StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMinistrica Čagalj

Tko je Splićanka koju je dopala ‘kašeta brokava‘ zvana obnova Banovine: ‘Mogli bismo imati 50 gotovih kuća tjedno‘

Piše Ljubica Vuko/sd
11. siječnja 2023. - 16:43

Uspjeh nikada ne dolazi preko noći, životni je i poslovni moto Mirjane Čagalj, koja bi na prijedlog premijera Andreja Plenkovića, a nakon što tu odluku potvrdi Hrvatski sabor, trebala biti nova ministrica prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je zapisano na stranicama Hrvatske gospodarske komore (HGK) u kojoj je od 2015. godine potpredsjednica za graditeljstvo, promet i veze, Čagalj je svoj životni moto usvojila već tijekom svoje sportske karijere u ranoj mladosti i naučila da se za svaku pobjedu treba dobro potruditi, a s istim životnim motom se vodi i kroz brojne izazove u poslovnoj karijeri.

Rođena je u Splitu 12. listopada 1966. godine, a u njezinu životopisu navedeno je da se aktivno bavi sportom od sedme godine te je nosilac brojnih državnih priznanja. Njezina je sportska ljubav tenis.

Dobitnica nagrada

- Još od sedme godine života treniram tenis, a igrala sam sve do fakulteta i onda još dvije godine nakon diplome u Wiesbadenu, gdje sam osim igranja tenisa za pokrajinu, radila u jednoj američkoj IT firmi. U tenis su me usmjerili liječnici, i to zbog problema s vidom. Imala sam strabizam i vjerovali su da će mi praćenje loptice pomoći...

Uglavnom, bavljenje sportom mi je obilježilo cijeli život i naučilo me vještinama koje su mi puno pomogle u karijeri. Na teniskom terenu si sam sa sobom i nema ti tko pomoći. To je lekcija od koje sam imala puno koristi u životu, koja mi je dala samopouzdanje i vjeru u sebe – kazala je Mirjana Čagalj novinarki Slobodne Dalmacije Diani Barbarić u intervjuu objavljenom u svibnju 2015. godine, a napisano je tom prilikom da će je dobri poznavatelji tenisa bolje znati pod djevojačkim prezimenom Bućan.

image

Mirjana Čagalj: Sport mi je dao samopouzdanje i vjeru u sebe

Zeljko Puhovski/Cropix

Mirjana Čagalj diplomirala je 1990. godine na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Te je godine ova diplomirana inženjerka građevinarstva bila i suradnica na projektima kanalizacije i uređajima za pročišćavanje na Građevinskom fakultetu u Splitu, potom 1991. - 1992. radno iskustvo stječe kao suradnica na razvoju kompjutora (Unimex computers, Wiesbaden), pa je nadalje razdoblje 1992. - 1993. za nju u znaku razvoja pionirskog pogona (Tenis centar Stobreč d.o.o.), od 1991. do 1995. angažirana je kao suradnica na razradi projekata ("Termofriz inženjering Split", Brodogradilište u Splitu, "Hrvatske ceste" d.o.o. u Splitu), od 1993. do 2013. bila je tehnička direktorica u splitskoj tvrtki "Bumes", od 2013. do 2015. izvršna direktorica u zagrebačkom "Metroholdingu", gdje je bila zadužena za realizaciju projekata, a od siječnja 2017. do prosinca 2018. v.d. predsjednice Županijske komore Split, da bi se 2015. prihvatila dužnosti potpredsjednice HGK.

Od 2012. godine Čagalj je vanjska članica Saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, a članica je i Nadzornog odbora tvrtke "Hrvatske ceste". U njezinu životopisu na stranicama HGK istaknuto je da je dobitnica nagrade KOLOS za dostignuća u graditeljstvu, te je 2019. godine dobila nagradu za Europsku osobu za područje poslovnih udruženja, kao i niz drugih nagrada.

Što se tiče angažmana u politici, kako je izjavila u spomenutom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, premda je godinama u HDZ-u, politikom se odlučila aktivnije baviti tek kada se dovoljno dokazala u svojoj struci.

Prilika za iskazivanje

- Osim toga, dodatnu motivaciju sam dobila kada je za šefa stranke izabran Tomislav Karamarko. On je jako sposoban političar, zna slušati i motivirati ljude. Vjerujem da će kao budući premijer izvući Hrvatsku iz krize – kazala je te 2015. godine Mirjana Čagalj.

image

Mirjana Čagalj kao potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore

Tom Dubravec/Cropix

Danas je ona izbor premijera Andreja Plenkovića za novu ministricu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, iako se njezinim imenom spekuliralo i prilikom formiranja nove hrvatske Vlade u srpnju 2020. godine. Ali tada joj predsjednik Vlade Andrej Plenković ipak nije povjerio mandat.

Jedna od gorućih hrvatskih tema obnova je potresom porušenih kuća, pa i novu ministricu čeka zadatak koji njezini prethodnici Darko Horvat i Ivan Paladina i svi drugi koji su bili od države angažirani na Baniji i u Zagrebu još nisu obavili.

"Često se žalimo da nemamo industrije, ali vidim da ovdje ima puno vitalnih firmi koje mogu puno toga. S trenutnim kapacitetima koje ste tu predstavili, mogli bismo imati 50 gotovih kuća tjedno ako budemo radili zajedno, a s pojačanim kapacitetima bismo već pred iduću zimu uselili sve ljude u svoje domove", naglasila je Čagalj prije godinu dana na stručnom skupu.

Nova zima je došla i svi ljudi nisu useljeni u svoje kuće, a Mirjana Čagalj je sada dobila novu priliku da se iskaže u trenutno najvrućoj graditeljskoj fotelji. Izjavila je svojedobno da joj nije nikakav problem raditi petnaest sati na dan jer uživa u poslu. Sada će sve oči biti uprte u nju, očekujući ponajviše rezultate u obnovi potresom razorenih područja, a valjda će se i tu konačno pokazati kako je uspjeh dostižan.

24. travanj 2024 18:13