StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKI GUBITAK ZA SVE |

SVADBE SE MASOVNO SELE U HERCEGOVINU: Zbog ograničenog broja sudionika i epidemioloških mjera sve više mladenaca odlazi u susjedstvo

Piše Stanislav Soldo/ SD
31. kolovoza 2020. - 16:20
Svadbe su postale velika prijetnja za širenje korona virusa. Konkretno, jedna svadba u Metkoviću postala je veliko žarište COVID-a 19, sa koje se zaraza proširila po čitavoj dolini Neretve, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon nje bilo je još nekoliko manjih ili većih pireva, jedan i minulog vikenda neposredno prije stupanja na snagu strožih mjera i ograničenja okupljanja na 50 uzvanika, pa će tako vrijeme vrlo brzo pokazati je li lokalna epidemija Covida-19 na području Metkovića u uzlaznoj ili silaznoj putanji. Problem sa lokalnom transmisijom je još i veći kada se zna da se svadbene svečanosti organiziraju - u Hercegovini! Mladenci koji sklapaju brakove svadbene svečanosti organiziraju preko granice u susjednoj Hercegovini.

Tako je bilo i prije ograničenja broj uzvanika, a sada je još i više uzelo maha. Drugim riječima, Neretvani su "doskočili" restriktivnim mjerama stožera civilne zaštite, pozivnice se i dalje dijele samo za svadbene salone preko granice, gdje je jeftinije i bez ikakvih ograničenja broja uzvanika. Mladenci se vjenčaju u Metkoviću a svadbenu večeru i veselje organiziraju nekom od svadbenih salona u Hercegovini. Nad tim svadbama nitko nema nikakvu kontrolu, maske se ne nose, niti se održava propisana distanca. A uzvanici, koji se nakon pirovanja gdje nisu poštivali nikakve epidemiološke mjere vraćaju u Metković i dolinu Neretve, broje se u stotinama. Sve to dodatno komplicira ionako složenu epidemiološku situaciju u dolini Neretve.

Problem je to i za epidemiologe jer je u slučaju pojave Covida-19 nemoguće utvrditi tko je bio na takvoj svadbi u drugoj državi. To je potpuna siva zona nad kojom epidemiološka struka nema nikakav nadzor. Jedino se može osloniti na povjerenje da će u slučaju epidemiološke potrebe svi govoriti istinu, gdje su i sa kime su bili.

Podsjetimo, stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije kao reakciju na situaciju u Metkoviću zabranio je održavanje "velikih“ svadbi, odnosno broj uzvanika je sveo na 50. Stručnjaci drže da bi za prve vidljive rezultate restriktivnih mjera koje su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji krenule sa prvim satima ponedjeljka trebalo najmanje proći dva tjedan. Osim na svadbama na pedeset osoba je ograničen i broj na pogrebima, koji se organiziraju bez izražavanja sućuti bliskim kontaktima te je za obiteljska okupljanja dopušteno dvadeset osoba.

Bila je to reakcija na lošu epidemiološku situaciju u Metkoviću gdje je lokalna transmisija COVID-a-19 krenula sa jedne svadbe, za koju se veže deseci aktivnih slučajeva iz Metkovića i okolice, gdje je prema službenim statistika evidentirano 38 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom. Ta svadba je održana 15. kolovoza i na svu sreću na njoj je bilo samo sedamdesetak uzvanika. Sreća da nije bilo više, jer bi posljedice bile dalekosežnije.

Lokalni ugostitelji i vlasnici svadbenih salona nisu zadovoljni ovakvim mjerama stožera, kojima se broj uzvanika ograničio na maksimalno 50. Ističu da nikakvu službenu informaciju i pojašnjenje nisu dobili od nadležnih institucija.
- Koja je razlika u epidemiološkom smislu je li na svadbi 50 ili 100 uzvanika? - pita se ugostitelj Pavo Jerković, koji naglašava da se sve odluke donose stihijski.

Evo još ništa nismo dobili na papiru, nikakvu odluku prema kojoj bi se trebali ponašati. Prepušteni smo sami sebi. Informacije prikupljamo iz medija a to nikako nije u redu. Među ugostitelje se uvukao strah za budućnost - rezolutan je Jerković, koji dijeli mišljenje ostalih neretvanskih ugostitelja.

- Dovedeni smo u jednu apsurdnu situaciju u kojoj je pedeset ljudi epidemiološki dopušteno a 52 nije- govori Jerković.
Kad bi se donijele neke konkretne mjere, onda bi razmišljao o adaptaciji i proširenju objekta kako bi se mogle zadovoljiti epidemiološke mjere. Ovako sve je konfuzno i prepušteno stihiji! - ogorčen je Jerković, piše Slobodna Dalmacija.
18. travanj 2024 03:53