StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetglobalna prijetnja

Svijet zabrinut oštećenjem jedne nuklearke: crni scenarij nadmašio bi posljedice nuklearnih katastrofa u Černobilu i Fukušimi

Piše PSD
11. kolovoza 2022. - 10:12

Nukelarne elektrane s razlogom izazivaju bojazan, i to cijeloga svijeta. To ne treba čuditi, iskustva s Černobilom još su svježa, a i Rusija se nakon napada na Ukrajinu poigravala s nuklearnim scenarijem.

Zato se s posebnom pažnjom prati stanje u nuklearki Zaporižje, koju su Rusi zaposjeli još u ožujku. Nuklearka je nedavno granatirana, za što si obje strane međusobno prebaciju odgovornost, uz bojazan cijeloga svijeta.

Zato je donekle umirujuće izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se kaže da su subotnja granatiranja izazvala stanovita oštećenja, ali da mjerenja radijacije i dalje pokazuju normalne razine.

image

Iskustvo Černobila još je svježe

Sergei Supinsky/AFP

Međutim, šef vojno-civilne uprave Energodar Aleksander Volga rekao je da bi oštećenje nuklearne elektrane u Zaporižju izazvalo radioaktivno onečišćenje bez presedana. On je kazao da su prestali napadi na reaktore, ali da se nastavlja granatiranje istrošenog nuklearnog goriva u neposrednoj blizini bloka 6. Oštećenje infrastrukture nuklearne stanice imalo bi posljedice neviđenih razmjera. Globalna katastrofa daleko bi nadmašila posljedice nuklearnih katastrofa u Černobilu i Fukušimi u smislu radioaktivnog zagađanja, izvještava TASS, prenosi Net.hr.

image

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pokušava smiriti situaciju

Alex Halada/AFP

Šef Energoatoma Petro Kotin rekao je da je razina rizika na jugu pod ruskom okupacijom vrlo visoka i inzistirao je na tome da je ključno da Kijev do zime vrati kontrolu nad postrojenjem. On je dodao da je prošlotjedno rusko granatiranje oštetilo tri linije koje povezuju elektranu Zaporižja s ukrajinskom mrežom i da Rusija želi spojiti postrojenje na svoju mrežu, piše Daily Mail.

Ma koliko si obje strane međusobno prebacivale odgovornost i ma koliko se tvrdilo da su ratna djelovanja prestala, svijet itekako ima razloga za zabrinutost. I granatiranje istrošenog nuklearnog goriva također je opasno, naročito kad je takvo oružje u rukama sile koja je njime rado zveckala.

image

Nuklearna elektrana u Fukušimi, gorko iskustvo s tim vidom energije

AFP
24. travanj 2024 11:49