StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHtio na čelo Hajduka

Svi bruje o uhićenju moćnog HDZ-ovca: župnik ga je usporedio sa Staljinom, službenim autom su mu sina vozili na treninge, prije izbora na vrata nosio 500 kuna?! A to nije sve...

Piše vladimir urukalo/sd
26. listopada 2022. - 07:39

Da, istina je, čuli smo da je oko 6 ujutro ispred kuće bivšeg načelnika došla policija u civilu i da su se zadržali nekoliko sati.

Ovo oko troškova reprezentacije je samo kap u moru, mi smo dosta uočenih nepravilnosti prijavili USKOK-u i nadam se da je ovo samo početak raspetljavanja svega što se događalo desetljećima - komentirao nam je u utorak Luka Jadrić, segetski općinski vijećnik Nezavisne liste Vrime je!, koja je od zadnjih izbora, nakon što su ušli u Vijeće, počela zadavati “glavobolje” dotad neprikosnovenom segetskom vladaru, piše Slobodna Dalmacija.

Kako nam pojašnjava Jadrić, činjenica da su počeli snimati održavanje sjednica i da su ljudi počeli pratiti što se događa utjecala je na to da Virulica nije, nakon što mu je prestao mandat u Saboru, reaktivirao svoj općinski mandat koji je, kao drugi na listi na posljednjim izborma, stavio u mirovanje kad je išao u Zagreb.

I dalje je glavni

- Prije su sjednice trajale samo po 15, 20 minuta, bilo je tu svega, deranja, vrijeđanja... No otkad se snima, više to ne može tako ići i pitanje je koliko bi on izdržao, a da nekog ne napadne sada kad sjednice, primjerice ona za proračun, traju po nekoliko sati... On i dalje, da se ne lažemo, vodi sve konce u Općini, bar je tako bilo dosad - komentirao je Jadrić.

O Vinku Zulimu Virulici ispisane su kartice i kartice novinskih tekstova, a on je vrlo rijetko javno istupao. Da bi se detaljno pobrojili svi njegovi “biseri”, trebalo bi tiskati desetke novinskih stranica pa ćemo se ovdje fokusirati samo na one javnosti najzanimljivije.

image

Seget bruji o privođenju Zulima koji mu je bio na čelu skoro tri desetljeća

Nikola Vilić/Cropix

Osim već spomenutih tekstova o bahatom trošenju općinskog novca na ručkove i večere, Zulim je široj javnosti postao poznatiji 2015. godine kada je Ivica Marjanica, nekadašnji segetski komunalni redar, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao da je 10 godina, prema nalogu načelnika Vinka, njegova sina Marina vozio na treninge u Hajduk, i to službenim automobilom, na teret Općine.

- Da, to je čisto ko suza. Istina je da sam deset godina, po naredbi šefa, dakle Vinka Zulima, svako jutro, od ponedjeljka do petka, vozio maloga u Hajduka. Nekada u sedam i pol, nekada u osam sati. I to službenim autom Općine, a kada je u pitanju gorivo, isto na račun Općine.

Ono što je šef naredio, moralo se izvršavati. Dan prije bi mi se naredilo, sutra dođi u taj i taj sat, i tako godinama. Dakle, umjesto poslova komunalnog redara, ja sam radio kao vozač Zulimova sina i za to dobivao plaću.

Maloga sam morao i čekati da završi trening i onda ga vratiti kući. U međuvremenu bih sjeo u kafić, popio koju kavu, zapravo bih svaki dan vozeći maloga potrošio svojih 30 kuna za piće. Vozio sam ja i Vinkovu ženu i drugu dicu kod privatnih doktora, isto na teret Općine - otkrio je prije sedam godina Marjanica.

I tada se u cijelu priču uključio i USKOK, no zamjenik ravnateljice USKOK-a Renato Dereš 2017. godine je odlučio, u odnosu na vožnju i još neke druge stvari, da “prema policijskom izvidima nije utvrđen relevantan stupanj sumnje na počinjenje kaznenih djela iz nadležnosti ovog ureda”.

Saborski mandat

Pisali smo o Zulimu i kao jednom od tadašnjim saborskih zastupnika s nula posto aktivnosti u svom saborskom mandatu. Uvaženi zastupnik Zulim je tada bio član i dvaju saborskih odbora, onog za pomorstvo, promet i infrastrukturu te Odbora za obitelj, mlade i sport, te je od srpnja primao plaću u iznosu od gotovo 18 tisuća kuna neto. Po službenim podacima, posljednja njegova plaća za prosinac 2020. godine iznosila je 24.600,36 kuna bruto, odnosno, 17.891,44 neto.

