, a umrlo je u njihovim rukama...‘

Piše jutarnji list
6. travnja 2021. - 19:58

Nekoliko sati prije nego što je na odjelu intenzivne njege dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu borbu za život izgubila dvoipolgodišnja djevojčica čiji je slučaj na noge dignuo cijelu Hrvatsku, u sobi doma Klasje u Osijeku u prvim je satima Uskrsa u kolijevci preminula djevojčica koja bi za nekoliko dana napunila tek dva mjeseca (identitet djeteta i roditelja poznat redakciji Jutarnjeg lista).

I u dok se u prvom slučaju radilo o djetetu koje je novogradiški Centar za socijalnu skrb vratio biološkoj obitelji, u kojoj ga je usmrtila vlastita majka, u osječkom slučaju Centar za socijalnu skrb dijete je nakon rođenja sredinom veljače ove godine odvojilo od biološke majke i predalo ga na skrb u dom, gdje je umrlo, piše Jutarnji.

Problemi u obitelji

- Oduzeli su mi dijete da mu ne naštetim, a umrlo je u njihovim rukama - kaže nam majka koju je policija izvijestila o smrti novorođenčeta u Klasju. U utorak je prema nalogu osječkog Županijskog državnog odvjetništva u bolnici obavljena obdukcija, a premda konačni rezultati neće biti poznati još najmanje tjedan dana, od više nam je izvora potvrđeno da preliminarni rezultati ukazuju na sumnju da je beba umrla od upale pluća.

Djevojčica je oduzeta majci nakon mjesec i pol od preuranjenog poroda 11. veljače ove godine te je nakon nepunih mjesec dana, 8. ožujka, iz bolnice premještena na odjel dojenčadi Centra Klasje. Prema odluci Centra za socijalnu skrb, beba je izdvojena jer se smatralo da za nju postoji opasnost zbog neuredne terapije za dijabetes majke, ali i rizičnih faktora samog djeteta.

- Kao glavni razlog za oduzimanje djeteta su naveli odlazak supruge iz bolnice na vlastitu odgovornost i to su smatrali nemarnim ponašanjem kojim bi mogla ugroziti život djeteta, no ona je to učinila zato što kod kuće imamo još šestero djece, a zbog posla se ne mogu cijelo vrijeme brinuti o njima - kaže nam otac. Inače, ni on ni majka ne kriju da im je Centar i prije privremeno oduzimao neko od djece i davao ga u udomiteljsku obitelj, no od 2017. svi žive zajedno.

Bez simptoma

- Čitavo vrijeme se hvataju za tu prošlost i stalno je svuda citiraju, ne dajući nam priliku da se dokažemo kao roditelji. Nikako mi nije jasno kako to da se brinemo za šestero ostale djece i to možemo, a da bi moja supruga ugrozila život našeg sedmog, novorođenog djeteta - kaže otac. Nakon oduzimanja djevojčice roditelji su joj redovito dolazili u Klasje u posjete, a kada su predzadnji put bili u posjetu, 1. travnja, primijetili su, kažu, da dijete hropće i teško diše, na što su skrenuli pozornost medicinskoj sestri rekavši joj da dijete odvedu pedijatru dan kasnije, u petak.

- Kada smo za dva dana ponovno došli, dijete je još teže hroptalo, no sestra je rekla da je u pitanju prehlada te da nije bilo potrebe za pregledom. Te noći je beba umrla - kaže otac. Ravnateljica Doma Miranda Glavaš-Kul rekla nam je da je čitav Dom tužan i u šoku zbog smrti djeteta te da je ono imalo svu moguću skrb, prenosi Jutarnji.

- Redovito je vođeno na preglede i hranjeno - kaže ravnateljica te dodaje da dijete nije imalo respiratornih problema ni temperaturu i da ništa nije ukazivalo na ovako užasan slijed događaja.

16. travanj 2024 12:29