StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGDJE MI ŽIVIMO?!

Sve je više dramatičnih slučajeva trudnica oboljelih od COVID-a 19: ‘Trebali su im vikati da se cijepe, ali nisu! Sad ih stavljaju na respiratore...‘

Piše Silvana Uznić/SD
5. studenog 2021. - 10:12

Trudnice su jedne od najvećih žrtava pandemije koronavirusa zbog toga što od početka nisu imale jasne odgovore na pitanja jesu li otpornije od ostalih ili su, naprotiv, ugroženije, što se nastavilo i s cijepljenjem.

Smiju li se i one na taj način zaštititi ili ne, utječe li cjepivo na dijete, što ako dobiju nuspojave od cjepiva, kada bi se trebale cijepiti... Nažalost, u ovom valu epidemije, kada prevladava ubojitiji delta-soj COVID-a 19, počele su završavati na intenzivnim njegama i umirati. U Splitu su, kako smo uspjeli doznati, trenutačno na respiratoru dvije trudnice prethodno porođene carskim rezom, a jedna je od utorka navečer u vrlo teškom stanju. Ovog vikenda je na Klinici "Fran Mihaljević" 42-godišnja trudnica preminula, a također i beba sa samo 23 dana, za čije okolnosti smrti javnost još čeka podatke, piše Slobodna Dalmacija.

Zbunjujuće poruke

Bitno je reći da nijedna teško oboljela trudnica prethodno nije cijepljena. Možemo uzeti u obzir da je sada riječ o onima kojima su u počecima njihove trudnoće plasirane dvojake i trojake informacije o cjepivu, što je razumljivo jer pokusi nisu mogli biti rađeni, ali začuđuje da i danas, kada o tome u svijetu postoje vjerodostojna istraživanja, naša trudnice i dalje dobivaju zbunjujuće poruke, štoviše, mnoge od njih na punktovima za cijepljenje odvraćaju i odbijaju cijepiti!

- I ne samo njih, već i dojilje - potvrdila nam je Daniela Drandić iz Udruge "Roda", u kojoj se aktivistice svakodevno susreću s pozivima mladih žena koje planiraju ili su već trudne te mladim majkama. Kako i ne bi, kada je samo još prije neki dan glavna epidemiologinja Alemka Markotić u dan razmaka dala potpuno suprotne izjave o cijepljenju trudnica.

Možemo se sjetiti izjava istaknutih epidemiologa na samim počecima cijepljenja o tome kako trudnice imaju jači prirodni imunitet, neki su priznavali da ne znaju postoje li kontraindikacije na cjepiva. Trebalo je proći nekoliko mjeseci da polagano do nas dopru informacije kako su se neke žene cijepile u ranom stadiju trudnoće za koju nisu znale i da nikakvih posljedica za svoje i za zdravlje djeteta nisu imale.

S vremenom su stizali savjeti da bi s cjepivom bilo dobro preskočiti prvih 28 tjedana trudnoće, da bi danas već to spalo na samo prvih 12 tjedana.

To nam je rekao šef Ginekologije KBC-a Split dr. Marko Mimica, koji nam je nekidan otvorio oči priznavši da se u ovom valu epidemije svakodnevno susreću s oboljelim trudnicama.

- Ma bilo ih je i u drugom valu, no nismo izlazili toliko u javnost jer smo se još pitali o čemu je riječ. Ali sada je očito da je ovo pojačan trend. Danas znamo i to da su trudnice ugroženije od ostatka populacije, izuzetno su osjetljive naročito u višim mjesecima trudnoće. Znamo i to da je rizik od cjepiva manji i zanemariv u odnosu na rizik od COVID-a od kojega su komplikacije strašne, to više što je riječ o dva živa bića - govori dr. Mimica. Dodaje da su, na sreću, bebe uglavnom dobro. Priznaje da su u počecima primjene cjepiva bili oprezni u izjavama.

- U znanosti se stavovi, logično, mijenjaju, oduvijek su, ali u moderno doba sve brže i češće, jer sada je ono što smo izjavljivali prije godinu dana i prije nekoliko mjeseci već zastarjelo. Sada trebamo jasno reći da se trudnice obvezno moraju cijepiti - odlučan je splitski ginekolog.

image
Na slici: dr. Marko Dražen Mimica
Vojko Bašić/Cropix

Rizične skupine

No, zanimljivo je da su aktivistice Udruge "Roda" još prije pet mjeseci na svom portalu Roda.hr objavile relevantna saznanja Kraljevskog zbora porodničara i ginekologa zajedno s odgovorima na najčešća pitanja mladih žena koje planiraju trudnoću ili su već trudne, odnosno dojilja, a ovih dana će ih ažurirati te idući tjedan pripremaju i panel sa stručnjacima.

