StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSvetlana Tihanovska

Tko je liderica bjeloruske opozicije koja nas je posjetila? Lukašenko joj ukrao izbore, uhitio muža i prijetio djeci

Piše S.K./sd
27. siječnja 2023. - 16:00

Liderica bjeloruske opozicije u inozemstvu, Svetlana Tihanovska, u okviru svoga službenoga posjeta Hrvatskoj u četvrtak se sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Nakon sastanka osuđeno je svako djelovanje Rusije na Ukrajinu preko Bjelorusije, piše Slobodna Dalmacija.

image

S Gordanom Grlićem Radmanom na sastanku u Zagrebu

Vanesa Pandžić/Cropix

"Lukašenko ispunjava sve Putinove naredbe, mora pokazivati lojalnost jer je Putin njega podupirao 2020. nakon demokratskog narodnog ustanka u našoj zemlji. No, 86 posto Bjelorusa protivi se sudjelovanju naših trupa u ovom ratu.

Bjeloruski narod potpuno je na strani Ukrajinaca, podupiremo ih koliko možemo u trenutačnoj situaciji. Naša vojska nije za taj rat, naši vojnici ne žele ubijati niti biti ubijeni. No, našu zemlju, našu infrastrukturu ruske trupe mogu iskoristiti u svakom trenutku", rekla je čelnica bjeloruske oporbe u HRT-ovoj emisiji "Agenda svijet".

Fotografiju sa susreta s Plenkovićem Tihanovska je objavila i na Twitteru.

Svetlana Tihanovska nalazi se u inozemstvu od 2020. godine kada je na predsjedničkim izborima bila glavna kandidatkinja opozicije. Prema bjeloruskoj Središnjoj izbornoj komisiji Aleksandar Lukašenko je pobijedio sa 80,23 posto glasova, dok ih je, prema njima, Tihanovska dobila samo 9,9 posto. Međutim, ona je tvrdila da je, prema podacima njezina stožera sa biračkih mjesta, ona pobijedila sa 70 do 80 posto glasova.

Poslije tih izbora u Bjelorusiji su izbili veliki prosvjedi među čijim je organizatorima bila i Tihanovska. Prosvjede je Lukašenko ugušio silom, a Tihanovska je otišla u Litvu gdje je osnovala bjelorusku vladu u egzilu. Ali ni diktator Lukašenko - koji je u Bjelorusiji na vlasti od 1994. godine, naravno uz pomoć Rusije - nije mirovao - pa se Tihanovskoj u odsutnosti sudi za veleizdaju i pokušaj protuustavnog preuzimanja vlasti.

image

Kao službena predsjednička kandidatkinja

Sergei Gapon/AFP

Svetlana Tihanovska hrabra je i odlučna političarka. Na predsjedničkim izborima otvoreno i izravno se suprotstavljala Lukašenkovu režimu. Unatoč prijetnjama vlasti, pojavljivanju Lukašenka u uniformi i uhićenjima, nije posustajala ni na prosvjedima zbog lažiranja rezultata izbora koji su trajali tjednima. U rujnu 2020. u Bruxellesu je pozvala Europsku uniju da uvede sankcije bjeloruskim dužnosnicima zbog namještanja predsjedničkih izbora.

"Pozivam lidere EU-a da budu hrabriji. Sankcije su važne u našoj borbi jer su dio pritiska koji može natjerati tzv. vlasti na početak dijaloga s nama u oporbenom vijeću", rekla je tada.

Osim toga, u lipnju 2021. godine u Pragu je zatražila osnivanje međunarodnog suda koji će suditi aktualnom režimu i Aleksandru Lukašenku. "Jedini put za izlazak iz krize u Bjelorusiji su slobodni izbori pod međunarodnim nadzorom", rekla je ona pred gornjim domom češkog parlamenta. Osudila je i uhićenje blogera - kritičara Romana Protaševiča, čiji je avion morao prisilno sletjeti u Minsk.

Satisfakciju joj je tada dao predsjednik češkog Senata koji ju je predstavio kao "izabranu predsjednicu Bjelorusije", a češki predsjednik Miloš Zeman poželio joj je pobjedu u borbi s posljednjim europskim diktatorom.

image

Vloger Sergej Tihanovski, Svetlanin suprug, uhićen je prije izbora i poslije osuđen na dugogodišnji zatvor

AFP

O 40-godišnjoj Svetlani Tihanovskoj privatno se ne zna puno. Njen suprug, vloger Sergej Tihanovski skupljao je potpise za nezavisne predsjedničke kandidate, zbog čega je Lukašenkov režim uhitio kandidate i njega, a poslije ga je osudio na 18 godina zatvora.

Poslije suprugova uhićenja Svetlana je preuzela njegov YouTube kanal "Mjesto za život" i zajedno s političarkama Varenikom Tsepkalovom i Marijom Kolesnikovom krenula u predsjedničku kampanju, prikupivši neophodnih 100.000 potpisa za kandidaturu i za oslobađanje iz pritvora političkih protivnika režima. Prije toga je iz Bjelorusije sklonila djecu jer su joj iz Lukašenkovog tabora prijetili oduzimanjem djece ako ne odustane od kandidature.

image

Veronika Tsepkalo, Svetlana Tihanovska i Marija Kolesnikova, tri žene protiv Lukašenka

Sergei Gapon/AFP

Simbol kampanje triju žena bila je Pobjeda, s podignuta dva prsta, ali i stisnuta šaka i srce. U dva tjedna kampanje obišle su deset gradova, dvaput više od Lukašenka koji je davao seksističke izjave tipa: "Ustav je takav da je čak i muškarcu teško nositi takvo breme. Ako se time natovari žena, ona to jadna neće moći izdržati".

Svetlana Tihanovska s biračkim tijelom komunicirala je uglavnom putem videoporuka s YouTube kanala. Na snimkama se pojavljivala isključivo u bijeloj košulji ili majici, što se tumačilo kao simbol nevinosti, pa i one njenog muža pred sudom.

"Sama sam donijela odluku da odem u Litvu i znam da će me mnogi zbog nje osuđivati i mrziti", rekla je kada je napustila Bjelorusiju i otišla u Litvu poručivši prosvjednicima da ne riskiraju živote pružajući otpor vlastima, prenosi Cmjp.rs.

image

Na predizbornom skupu

Sergei Gapon/AFP

Ta njena odluka do danas izaziva dvojbe. Dublja analiza pokazala bi kakav bi učinak na Lukašenkovu vlast, pojačanu Putinom, izazvao njen ostanak u Bjelorusiji, bi li uspjela pobijediti ili bi postala još jedna zatočenica u dugom uzničkome nizu bahatog autokrata.

S druge strane, iako već više od dvije godine fizički nije u Bjelorusiji, politička djelatnost i istupi Svetlane Tihanovske u drugim državama, poput Hrvatske, još traju. Oni izazivaju bijes Lukašenka i njegova režima, a idu u korist Bjelorusije i demokratskih vrijednosti.

image

Sa simboličnim bjeloruskim predsjedničkim ključem, 2020., u Poljskoj

Wojtek Radwanski/AFP

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

19. travanj 2024 11:42