StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetModni višak

Talibani pilaju glave lutkama u izlozima trgovina: ‘Ako ih samo pokriju maramom, Allahov duh neće ući u njihovu radnju ili kuću i blagosloviti ih‘

Piše PSD
5. siječnja 2022. - 20:27

Talibani su naredili vlasnicima trgovina u zapadnom Afganistanu da uklone glave lutaka u izlogu, inzistirajući na tome da figure u prirodnoj veličini krše islamski zakon. Video isječak na kojem se vidi kako muškarci pilaju plastične glave ženskim lutkama postao je viralan na društvenim mrežama, izvijestila je u srijedu novinska agencija AFP, prenosi Slobodna Dalmacija.

Otkako su se vratili na vlast u kolovozu, talibani sve više nameću svoje tumačenje islamskog zakona, ozbiljno umanjujući slobode, posebno slobode žena i djevojaka. "Naredili smo vlasnicima trgovina da odsijeku glave lutkama jer je to protiv šerijatskog zakona", rekao je Aziz Rahman, čelnik Ministarstva za promicanje vrlina i prevenciju poroka u gradu Heratu. "Ako samo pokriju glavu ili sakriju cijelu lutku, Allahov duh neće ući u njihovu radnju ili kuću i blagosloviti ih", dodao je Rahman nakon što su neki prodavači u početku situaciju pokušali riješiti pokrivanjem glava lutaka plastičnim vrećicama ili maramama. Talibani dosad nisu izdali nikakvu nacionalnu politiku o lutkama ili kipovima. Prema tumačenju islamskog zakona grupe, prikazi ljudske figure su zabranjeni.

Tijekom svoje prve vlade 1990-ih, talibani su izazvali globalnu bijes nakon što su digli u zrak dva drevna kipa Bude. Otkako su preuzeli vlast, zabranili su djevojčicama da pohađaju srednje škole u nekoliko provincija, dok je ženama uglavnom onemogućen rad u javnom sektoru te su isključene s državnih pozicija.

Prošlog tjedna, vlasti u Kabulu rekle su da se ženama koje žele putovati na velike udaljenosti ne bi smjelo nuditi cestovni prijevoz osim ako nisu u pratnji bliskog muškog rođaka. Grupa je povećala i racije na prodavače pića, hvatala ovisnike o drogama i zabranila glazbu.

Talibansko preuzimanje opustošilo je afganistansko gospodarstvo ovisno o pomoći, s milijardama dolara imovine koje su zamrznule Sjedinjene Države, a međunarodna pomoć je uglavnom zaustavljena. Međutim, Vijeće sigurnosti UN-a prošlog je tjedna usvojilo rezoluciju koju su predložili SAD kako bi pomoglo humanitarnoj pomoći da stigne do očajnih Afganistanaca, a istovremeno nastoji zadržati sredstva izvan ruku talibanske vlade, koju još nijedna zemlja nije priznala.

19. travanj 2024 02:19