Preporuke britanskog Imunološkog zavoda još iz travnja ove godine bile su, dakle, da bi se trudnice trebale cijepiti te također da se i dojenje može normalno nastaviti uz cjepivo. Ne postoje dokazi da cjepiva protiv COVID-a 19 utječu na plodnost pa se mogu cijepiti i one koje tek žele zatrudnjeti, glasno i jasno je rečeno i objavljeno prije pola godine.

Ranije se preporučivalo da se protiv COVID-a cijepe samo trudnice s visokim rizikom od izloženosti virusu ili one koje pripadaju visokorizičnoj skupini zbog osobnog zdravstvenog stanja.

- Ali velik dio trudnica u zadnjem dijelu trudnoće upravo spada u rizične skupine jer neke će imati problema s tlakom, u nekih će se razviti dijebates, neke će postati pretile, a to su upravo rizične skupine kada je riječ o COVID-u - upozorava Marijo Parčina, epidemiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu. On dodaje kako je zbog početnih nedoumica u svim zemljama zapadne Europe trenutačno na intenzivnim njegama među mladim ženama najviše trudnica, piše Slobodna Dalmacija.

image
Dr. sc. Marijo Parčina
J.f.saba@ukbonn.de Urheber Copyrit

- Ali mi za ovakvu situaciju s trudnicama znamo još od lani iz Brazila. Stoga je nejasno zašto su naši vodeći epidemiolozi i ginekolozi toliko čekali s pravim informacijama. Mi imamo problem s komunikacijom sve vrijeme pandemije, ali kada su u pitanju trudnice, užasno smo zakazali. One su najnapušteniji dio populacije od samog početka pandemije, naprosto su zaboravljene - ljuti se Drandić iz "Rode".

Istina je da trudnice nisu sudjelovale u opsežnim kliničkim ispitivanjima, cjepiva na njima nisu testirana, ali stručnjaci ne vide nijedan temelj za tvrdnju da bi ona kod njih mogla uzrokovati ozbiljnije nuspojave nego kod ostalih osoba.

Do travnja je u SAD-u mRNA cjepiva bilo primilo 90.000 trudnica. Danas ih je već više od 140 tisuća, više od stotinu tisuća u Velikoj Britaniji, 80 tisuća u Kanadi... Cjepiva ne sadrže sastojke za koje se zna da su štetni za trudnicu ili dijete, a istraživanja provedena na životinjama nisu dokazala nikakve štetne učinke, prenosi Udruga "Roda". Dodaje se kako se u trudnoći izbjegavaju samo cjepiva koja sadržavaju "žive" viruse. Sigurnima su se za njih, uostalom, pokazala i neživa cjepiva protiv gripe i hripavca.

U Velikoj Britaniji objavljeno je upozorenje kako se u slučaju zaraze trudnica u posljednjem tromjesečju trostruko (!) povećava rizik od prijevremenog poroda, što može imati dugoročne posljedice za zdravlje djeteta.

Naputak je britanskog Imunološkog zavoda već u travnju bio da se trudnice cijepe nakon 12. tjedna kako bi drugu dozu mogle primiti nakon 28. tjedna, kada je koronavirus za njih najopasniji.

Kako je moguće da toliko sporo do naše javnosti dopiru informacije poznate već mjesecima?

Devet umrlih

Samo je u Srbiji od početka cijepljenja do danas preminulo čak devet trudnica. Zašto se glas stručnjaka koji savjetuju cijepljenje mladim ženama ne čuje glasnije? Zar naše trudnice nisu postavljale pitanja poput Britanki kao što su "što ako saznam da sam trudna nakon što sam primila cjepivo" ili "pokušavam zatrudnjeti i primila sam prvu dozu cjepiva, trebam li odgoditi trudnoću", odnosno "što da radim ako imam reakciju na cjepivo"...?

- To što nas žene sve pitaju ponekad graniči sa zdravim razumom, no kažu da su one to čule od svojih liječnika - govore nam u "Rodi".

Još od svibnja su ginekološke udruge u Njemačkoj vršile pritisak kako bi se objavile preporuke za trudnice i dojilje vezano za cijepljenje s obzirom na to da je takva preporuka već vrijedila u SAD-u, Velikoj Britaniji, Belgiji i Izraelu. Svjedočili su, naime, dramatičnim slučajevima oboljelih trudnica, piše Slobodna Dalmacija.

Kod nas se drama upravo događa, a kako vidimo, imali smo upozorenja sa svih strana kojima se to moglo barem ublažiti. Netko će reći da postotak cijepljenih trudnica prati ukupan broj stanovnika, dakle malen je, no čini se da je to i manje. Stoga je mladim ženama trebalo ne samo govoriti, nego vikati da se cijepe.

19. travanj 2024 07:48