Na ime ostalih troškova Zulimu je u razdoblju od 22. srpnja 2020. do 21. siječnja 2021. godine isplaćeno 7983 kune kao zastupnički paušal, za naknadu za odvojeni život dobio je 3033,33 kune (ne isplaćuje se tijekom ustavne stanke u radu Sabora), za naknadu za upotrebu osobnog automobila zaradio je 13.680 kuna, potom još 3003 za cestarinu, za hotelski smještaj 3759 kuna, a plaćeni su mu i troškovi za najam stana u iznosu od 11.100,24 kune (navedena najamnina uplaćuje se najmodavcu stana).

Prijetnje novinaru

Ukupno, grubo računajući, Zulimu je za plaće i naknade isplaćeno više od 130 tisuća kuna. Dodajmo još i da je segetski vječni načelnik kao član Odbora za pomorstvo nazočio na četiri od ukupno šest održanih sjednica, a kao član Odbora za obitelj, mlade i sport na tri od ukupno četiri održane sjednice. Htjeli smo Zulima čuti da nam osobno pojasni ove brojke, no nije se javljao na mobitel niti je odgovorio na SMS poruku.

Kuloarske priče, pak, tada su govorile o tome zašto se Zulima u Saboru niti čuje niti vidi. Naime, nakon što je u srpnju 2020. godine verbalno napao Katarinu Peović, zastupnicu Radničke fronte, urlajući da su joj preci bili koljači, a što je ona javno objavila, navodno ga je na razgovor pozvao premijer Andrej Plenković. Upućeni kažu da mu je tad kazao kako je tako nešto napravio sad i nikad više te mu je “preporučio” da više nikad ni riječi ne izgovori dok je u Saboru. I što reći, Zulim je poslušao šefovu “preporuku”.

Zulim je, ne zaboravimo to, zaradio u srpnju ove godine optužnicu zbog prijetnji izrečenih novinaru Slobodne Dalmacije Vinku Vukoviću. Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu u kojoj ga tereti da je novinaru uputio prijetnje 20. siječnja ove godine oko podneva, kada ga je ovaj nazvao na mobitel.

Novinar je tada nazvao Zulima da ga upita je li Marin Zulim, za kojeg se navodi da je zaposlen u Općini, njegov sin. Zulim je tada, po optužnici, “planuo” i kazao mu je da zna gdje živi, na kojoj adresi i da zna da ima dvije kćeri. Rekao je da će mu doći na vrata i upitao ga: “Što bi ti napravio da ti dođem na adresu i da tvoje curice...”.

Kad ga je Vuković upitao što bi napravio da dođe na njegova vrata, bivši HDZ-ov zastupnik odgovorio je: “Poljubio bih te u čelo...”. Sve je to, utvrdio je ODO Split nakon provedene istrage, kod žrtve izazvalo osjećaj uznemirenosti i straha za njega i njegovu obitelj.

image

Zemljište u vlasništvu Vinkova sina Marina Zulima pored pomorskog dobra gdje bi se trebala graditi nova marina

Božidar Vukičević/Cropix

Svojedobno je i portal Otvoreno.hr u jednom od članaka u lipnju 2020. godine, pišući o njegovu postavljanju na listu za parlamentarne izbore, objavio i kako Zulim, “za razliku od mnogih HDZ-ovaca nije dobar ni s lokalnim župnikom. Naime, župnik je svojedobno Zulimovo vladanje usporedio sa ‘Staljinovom diktaturom’, a čak je i na segetsku crkvu zalijepio proglas protiv Zulima”.

Nije tajna ni to da je Zulim bio tako dugovječan načelnik zahvaljujući svojoj “darežljivosti”, odnosno tome da bi prije svakih izbora obilazio svoje birače osobno po kućama i dijelio im po 200 ili 500 kuna.

Htio na čelo Hajduka

Vinko je bio i kandidat za člana NO Hajduka 2015. godine. U svojoj službenoj biografiji naveo je da je od 1994. do 1996. godine bio predsjednik NK Trogir, a u razdoblju od 2004. do 2008. godine bio je član Skupštine HNK Hajduk-Split. Član Skupštine bio je, kako je napisao, “do trenutka preoblikovanja kluba u š.d.d. i raspuštanja dotadašnje Skupštine kluba kao udruge”.

- U tom sam razdoblju, zajedno s drugim članovima Skupštine kluba, Nadzornog odbora i Uprave, aktivno sudjelovao i radio na unaprjeđenju i razvoju našega Hajduka - napisao je.

Do te pozicije nije tada uspio doći jer je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo da kao općinski načelnik ne može istovremeno obavljati funkciju člana NO Hajduka, pa čak ni 12 mjeseci nakon prestanka funkcije načelnika. 

25. travanj 2024 04:04