StoryEditorOCM

Tajna prvoga Tolušićeva milijuna: članovi obitelji posudili mu novac, pomogla i bivša supruga, ali ne mogu objasniti otkud im. Istražitelji otkrili zanimljiv detalj

Piše Marin Dešković/JL
11. srpnja 2022. - 20:34

Sestra, bivša supruga, majka i punac, ali i on sam osobno financirali su s oko milijun kuna OPG Terra Slavonia bivšega ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića kako bi on tim novcem mogao aplicirati za natječaj iz europskih fondova te dobiti dodatnih 2,9 milijuna kuna za izgradnju vinarije.

Europski ured javnoga tužitelja (EPPO), koji je nedavno uhitio i osumnjičio Tolušića zbog prevare vezane upravo uz taj natječaj iz 2021., sumnja da novac koji su te osobe uplatile Tolušićevu OPG-u nema zakonito porijeklo, piše Jutarnji list.

Izvor sredstava

"Prvoosumnjičenik kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je navedeni projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati", pojasnili su iz Ureda europskoga ureda javnoga tužitelja optužbe protiv Tolušića. "Tajna prvoga Tolušićeva milijuna", odnosno novca koji je bio uvjet da on dobije još novca, prema mišljenju istražitelja ostaje nerazjašnjena.

Premda se ne tiče izravno optužbi protiv Tolušića, posredno pitanje izvora novca jako je važno za cijeli slučaj. Naime, EPPO tereti Tolušića da je prilikom apliciranja na natječaj za bespovratna sredstva povrijedio proceduru, odnosno da nije obavijestio nadležna tijela da novac koji je nabavio kako bi mogao tražiti još novca za svoju vinariju uopće ne potječe od kredita, kako je to predstavio Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a čemu su oni povjerovali, te mu u dvije tranše isplatili ukupno 2,9 milijuna kuna kako bi on pokrenuo vinariju.

image
Vlado Kos/Cropix

Naime, u slučaju da je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju rekao da novac ne potječe od kredita već od pozajmica, on bi morao reći tko mu ga je i pozajmio, te i posjeduje li ta osoba zaista ta sredstva. Kako smo neslužbeno doznali, financijskim izvidima koje je proveo "porezni Uskok", porijeklo novca koji je Tolušić predstavio jest utvrđeno, te se radi o pozajmicama najbližih članova njegove obitelji.

Sestra Tomislava Tolušića, Martina Medvecki, tako je Tolušićevu OPG-u uplatila 122.400 kuna, a bivša Tolušićeva supruga uplatila mu je pak 300.000 kuna, dok su mu punac Antun Held i majka uplatili još oko 360.000 kuna.

No, kopajući dublje otkud tim osobama novac koji su posudili Tolušiću, financijski istražitelji otkrili su zanimljivu stvar. Svi financijeri Tolušićeva OPG-a, majka, punac, sestra i bivša supruga, novac u gotovini uplatili su na svoje račune, a zatim ga isti dan ili dan poslije putem bankovne doznake kao pozajmicu uplatili OPG-u bivšeg ministra.

Novac iz čarape

image
Vlado Kos/Cropix

Tijekom predistrage istražitelji su razgovarali sa svima njima i svi su rekli da je riječ o štednji koju nisu čuvali na računu nego kod kuće. Uz članove obitelji, dio novca je na račun OPG-a uplatio i sam Tolušić, ali po istome modelu kao i njegova rodbina.

Dakle, novac je imao u kešu, zatim bi ga uplatio na svoj račun i isti ga dan transferirao na svoj OPG. Radilo se o iznosima po 100.000 kuna. Navodno je Tolušić novac kojim je financirao svoj OPG pravdao prodajom stana bivšoj glasnogovornici zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, Ivanki Milidrag Čuljak.

Tolušić tvrdi da je imao gotovinu od prodaje stana Ivanki Milidrag Čuljak.

Kao što je poznato, Tolušiću i Željku Ferencu, zaposleniku Ministarstva poljoprivrede koji je osumnjičen da je Tolušiću dao potvrdu za apliciranje na natječaj za 1,5 milijun kuna radi podizanja vinograda, određen je jednosmjesečni istražni zatvor, a odvjetnici obojice su najavili žalbe na odluku da ih se pritvori. Najavili su i žalbu na samo rješenje o istrazi protiv njih jer smatraju da ne postoji osnovana sumnja da su počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Uz vinariju, a za što je osumnjičen samo Tolušić, on i Ferenc osumnjičeni su i za famozni nestajući/nastajući vinograd za koji je jedan od uvjeta bio da osoba posjeduje teren na kojemu tek treba zasaditi vinograd. Međutim, tvrdi EPPO, Tolušić je prijavio zemljište na kojemu je vinograd već postojao. Nakon što je odbijen, sumnja EPPO, Tolušić je počupao vinograd i ponovno se s istim zemljištem prijavio na isti natječaj. No, opet je bio odbijen.

23. travanj 2024 22:04